blomkålscurry vegetariskt
blomkålscurry vegetariskt

Vegetarisk blomkålscurry på menyn.

Måndag 24 augusti 2015

 

Nej se goddag, två dagar i rad som vi bloggar nu. Det är nästan så vi måste rita ett kors i taket eller något liknande. Nypa oss själva i armen och fråga vad som hänt. Men se ikväll är det helt okej att sitta inne framför datorn för regnet hänger i luften och det är bara en tidsfråga innan himlen öppnar sig igen.

Lilla gubben fick sig en ofrivillig dusch när han var på väg hem från jobbet trots att han sprang så fort det bara gick med benen på ryggen. Allt för att undkomma Tor som trixade med lite blixtar och dunder. Nu var det egentligen inte väder och vind som skulle avhandlas här och nu, men en liten uppdatering kanske var på sin plats.

Hade vi inte solen som sken in på balkongen ikväll vid middagstid så hade vi i alla fall denna blomkålscurry som lyste härligt gul. Gott det!

blomkålscurry vegetariskt

En vegetarisk anrättning som har ett härligt currysting ihop med både spiskummin och färsk ingefära. Kokosgrädden gör grytan så där härligt krämig och fyllig och lime lyfter upp smakerna ytterligare med sin syrlighet. En värmande och mycket smakrik matupplevelse. Kanske skulle denna rätt också göra sig med lite grönsaksfond i (1 msk) men det fanns visst inte att tillgå ikväll så det kanske vi får prova att tillsätta vid nästa tillfälle.

Bli inte förskräckta om traktörpannan verkar vara i minsta laget när alla ingredienser tillsatts, vartefter grönsakerna puttrar sjunker de ihop. Rör om med jämna mellanrum. Det viktiga här är att låta grönsakerna småkoka så länge att de blir mjuka, skulle de falla sönder gör det rätten nästan ännu krämigare och godare enligt oss.

Denna maträtt är tillagad efter ett recept av förskolans kock Jill som gett ut en egen receptsamling ”Hemlagat”. Jill lagar all mat på fruns arbetsplats. Inte skulle man tro att denna blomkålscurry klassas som förskolemat, testa så får ni smaka!

 

 

 

4-6 portioner.

 

 

 

2 morötter
4 medelstora potatisar
600-700 g blomkålsbuketter
3-4 cm färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk rapsolja + smörklick till stekning
1 msk curry
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
salt
1 burk (400 ml) kokosgrädde
1 lime, saften + skalet

 

 

 

 

Skala morötter och potatis och dela i mindre bitar. Skala ingefäran och vitlöken och finriv dem båda. Skala löken och finhacka den. Dela blomkålen i mindre buketter.

Hetta upp olja och smör i en traktörpanna och fräs lök, vitlök och ingefära. Strö över kryddorna och låt fräsa med ett par minuter. Rör i kokosgrädden och salta.

Lägg i grönsakerna och låt dem puttra med tills de är lagom mjuka, ca. 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum så att grönsakerna mjuknar jämnt och drar till sig smaken från kryddorna. Smaka av med salt.

Finriv skalet från limefrukten och pressa juicen ur den, tillsätt detta i grytan strax innan servering.

Servera med valfritt kokt ris, i vårt fall hade vi råris till denna blomkålscurry.

 

vegetarisk blomkålscurry ingefära kokosgrädde

 

blomkålsgryta curry kokosgrädde ingefära

 

blomkål curry ingefära vegetariskt

 

Under semestern och de första arbetsveckorna har det varit lite si som så med de vegetariska rätterna på middagsmenyn men nu hoppas vi att denna blomkålscurry är startskottet för ordning och reda i vårt kök. Har du något gott vegetariskt recept som du tycker är alldeles för gott för att inte delas vidare så får du gärna tipsa oss.

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.