dubbelmarinerad fläskfilé sambal oelek syltlök cocktailkapris soltorkade tomater
dubbelmarinerad fläskfilé sambal oelek syltlök cocktailkapris soltorkade tomater

Dubbelmarinerad fläskfilé på två olika sätt – ett säkert kort om grillvädret sviker.

Tisdag 9 juni 2015

 

Vågar man tro på en sommar detta år? Ja, idag känns det så i alla fall. Husvagnen nybesiktigad och godkänd (med några anmärkningar). Sol och nästan +20 på termometern känns ju helt klart som ett steg år rätt håll. Nu ska vi inte prata om väder och vind, det kan vi ändå inte påverka men däremot ska vi prata god mat som går att tillaga även om soltimmarna är få.

Så här när det närmar sig midsommar, tro det eller ej så är det dags för ”Små grodorna” redan på fredag nästa vecka. Vill kan känna sig någorlunda lugn och cool med vädret som blir kan man alltid ta till ett säkert kort och tillaga dubbelmarinerad fläskfilé. Det gjorde vi faktiskt förra året till midsommar och det blev väldigt lyckat. Då gör det inget om regnet öser ner och grillen aldrig vill tända.

Dubbelmarinerad fläskfilé med sting av sambal oelek som toppats med cocktailkapris, soltorkade tomater och syltlök.

Dubbelmarinerad fläskfilé med sting av sambal oelek som toppats med cocktailkapris, soltorkade tomater och syltlök.

 

Det fenomenala med dubbelmarinerad fläskfilé är att man kan förbereda den i god tid. Redan två dagar innan servering kan man steka den i ugn för att sedan bara skära upp den i sista minuten, lägga upp på serveringsfat och toppa med den andra marinaden samt dekorera lite. Låter det inte toppen så säg!?

 

Dubbelmarinerad fläskfilé med dijonsmak som toppats med avokado, bacon och rödlök.

Dubbelmarinerad fläskfilé med dijonsmak som toppats med avokado, bacon och rödlök.

 

Här bjuder vi dessutom på två olika varianter på dubbelmarinerad fläskfilé; den ena med smak av dijonsenap som toppats med bacon, avokado och rödlök. Den andra med lite sting av sambal oelek som toppats med soltorkade tomater, syltlök och cocktailkapris. Bara att välja och vraka, de är precis lika goda och enkla att tillaga båda två!

Gott att servera till dubbelmarinerad fläskfilé är en helt vanlig grönsallad samt pestopotatis. Det är så enkelt som det låter: pesto + potatis! Koka oskalad potatis, låt kallna så att de tål att skalas, skär i tärningar och blanda med lagom mängd pesto. Pestopotatisen är lika god att servera kall som lätt uppvärmd.

 

Pestopotatis.

Pestopotatis.

 

 

 

Dubbelmarinerad fläskfilé med dijonsenap:

Recept från Allas 22/2014.

 

 

ca. 600 g fläskfilé
smör till stekning

 

Marinad 1:

1 msk soja
2 msk olivolja
1 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm grovmald svartpeppar

 

 

Marinad 2:

3/4 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap

 

 

Garnering:

1 paket (140 g) bacon
1/2 rödlök
2 tsk flingsalt
1 avokado
citronsaft

 

 

Blanda marinad 1 i dubbla plastpåsar och lägg ner fläskfilén i den. Snurra runt och blanda så att marinaden kommer åt runt hela filén. Marinera ca. 1 timme.

Bryn filén runtom i smör i en stekpanna. Sätt en termometer i filén med spetsen där den är som tjockast. Stek i 200°C tills innetemperaturen visar 70°C. Låt filén kallna och förvara kallt fram till servering.

Stek bacon utan fett. Finhacka rödlöken. Skiva upp filén och lägg den på ett serveringsfat. Blanda marinad 2 och häll den över filéskivorna. Strö över flingsalt, bacon och lök. Ställ fatet kallt till servering.

Skär avokadon i små tärningar och häll över lite pressad citronsaft. Strö avokadon över köttet max 1 timme innan servering.

 

dubbelmarinerad fläskfilé dijonsenap bacon

 

 

Dubbelmarinerad fläskfilé med sambal oelek:

 

 

ca. 600 g fläskfilé
smör till stekning

 

Marinad 1:

1 msk soja
2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
2 krm grovmalen svartpeppar

 

 

Marinad 2:

2 msk vitvinsvinäger
1/2 dl olivolja
1/2 msk sambal oelek
1 tsk flingsalt
1 knippe grovhackad bladpersilja

 

 

Garnering:

50 g grillade, soltorkade tomater i olja
50 g syltlök
100 g cocktailkapris

 

 

Blanda marinad 1 och häll i dubbla plastpåsar. Lägg fläskfilén i påsen och låt köttet marinera 1 timme.

Bryn filén runtom i smör i en stekpanna, stek sedan klart i ugnen i 225°C tills innetemperaturen visar 70°C. Låt filén kallna helt och förvara den sedan kallt fram till servering.

Blanda marinad 2. Skär filén i skivor och lägg på ett serveringsfat, häll över marinaden.

Skär de soltorkade tomaterna i bitar. Garnera köttet med tomater, syltlök och kapris. Ställ kallt fram till servering.

 

dubbelmarinerad fläskfilé sambal oelek syltlök cocktailkapris soltorkade tomater

 

 

Men när det väl blir midsommarafton detta år kommer vi varken äta dubbelmarinerad fläskfilé, grilla eller äta hemmainlagda sillar. Nej, i år tänker vi nytt! Vi tar en båttur (Göteborg – Fredrikshamn) till vårt grannland Danmark och besöker staden Aalborg, bor på hotell och siktar in oss på någon av deras omtalade och populära restauranger samt tar en ölpromenad (Aalborg Beerwalk.) Har ni finslipat några planer för midsommar tro?

 

 

 

 

Smaklig upplevelse!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

    1. Livsnjutarna

      Ja det håller vi med om att det är! 🙂 Perfekt med festmat som inte är väderberoende men som ändå känns lite somrig.

      Svara

Lämna ett svar till milla Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.