linsgryta indisk kokosgrädde kardemumma kanel
linsgryta indisk kokosgrädde kardemumma kanel

Vi flyr höstrusket för en stund med en indisk vegetarisk linsgryta på tallriken.

Tisdag 1 september 2015

 

Finns det något bättre sätt att fly regn och höstrusk än att sätta sig ner vid dukat middagsbord en vardagskväll med några tända ljus, förse sig med ypperst trevligt sällskap och servera något mättande som får smaklökarna att vakna till på ett mycket angenämt sätt.

Denna smakrika linsgryta med indiska toner lyckas verkligen med detta uppdrag med bravur och därmed lyfter vi också på hatten för den första officiella höstdagen och septembermånad. Hösten levererar redan!

 

linsgryta indisk röda linser kokosgrädde

Linsgrytan efterlämnar en skön och värmande känsla i maggropen, ja i hela kroppen. Den är härligt kryddig med lagom hetta och har en mycket fin balans mellan kanel, kardemumma, sambal oelek och kokosgrädde. Allt toppat med färsk koriander som ger grytan ytterligare en fräsch och lite syrlig kick.

Ja, vi kan verkligen konstatera att vi tar igen alla uteblivna vegetariska middagar under semestern nu på bara någon vecka. Det känns nästan som att kroppen skriker efter mer vegetarisk mat desto oftare som vi äter den. Är det någon fler med samma erfarenhet? För att inte glömma den behagliga mättnadskänslan en vegetarisk måltid ger.

Är ni uppmärksamma ser ni i ingredienslistan att kycklingfond används så vill man ha den absolut helt vegetarisk byter man ut den mot grönsaksfond så blir alla nöjda.

Receptet till denna linsgryta är än en gång signerat förskolans kock Jill och taget ur hennes bok ”Hemlagat”, och maträtten seglar direkt upp på vår topplista med vegetariska favoriter.

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

 

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk sambal oelek
1 msk riven färsk ingefära
rapsolja + smör till stekning
2 kanelstänger
1 tsk grovstött kardemumma / 3/4 tsk malen kardemumma
2 tsk gurkmeja
1 förpackning (500 g) krossade tomater
1 burk (400 ml) kokosgrädde
3 msk kycklingfond
3 dl röda linser
salt, svartpeppar
ev. vatten att späda med
70 g färsk babyspenat
1 kruka färsk koriander

 

 

 

 

Skala och hacka löken.

Hetta upp olja och smör i en traktörpanna och fräs sambal oelek, kanelstänger, kardemumma samt gurkmeja i någon minut. Tillsätt sedan lök, pressad vitlök och ingefära och låt puttra i några minuter.

Tillsätt kokosgrädde, tomatkross (skölj ur förpackningen med lite vatten) samt fond och låt koka i några minuter.

Tillsätt de röda linserna och koka i ca. 10 minuter tills linserna är mjuka. Smaka av med salt och svartpeppar. Avsluta med att lägga i babyspenaten och toppa sedan grytan med färska korianderblad, eventuellt hackade.

Servera gärna grytan med kokt jasminris.

 

indisk linsgryta kokosgrädde kardemumma kanel

 

linsgryta indisk kokosgrädde kardemumma kanel

 

Idag har vi också tagit oss in på listan ”Topp 100 matbloggar” och seglade direkt in på plats 54, otroligt glädjande och smått överraskande. Men samtidigt känns det som en otroligt fin bekräftelse på all tid vi lägger på denna blogg. Allt för att ni finingar ska frestas till att laga något av allt det goda vi själva kokar hemma hos oss. Och aldrig vet man riktigt med oss vad vi kommer att bjuda på nästa gång. En salig blandning av sött och salt och mittemellan, det är vi det!

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

  1. Min Lilla Kokvrå

    Usch ja, det var verkligen som att trycka på en knapp när vi gick in i höstmånaden. Hoppas det bara är tillfälligt, just rusket, annars gillar jag verkligen hösten och alla färger som kommer nu.
    Här hemma är vi dåliga på att äta vegetariskt, men det kanske skulle ta och bli ändring på det i höst. Den här linsgrytan ser och låter oerhört lockande.
    Ha en fin dag, och glöm inte paraplyet! Kram Birgitta

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Vi gillar också hösten med alla dess färger och den klara höga luften. Lite regn och rusk ibland kan vi också ta för då är det extra mysigt att sitta inne och titta ut. 😉 Men det känns som om hösten kom så abrupt på, eller att sommaren snabbt fick ett slut.
      Hoppas våra vegetariska middagar kan inspirera även dig till att få in mer av det i ditt kök, det finns ju hur mycket gott som helst!
      Kramizar till dig!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.