grönkålssoppa grönkål ägghalvor vispgrädde
grönkålssoppa grönkål ägghalvor vispgrädde

Grönkålssoppa med ägghalvor.

Tisdag 20 oktober 2015

 

Här kommer kvällens middag som ett brev på posten till er, ja eller nästan i alla fall. Helt klart är att ikväll blev det soppa kokt på färsk grönkål. Det fina med just denna soppa är att vi kunnat följa grönkålen från jord till bord. Eller låt oss säga så här, vi har sett var den odlats och känner odlerskan och fick med oss den i bagaget hem från Finland. Så med andra ord blev det soppa på finsk grönkål, tack Carola! Och vi lyckades intala oss själva att just denna grönkål smakade så mycket bättre än den man köper i affären.

 

grönkålssoppa vegetarisk grönkål vispgrädde ägghalvor

Själva soppan är ingen komplicerad historia alls. ”Vilken soppa, den är så god och matig!” Kommer ni ihåg den soppreklamen, ja den stämmer även in på denna härligt gröna soppa. Grön i dubbel bemärkelse, både vad anser färgen och att den är vegetarisk.

För att göra soppan lite mer mättande serverade vi den med kokta ägg i halvor, precis som vi brukar göra när vi äter spenatsoppa. Så låt er väl smaka denna vitamin- och mineralrika, värmande och milda grönkålssoppa.

Receptet har vi hittat på denna sida.

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

ca. 300 g färsk grönkål eller 400 g fryst, hackad grönkål
1 gul lök
2 msk olivolja till stekning
2 msk idealmjöl /vetemjöl
1 liter vatten
3 msk grönsaksfond
1/2 – 1 tsk salt
1/2 krm malen vitpeppar
en dutt malen muskotnöt
2 dl vispgrädde

 

 

Till servering:

kokta ägg i halvor

 

 

 

 

Skölj grönkålsbladen och rensa dem. Dra av kålbladen från stjälkarna. Skär dem sedan i strimlor och lägg i en bunke. (Används fryst grönkål behöver man bara öppna påsen!)

Skala och hacka löken. Fräs löken i en stor kastrull i olivoljan. Tillsätt grönkålsstrimlorna och rör om någon minut. Strö över mjölet och blanda runt. Häll på vattnet och fonden och rör om. Låt koka under lock på medelvärme ca. 20 minuter. Tillsätt grädden och låt koka upp igen. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot.

Mixa sedan soppan slät med en stavmixer. Servera soppan med kokta ägg i halvor.

 

grönkålssoppa grönkål ägghalvor vispgrädde

Slurp!

 

 

Onödigt vetande: Dagarna kommer och går men se, lock för frugans öron, ja de består! Detta är rekord, snart 1 1/2 vecka med halvtaskig hörsel och tålamodet tryter. Men som plåster på såren tar man sig en promenad bland de vackert färgade höstlöven och känner sig genast på mycket bättre humör. Tjingeling!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 1. Carola

  Roligt att ni fick användning för grönkålen. Såg ett salladsrecept i Birka tidningen idag där det fanns pasta ,grönkål, passerade tomater o getost som huvudingredienser. Måste prova någongång, men jag tror att jag byter ut getosten mot fetaost. Med vänlig hälsning, Carola

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Det lät som en spännande sallad, om den blir god får du gärna dela med dig av receptet. Peppe gillar getost men frun håller sig nog hellre till fetaosten. Ha det så bra!

   Svara

 2. annepauline

  Soppor är ju så gott, ändå känns det som om man ( jag ) gör soppa alldeles för sällan. Denna soppa ska jag absolut göra någon dag. Soppa är liksom lätt mat och ändå mättande.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Nu när hösten är här blir det automatiskt mer soppor på menyn hos oss och vi försöker hela tiden hitta nya varianter, men visst återkommer det favoriter på sopptallriken också. Soppa är en rätt billig maträtt också, perfekt när man vill rensa ur kylen på tråkiga rotfrukter och grönsaker.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.