biffar tonfisk champinjoner ägg ströbröd vispgrädde vitlök
biffar tonfisk champinjoner ägg ströbröd vispgrädde vitlök

Tonfisk- och champinjonbiffar – billigt och gott.

Tisdag 25 augusti 2015

 

Tisdagstorsk blidde det på middagstallriken men den får vänta till ett senare tillfälle. Ikväll vill vi tipsa om en annan fiskrätt, nämligen de här mumsiga tonfisk- och champinjonbiffarna.

Det känns alltid rätt att använda sig av burktonfisk i matlagningen och det är alltid minst lika trevligt att hitta nya recept att provlaga. Vi är ständigt på jakt. Dessutom är burktonfisk relativt billigt att använda sig av. Nu senast hittade vi (i en svensk veckotidning men fråga oss inte om vilken det var) ett mycket gott recept på stora biffar med både tonfisk och färska champinjoner i.

 

tonfiskbiffar champinjon vitlök ägg

Maffiga och mättande var de och biffarna kändes nästan köttiga i konsistensen. De höll ihop bra under stekningen och då blir vi alltid extra glada. Finns det något värre än biffar som ramlar isär och blir fula när man håller på och steker. Nej just det, vi misstänkte allt det!

Det här är sådana biffar som vi också kan tänka oss ha mellan två hamburgerbröd ihop med lite sallad, några grönsaker och någon smarrig dressing. Men det räckte aldrig till någon sådan burgare denna gång utan det får bli vid ett annat tillfälle.

Till dessa tonfisk- och svampbiffar rörde vi ihop en kall sås av gräddfil, hackad färsk basilika som vi smakade av med salt och svartpeppar och som visade sig passa mycket bra till.

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

2 burkar (à 200 g, avrunnen vikt 150 g) tonfisk i vatten
100 g färska champinjoner
3 vitlöksklyftor
4 ägg
2 dl ströbröd (vi använde 1 dl vanligt + 1 dl osötat rågströbröd från Finland, Myllyn Paras)
2 dl vispgrädde
smör och neutral matolja till stekning

 

 

 

 

Häll av tonfisken, mosa den med en gaffel.

Borsta/ansa champinjonerna och finhacka dem. Blanda champinjonhacket, pressad vitlök och resten av ingredienserna med tonfisken. Låt färsen stå kallt 30 minuter.

Forma färsen till åtta biffar på en vattensköljd skärbräda.

Stek biffarna i smör och olja på medelstark värme ca. tre minuter per sida.

Servera biffarna med t.ex. en kall basilikasås och fullkornsris som vi gjorde.

 

tonfisk- och champinjonbiffar vitlök ägg ströbröd

 

biffar tonfisk champinjoner ägg ströbröd vispgrädde vitlök

 

Blir ni sugna på fler recept med burktonfisk kan ni alltid spana in de här biffarna som serveras med en lime- och ingefärsyoghurt, en pannkaka med tonfisk och potatis eller den här värmande tonfisksoppan.

Vi hoppas att vi snart igen springer på ett nytt och gott recept med burktonfisk i. Har du något i dina gömmor så hojta gärna till.

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. Ann

    Wow! Vi har precis testat era tonfiskbiffar – full poäng – så gott! Tack för receptet, det tar vi till oss!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Vad roligt att höra att ni gillade dem, vi blir alltid så glada när vi får kommentarer av denna typ. Tack för att du skrev en liten rad i vårt kök och välkommen åter. Allt gott!

      Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.