Måndag 7 september 2015
Den nya veckan rivstartar vi med att bjuda er på en mycket god och spännande kycklingrätt. Faktiskt är detta vår middag från i fredags, en ytterst passande dag att äta kyckling på och speciellt när den blir så här god. Vi tänker att vi nu ska vara ute i god tid!
Kycklingklubborna får sin mustiga samt kryddiga smak från marinaden som består av ginger beer, lime, chilipulver samt färsk ingefära. Ginger beer är ingen öl trots sitt namn utan en kolsyrad söt dryck smaksatt med ingefära. Det blir ingen intensiv ingefärssmak hos kycklingen utan den är fyllig och rund.
I och med att kycklingklubborna marineras minst sex timmar möras köttet och blir otroligt saftigt och släpper från benen hur enkelt som helst. Även när vi värmde på kycklingklubborna dagen efter var de precis lika saftiga och goda. Vi får tacka ”Buffé” (8/2015) för detta fantastiska recept.
När kycklingen ugnsstektes kom de underbara aromerna oss att tänka på våra smaskiga glöggmarinerade kycklingvingar som vi alltid äter minst en gång kring jul. Det måste vara ingefärans förtjänst!
Till kycklingen serverade vi en vitlöksdoftande rotfruktsgratäng utifrån principen vi tager vad vi haver. Det blev en mycket lyckad kombo ihop med ingefärskycklingen. Gratängen lade vi in i ugnen samtidigt som kycklingen och när kycklingen efter tillagning vilade i 10 minuter satte vi på ugnens grilleffekt för att bättra på gratängens yta. Då blev båda rätterna färdiga samtidigt, smidigt och bra!
Det hördes idel mmm-anden från oss under denna middag kan vi lova. Och nu är det er tur!
Ginger Beer Chicken
4-6 portioner.
Ugnstemperatur: 200°C
2 kg kycklingklubbor
smör, solrosolja
salt
Marinad:
2 flaskor (à 275 ml) ginger beer
2 lime, färskpressad juice
1 msk chilipulver
3 msk färsk riven ingefära
1 msk salt
Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg kycklingen i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Knyt ihop påsen och skaka om. Lägg kycklingen i en bunke och ställ i kylskåp minst sex timmar eller någon timme längre. Vänd påsen med jämna mellanrum.
Stek kycklingen i en blandning av smör och solrosolja runt om i en stekpanna tills den får färg. Lägg kycklingen i en aluminiumfolieklädd långpanna med stektermometern mot benet på den tjockaste klubban. Ställ in i ugnens mitt och stek tills termometern visar 82°C, det tar ca. 45 minuter.
Ta ut kycklingen och låt den vila under aluminiumfolie ca. 10 minuter innan servering.
Rotfruktsgratäng
4 portioner.
Ugnstemperatur: 200°C + grilleffekt i några minuter
7 mindre potatisar
4 mindre morötter
1 palsternacka
1/2 gul lök
1 msk flytande honung
salt, svartpeppar
färsk timjan
1 stor vitlöksklyfta, pressad
3 dl vispgrädde
Riv alla rotfrukter och löken grovt. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull och lägg ner rotfrukterna. Låt koka i tre minuter och häll av vattnet. Låt rotfrukterna ånga av.
Varva rotfrukterna med salt, svartpeppar och blad av färsk timjan i en smord ugnsform. Ringla flytande honung på toppen.
Blanda ner den pressade vitlöken i grädden och häll över rotfrukterna. Peta runt lite så att grädden åker ner mellan rotfrukterna.
Grädda i ugnens mitt tills allt är mjukt och fått gyllenbrun färg, ca. 40 minuter. Vill man bättra på gratängens yta om man samtidigt tillagar kycklingen kan man köra med grilleffekt några minuter sedan kycklingen är färdig. Sedan är det bara att servera!
Nu är det höst och då är det åter dags för det årliga Matbloggspriset. Ni alla finingar som gillar vår blogg kanske känner för att nominera oss till Matbloggspriset / Folkets val. Ju fler som nominerar oss desto större chans att vi skulle gå vidare till final vilket vi skulle tycka vore helt förbaskat fint och roligt! Det skulle också helt klart vara ett steg mot något större, en dröm om att kunna jobba med att inspirera i framtiden. Sitter någon och ruvar på en matrelaterad anställning redan nu är det bara att höra av er till oss. Men vill ni nu nominera oss klickar ni bara här eller klickar på loggan här bredvid och fyller i uppgifterna. Vi får tacka och bocka på förhand! Den som lever får se.
Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~
Min Lilla Kokvrå
Ser otroligt gott ut! Rotfruktsgratängen tror jag t om att jag ska ta och laga i helgen, men då blir det nog inte kyckling till, planen är nämligen att laga kyckling i veckan och man måste ju variera sig lite 😉 men nåt gott till gratängen ska jag väl komma på…
Er trevliga och inspirerande blogg ställer jag mer än gärna upp och nominerar, och håller sedan tummarna för att ni kommer till final. Lycka till! Kram Birgitta
Livsnjutarna
Va roligt att du ska laga rotfruktsgratängen, den blev en favorit hos oss. Fläskfilé till skulle också vara gott.
Vi tackar och bockar för din nominering och dina snälla ord, kramizar till dig!
annepauline
Smaskens med rotfruktsgratäng, kycklingen verkar spännande. Klart att jag nominerar er, världens bästa matblogg!
Livsnjutarna
Du måste bara prova denna kyckling Anne, den är verkligen något utöver det vanliga!
Vi tackar ödmjukast för din nominering och peppande ord, kram på dig!