hastbullar kaffebullar bakpulver kanel smör kardemumma
hastbullar kaffebullar bakpulver kanel smör kardemumma

Hastbullar, även kallade kaffebullar bakade med kanel.

Lördag 26 september 2015

 

Man kan gå och längta sig sönder och samman efter en riktigt kanelstinn bulle men utan att orka vänta på att degen ska jäsa och jäsa igen. Kanske har man inte ens jäst hemma. Eller så dyker det plötsligt och oväntat upp fikasugna vänner. Då är det tur att någon uppfunnit receptet på något så praktiskt och fiffigt som hastbullar eller kaffebullar som de också visst kallas.

 

hastbullar kanel bakpulver kaffebulle kardemumma

Hastbullarna är bakade med bakpulver vilket gör att de nästan påminner lite grann om muffins i konsistensen och med kanelbullesmak. Men själva tillvägagångssättet med smeten skiljer sig från muffins för här ska inget vispas för här ska det ju gå undan. Självklart finns det även kardemumma i smeten, annars ingen bulle!

Receptet har vi tagit ur den klassiska ”Sju sorters kakor”, den uppdaterade versionen som Mia Öhrn gjort till en mycket inspirerande bakbok. Vi köpte den igår att ha i vår egen hylla bredvid den äldre versionen. Men vi valde dessutom att tillsätta kanel i receptet som Mia inte hade gjort.

De här mumsiga hastbullarna blir även vårt bidrag till ”Månadens sötsak” där temat för september månad är ”bästa bullen”.

Och visst har ni koll på att det snart är ”Kanelbullens dag”, redan nästa helg på söndag den fjärde oktober. Då kan ni alltid slå på stort och baka hastbullar och det gör inget om ni glömt att köpa jäst.

 

 

 

15-20 stycken.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

5 dl (300 g) vetemjöl
2 1/2 tsk bakpulver
1 dl socker
1 tsk malen kanel
1/2 tsk krossade kardemummakärnor eller 3/4 tsk malen kardemumma
100 g kylskåpskallt smör
1 ägg
2 dl mjölk

 

 

 

Pensling och dekoration:

1 ägg
pärlsocker
hackad sötmandel

 

 

 

 

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke. Finfördela smöret i mjölblandningen. Tillsätt mjölken och ägget och arbeta raskt ihop smeten.

Klicka ut smeten i pappersformar i en muffinsplåt. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad sötmandel.

Grädda hastbullarna i ugnens mitt ca. 10 minuter tills de blir vackert gyllenbruna. Njut av dem medan de ännu är lite småvarma tillsammans med en stärkande kopp kaffe eller ett glas kallt mjölk.

 

 

hastbullar kanel kardemumma bakpulver smör

 

hastbullar kanel smör kardemumma bakpulver kaffebullar

 

hastbullar bakpulver kaffebullar smör kanel kardemumma

 

hastbullar kaffebullar bakpulver kanel smör kardemumma

 

 

Idag tog vi oss en promenad i höstsolen ner till centrum och strosade runt i affärerna. Köpte vinterkängor till frun. Tog oss en sväng förbi fiskaffären och köpte oss lite småplock till lördagslunchen. Färska räkor, lyxsallad och stekt inlagd sill. Gick förbi surdegsbageriet och plockade med oss två av deras goda bröd som vi sedan gjorde en liten räkmacka på ihop med en hemmagjord aioli.

Lunchen måste ha varit otroligt stärkande för plötsligt tog det fart och bakades två olika saker här i vårt kök, hastbullarna som den ena sorten och en kaka med jordnötssmör som ska bli kvällens dessert. Och det blir fisk till middag också, torskrygg står på menyn.

Det här med helg är inte alls så tokigt bara man förstår att njuta av den. Ha nu en fortsatt fin lördagskväll alla finingar och var rädda om varandra så hörs vi snart igen!

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. Min Lilla Kokvrå

    Rasande eleganta små hastbullar 🙂
    Smakar säkert lika ljuvligt som de ser ut.
    Visst ska man njuta av ledigheten. Här har vi precis avnjutit grillad entrecote, kantarellrisotto och ett glas rött.
    Fortsatt fin lördagskväll till er!

    Svara

  2. Pingback: Bloggarnas bästa bullar | Söta saker

Lämna ett svar till Min Lilla Kokvrå Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.