pasta med ugnsrostade jordärtskockor spenat champinjoner valnötsmajonnäs vegetariskt
pasta med ugnsrostade jordärtskockor spenat champinjoner valnötsmajonnäs vegetariskt

Pasta med rostade jordärtskockor och valnötsmajonnäs.

Onsdag 9 september 2015

 

Här bjuds det idag på en fantastiskt god och lyxig vegetarisk rätt med det lilla extra. Passar väl finfint så här denna lill-lördag när det inte är alltför många arbetsdagar som återstår av veckan. En pastarätt som mycket väl lämpar sig till en helgmiddag. Här saknas verkligen inte köttet för denna eminenta maträtt har en så fyllig, smakrik och mättande karaktär i sig.

 

pasta vegetarisk ugnsrostade jordärtskockor valnötsmajonnäs

Vi använder inte ofta jordärtskockor i vår matlagning, synd kan vi tycka för de ger en väldigt spännande smak. De går dessutom väldigt fint ihop med champinjonerna och valnötterna. Färgmässigt piffas denna pastarätt upp med spenat.

 

champinjoner spenat ugnsrostade jordärtskockor

Receptet har vi erhållit av frugans arbetskollega (som tagit det ur en vegetarisk kokbok med titel okänd) så vi vill på intet sätt ståta med att det är vårt eget. We wish! Men vi valde att göra majonnäsen efter ett eget välbeprövat recept och således följer detta nedan.

Gör gärna majonnäsen allra först så hinner den stå och dra till sig smakerna en stund.

 

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

 

4 portioner färsk bandpasta
600 g jordärtskockor
400 g färska champinjoner
olivolja till stekning
150 g spenat
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

 

 

 

Valnötsmajonnäs:

1 äggula
2 dl solrosolja, rumstempererad
1/2 msk vitvinsvinäger
1 vitlöksklyfta
25 g valnötter
salt, svartpeppar

 

 

 

Till servering:

parmesanost
krossade valnötter

 

 

 

 

Valnötsmajonnäs:
Pressa vitlöken och blanda med äggulan och vinägern. Vispa eller mixa i oljan droppvis till en början och sedan i en jämn stråle. Smaka av med salt och svartpeppar. Krossa valnötterna i en mortel och rör sedan ner dem i majonnäsen.

Skala och dela jordärtskockorna i bitar, stek dem snabbt i olivolja. Lägg över dem i en smord ugnsform och baka dem mjuka i ugnen, ca. 20 minuter (beroende på ugn).

Ansa champinjonerna och skär dem i klyftor och stek dem i olivolja. Vänd ner spenaten och de rostade jordärtskockorna.Krydda med salt och nymalen svartpeppar.

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen, häll av den och fördela pastan på tallrikar. Lägg över de stekta grönsakerna och skeda på valnötsmajonnäs. Riv över parmesanost och toppa ytterligare med krossade (i mortel) valnötter.

 

valnötsmajonnäs krossade valnötter

Valnötsmajonnäs.

 

vegetarisk pasta ugnsrostade jordärtskockor spenat champinjoner valnötsmajonnäs

 

pasta med ugnsrostade jordärtskockor spenat champinjoner valnötsmajonnäs vegetariskt

 

 

Hemma hos oss börjar vi tagga ner för kvällen nu efter att ha rusat fram och tillbaka till tvättestugan samt valsat runt med dammsugaren och en liten trasa över vårt lilla krypin. Ja, vi rustar redan nu vår borg inför helgen för som vi tidigare sagt tänker vi sitta bänkade framför tv:n imorgon kväll. ”Hela Sverige bakar” på tablån, glöm inte det!

På fredag har vi bjudit in fina vänner på lite mat och vin under rubriken ”italiensk afton”. Det ser vi verkligen framemot! Det gäller att blicka framåt och ställa till med roligheter i lagom dos närhelst det känns tungt.

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

  1. annepauline

    Jag har gett detta recept till en kamrat som är vegetarian. Hon tyckte att det ”lät” riktigt gott så nu ska hon testa i helgen. Det blir spännande att höra vad hon tycker.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Va härligt att du skickar ”våra” recept vidare. Vi ser också med spänning framemot att höra vad hon tyckte om maträtten. Trevlig helg på dig! 🙂

      Svara

  2. annepauline

    Betyg: Min kompis tyckte att denna rätt var mycket god! Hon kommer absolut att göra den flera gånger. Hennes treåriga son var inte lika förtjust men han tycker inte om champinjoner så man kan säga att hans omdöme inte räknas, hehe.

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.