gubboffeepaj jordgubbar digestivebotten dulche de leche sommardessert efterrättspaj baka utan ugn
gubboffeepaj jordgubbar digestivebotten dulche de leche sommardessert efterrättspaj baka utan ugn

Gubboffeepaj är en enkel semesterdessert med jordgubbar i.

Torsdag 16 juli 2015

 

God fortsättning på sommar och semester till er alla! Vi tänkte kika in här lite snabbt och servera er en frestande och god dessert som passar dessa semestertider alldeles ypperligt.

Vi är precis hemkomna från den traditionella sommarvistelsen i våra finlandssvenska hemtrakter där vi umgåtts intensivt med nära och kära den senaste veckan. En kväll ansvarade vi för att ro i hamn en grillafton och en liten fågel kvittrade om att hon ville ha en efterrätt som innehöll jordgubbar. Sagt och gjort, den lilla fågeln fick som hon ville.

Detta är en godsak som man lätt och relativt snabbt tillagar utan ugn. Den är kanon att förbereda varje beståndsdel för sig och bara slänga ihop strax innan servering. Barnsligt enkelt – barnsligt gott!

gubboffeepaj jordgubbar sommardessert

Denna gubboffeepaj är heller inte för söt och sliskig utan alldeles lagom men den är ändå maffig. Botten av digestivekex (vi blandade hälften vanliga och hälften av de med fullkorn) och smör bidrar med lite sälta som kontrast till kolakrämen, det vill säga den söta karamelliserade mjölken (dulche de leche). Och säg en somrig efterrätt som inte innehåller jordgubbar, därav namnet gubboffeepaj! Allt toppat med vispad (osötad) grädde samt hackad mörk choklad. Mm-mm-mm, är allt vi har att säga!

Den här efterrättspajen blev dessutom så omtyckt att frun i huset blev ombedd att göra den i dubbel upplaga till brorsdottern Iselins dop som gick av stapeln i söndags. Och det var henne minsann bara ett kärt nöje!

 

 

 

8-10 bitar.

 

 

Botten:

150 g smör
200 g digestivekex

 

 

Fyllning:

2 burkar (à 400 g) karamelliserad mjölk
1 liter jordgubbar
3 1/2 dl vispgrädde
80 g mörk choklad

 

 

 

Smält smöret. Mixa digestivekexen till smulor, enklast går det att göra i en matberedare med kniven monterad. Blanda smulorna med smöret och tryck ut ända upp till kanterna i en pajform, ca. 28 cm i diameter. Ställ formen kallt minst 30 minuter.

Blanda samman de två burkarna karamelliserad mjölk (dulche de leche) och bred över digestivebotten.

Snoppa och skiva jordgubbarna och fördela dem jämnt i pajskalet.

Vispa grädden och bred den över jordgubbarna. Toppa med grovt hackad mörk choklad.

 

gubboffeepaj jordgubbar digestivebotten dulche de leche sommardessert efterrättspaj baka utan ugn

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Livsnjutarna

   Den är farligt god och känns mycket fräschare än med banan och somrig framför allt. Och den går ju att göra i ett nafs. Bara fördelar! 🙂 Tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar här och välkommen tillbaka.

   Svara

 1. Pingback: Sommarens godaste dessert! | Mimmis inn

 2. Faster

  Hej. Så trevligt med något som passar en gammal faster. Farligt gott! Hade jag sett detta tidigare hade det blivit morgondagens efterrätt åt föräldrarna, Camilla och Ninna. men nu blir det chokladkräm med vispgrädde i stället

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Det låter inte alls tokigt med chokladkräm till efterrätt heller, du kan ju tillaga denna paj en annan gång eller halvera receptet, göra den i en mindre form och njuta av den i ett mindre sällskap. Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.