höstburgare baconaioli smörstekta kantareller ugnsrostade rotfrukter
höstburgare baconaioli smörstekta kantareller ugnsrostade rotfrukter

Höstburgare med kantareller och baconaioli serverad med ugnsrostade rotfrukter.

Lördag 19 september 2015

 

Härlig och solig är denna septemberlördag. Hösten är verkligen här nu, man ser att löven börjar skifta färg och täcka gräsmattorna. Samtidigt som blommande växter håller ut med sin blomning så länge de bara kan. Stretar emot. Särskilt kallt är det ännu inte, och stormen från tidigare dagar har mojnat.

Med hösten kommen blir man allt sugen på höstlig mat men vad menar vi egentligen när vi säger så. Javisst, det är gott med soppor som värmer ända ner i tårna. Det är gott med långkok och köttgrytor av alla de slag (av nötkött, lammkött, griskött och vilt) men ibland vill man ha något helt annat. Ibland vill man helt enkelt ha en… ja, en höstburgare att sätta tänderna i och det var precis vad vi gjorde igår kväll till fredagsmyset. Sicken höjdare det blev!

 

höstburgare kantareller baconaioli ugnsrostade rotfrukter

Vår höstburgare är fylld med smörstekta kantareller, champinjoner och gul lök ovanpå en burgarbiff av egenmald högrevsfärs. Toppad med skivor av västerbottensost samt hemmagjord baconaioli. Självklart byggde vi ihop denna höstdrypande burgare mellan det hembakta hamburgerbrödet à la Flippin’ Burgers. Ugnsrostade rotfrukter kryddad med färsk timjan förhöjde ytterligare höstkänslan och samsades utmärkt med alla de andra smakerna på våra tallrikar.

Var uppmärksam på att vi har gjort en hel sats aioli (svårt att dela på en ensam äggula) men använt oss av bara hälften när vi blandat den med knaperstekt bacon.

Det kommer att bli över av de smörstekta svamparna med löken men resterna är bara att servera bredvid ihop med rotfrukterna.

Denna höstburgare får också bli vårt bidrag till ”Månadens middagstips” hos bloggen ”Min lilla kokvrå” där temat för september är kantareller.

 

 

 

 

2 portioner.

 

 

 

300-400 g grovmalen högrevsfärs
salt, svartpeppar

4 skivor västerbottensost
2 hamburgerbröd (se recept här)

 

150 g kantareller, frysta och tinade
4 medelstora champinjoner, klyftade
1/2 gul lök, skivad
salt, svartpeppar
smör till stekning

 

 

Baconaioli:

(använd halva mängden till burgarna och spara hälften till ett annat tillfälle)

1 äggula, rumsvarm
1/2 msk vit balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
2 stora vitlöksklyftor
2 dl solrosolja
1/2 paket (70 g) bacon
svartpeppar

 

 

 

Ugnsrostade rotfrukter:

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

4 morötter
1 palsternacka
1 rejäl bit kålrot
olivolja
flingsalt
färska timjankvistar

 

 

 

Baconaioli:
Tärna bacon och knaperstek det i het stekpanna. Låt rinna av på hushållspappersklädd tallrik och låt det svalna.

Mät upp äggula, vinäger och senap i en skål, pressa ner vitlöken och vispa samman. Häll först droppvis ner oljan under konstant vispning (använd gärna elvisp) och sedan i en stråle. Smaka av med svartpeppar och ta bort hälften av aiolin för att sedan blanda ner bacontärningarna i den andra hälften.

Den överblivna aiolin smaksätts med lite salt och håller sig ett bra tag i kylskåpet till ett annat tillfälle.

Ugnsrostade rotfrukter:
Skala och strimla rotfrukterna ganska fint. Lägg över dem i en bunke och blanda dem med olivolja och kvistar av färsk timjan. Lägg över i en bakpappersklädd långpanna och strö över flingsalt. Rosta i ugnens mitt ca. 35 minuter tills de känns mjuka men är knapriga och fått fin färg.

 

Hetta upp en stekpanna med smör och fräs kantarellerna, champinjonerna och den gula löken tills löken är mjuk men inte fått färg och svamparna slutat vätska sig. Krydda med salt och svartpeppar. Håll varmt till servering.

Platta försiktigt ut högrevsfärsen till två stycken ca. 2 cm tjocka biffar. Bearbeta så lite som möjligt. Stek biffarna på hög värme helst i en gjutjärnsstekpanna först ca. två minuter per sida. Salta och peppra utanpå biffarna under tillagningen, stek sedan ytterligare ca. en minut per sida. Lägg två ostskivor på varje biff direkt så att de smälter lite.

Dela hamburgerbröden och rosta dem snabbt i stekpannan på bägge sidor tills de får en fin och glansig yta.

 

Lägg ihop höstburgarna på följande sätt:

brödbotten
baconaioli
biffen med västerbottensost på
baconaioli
smörstekta kantareller, champinjoner och gul lök
brödhatten

 

höstburgare baconaioli kantareller ugnsrostade rotfrukter

 

höstburgare smörstekta kantareller baconaioli ugnsrostade rotfrukter

 

höstburgare baconaioli smörstekta kantareller ugnsrostade rotfrukter

 

Idag har vi en riktigt köksstökardag solen till trots och testlagar mycket nytt och förhoppningsvis gott. Vår nya gryta från Le Creuset gör premiär i vårt kök. Den glada 40-åringen i hushållet har investerat sina födelsedagsslantar i en klassisk orangefärgad. För tillfället befinner sig den i vår ugn med en köttgryta i efter Julia Childs recept. Inte det enklaste att följa men vi hoppas det ska vara värt mödan. Vi har velat testa hennes Boeuf Bourguignon ända sedan vi såg filmen ”Julie och Julia” och nu äntligen!

Och kvällens efterrätt andas en mörk stout (öl) ihop med en krämig mascarponesmet mellan savoiardikex, ja ni hör ju vilken kväll vi har framför oss!

Återstår bara för oss att önska er alla finingar en fortsatt skön lördagskväll och helg. Var rädda om varandra!

nominera_matbloggspriset_223x355_004

Och skulle ni vilja göra oss den äran att nominera oss till Matbloggspriset /Folkets val innan den 27 september skulle vi bli oändligt glada och tacksamma för just din röst. Ju fler nomineringar vi får desto större är chansen för oss att ta oss till final. Ja, det vill säga om du gillar vår blogg så mycket så du vill ta dig den korta stund nomineringen kräver. Vi tackar och bockar ödmjukast redan nu.

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

  1. annepauline

    Åh, denna burgare med tillbehör måste ju vara himmelskt god!
    I helgen har jag syltat gröna tomater i mängder efter receptet jag fick av er. Det doftade så gott av nejlikor och kanel, nu får jag vänta ett par veckor för att provsmaka.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Burgaren är riktigt höstlig och himmelskt god, nästan så vi är sugna på en snart igen. 🙂
      Vi har faktiskt syltat en burk med gröna tomater som är ätklar nu efter att vi inspirerats av dig, det gäller bara att hitta någon bra maträtt att pussla ihop dem med nu. Kanske till helgen… 🙂

      Svara

Lämna ett svar till annepauline Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.