beeramisu savoiardikex tiramisu med öl stout mascarpone
beeramisu savoiardikex tiramisu med öl stout mascarpone

Beeramisu – som en tiramisù men med mörkt öl.

Onsdag 23 september 2015

 

Goder afton ute i stugorna denna lill-lördag! Hoppas ni har det bra och myser gott. Det här med att mysa, det kan man göra på många olika sätt och alla är bra. Men visst är det något alldeles speciellt med att mysa ihop med en god efterrätt.

Nej, man kan inte äta dessert varje dag. Kan och kan, men det är nog inte att rekommendera om de är av det sockerstinna laget men på helgen tycker vi det är helt okej att unna sig något extra. Och det är ju faktiskt snart helg!

En gammal hederlig tiramisù är inte att fördöma, ej heller en variant med citrontwist men det här med att göra en tiramisù med öl – en beeramisu med fredagskänsla har vi länge velat testa. Sagt och gjort, vi gjorde det i helgen som var!

 

beeramisu stout kaffe mascarpone

Denna krämiga beeramisu fick tummen upp från oss båda. Den mörka stouten bidrog med en mustighet samt fyllighet och kaffet ihop med ölsmaken var i fin balans. Desserten var inte heller för sötsliskig utan vi tog oss gärna en bit till.

Tänk bara på att använda en stout med sting och kraftig smak, här rekommenderar vi en med högre alkoholhalt (ca. 8%) för att den ska lyfta beeramisun på samma sätt som marsalavinet gör i en vanlig tiramisù.

Receptet går utmärkt att halvera om man som vi bara vill testa första gången för att känna på smakerna. Receptet nedan är dock i original och hittades hos självaste Oppigårds bryggeriet. Vi rekommenderar att man låter beeramisun stå och dra till sig i kylen över natten, perfekt med en efterrätt som kan förberedas dagen innan.

 

 

 

 

6-8 portioner.

 

 

 

2 1/2 dl stout, t.ex Oppigårds Thurbo Stout
2 1/2 dl starkt kaffe (ev. koffeinfritt)
24 savoiardikex
2 ägg, rumsvarma och delade i vitor och gulor
3 msk socker
250 g mascarpone
1 1/4 dl vispgrädde

 

 

Garnering:

kakao

 

 

 

 

 

Vispa äggulor och socker fluffigt med elvisp, tillsätt mascarpone och vispa slätt. Vispa grädden och vänd ner den i smeten. Vispa även äggvitorna till ett mjukt skum och vänd försiktigt ner det i smeten.

Häll stout och kaffe i en djuptallrik. Doppa snabbt ner hälften av savoiardikexen, men bara på undersidan, i blandningen och lägg dem i en form så att botten täcks. Fördela hälften av mascarponesmeten ovanpå kexen. Doppa resterande kex och lägg dem i formen, avsluta med resten av smeten.

Låt stå minst fyra timmar, men allra helst över natten i kylen täckt med plastfolie. Pudra över kakao i valfritt mönster innan servering.

 

 

beeramisu oppigårds thurbo stout kaffe mascarpone

 

beeramisu mascarpone savoiardikex oppigårds thurbo stout

 

beeramisu savoiardikex tiramisu med öl stout mascarpone

 

 

Så nu fick ni er ett litet tips höstdagjämningen till ära på en rätt så enkel och snabblagad dessert till helgen. Men då kan vi ju inte låta bli att undra vilken som är er absoluta favoritefterrätt? Är det ens möjlighet att ranka en etta bland alla godsaker, vad säger ni?

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. marina sandström

  Ja det ser gott ut! Jag är kanske dum, ägg, socker, kaffe o grädda vet ja va är men finns det andra sakerna i receptet i Finland också?

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Alko kan säkert tipsa om en lämplig stout att använda. Mascarpone och savoiardikex borde nog finnas. Fråga personalen i din matbutik var de finns annars tycker vi att du ska säga till att de bör ta in det i sitt sortiment. Lycka till!

   Svara

 2. Mårtenssons Kök

  Vilken häftig tvist på den klassiska tiramisun, det bokmärker vi absolut inför framtida efterrättstillagningar!
  Och att utnämna någon efterrätt till nummer ett är otroligt svårt, omöjligt får vi nog erkänna:)
  Kramar

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vi tror inte heller det är möjligt att topplacera någon efterrätt, det är bättre att ha några/många godingar att välja mellan annars finns risk att man föräter sig av en viss dessert. Man får helt enkelt välja lite efter humör och ur den synvinkeln kan man ju ha sin favorit. Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.