broccolisoppa fryst broccoli purjolök vitlök
broccolisoppa fryst broccoli purjolök vitlök

En värmande broccolisoppa i all sin enkelhet.

Tisdag 22 september 2015

 

Att sörpla på en värmande soppa känns helt rätt denna regntunga och höstliga tisdag. Det fick bli en broccolisoppa med lite studs av vitlök i all sin enkelhet till middag. Snabblagad är den också tack vare att vi använder djupfryst broccoli som redan är delad i buketter och förvälld.

 

broccolisoppa purjolök vitlök

Den här soppan har funnits med oss länge men vi har rumsterat om i den både vad gäller ingredienser och mängder under årens lopp. Så här ser receptet ut i dagsläget, håll till godo.

För att göra middagen lite mer matig (efter att vi båda kört ett träningspass precis innan) valde vi att servera prosciutto till som toppats med en god olivolja. Att toppa denna härligt gröna soppa med lite knaperstekt bacon skulle nog inte heller vara fel om man nu inte bara vill njuta av den som den är, helt vegetarisk.

 

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

 

500 g broccoli, fryst
ca. 10 cm purjolök, gärna det vita
7 1/2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1/2 krm malen vitpeppar
ca. 1 tsk salt
några droppar citronsaft
1 msk idealmjöl

 

 

 

 

Ansa och strimla purjolöken. Mät upp broccoli (spara några buketter till dekoration), vatten och grönsaksfond i en kastrull, tillsätt purjolöken. Koka under lock i ca. 15 minuter tills grönsakerna känns mjuka.

Mixa soppan slät med stavmixer och tillsätt grädden, mjölken och pressa ner vitlöksklyftan. Krydda med vitpeppar och smaka av med salt och citronsaft, låt allt koka upp.

Vispa ner idealmjölet och låt småputtra någon minut tills soppan tjocknat något.

Servera soppan dekorerad med några broccolibuketter och eventuellt prosciutto i skivor med en god olivolja till.

 

 

 

broccolisoppa purjolök fryst broccoli vitlök

 

broccolisoppa purjolök vitlök fryst broccoli

 

broccolisoppa fryst broccoli purjolök vitlök

 

Hösten är soppornas årstid så varsågod, börja sörpla för hur ska man annars veta att det är soppa man äter? Bara av ren nyfikenhet, vilken är just din favoritsoppa?

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

  1. Min Lilla Kokvrå

    En favoritsoppa jag har är en kycklingsoppa smaksatt med dragon och en skvätt vitt vin.Passar både som vardagsmiddag med liten guldkant eller till helgen med ett glas vin, och imorgon är det lillördag…

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Vi kan förstå att det är en favoritsoppa, den låter makalöst god och lyxig. Kan receptet kanske finnas i din kokvrå?

      Svara

  2. Nina

    Låter gott 🙂
    Här är laxsoppa den jag gillar bäst, med potatis, batat, broccoli, blomkål, bönor, grönkål, lax och en skvätt grädde.
    Kryddor också förstås.
    Mm..vattnas i munnen av bara tanken 😉

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Laxsoppa är gott det med!Låter spännande med både batat, grönkål och bönor ihop med lax i en och samma soppa. Finns det något recept vi kan få ta del av tro? 🙂

      Svara

Lämna ett svar till Min Lilla Kokvrå Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.