cheesecake kallrökt lax pepparrot
cheesecake kallrökt lax pepparrot

Får vi fresta med cheesecake med lax och pepparrot till Valborg?

Tisdag 28 april 2015

 

Hörrni, snart är det Valborgsmässoafton och det är dags att sjunga in våren och ljuset på allvar innan brasan tänds. Kanske planerar ni en middag i lite lättare toner i trevligt sällskap eller så står grillat på menyn hos er, vad vet vi? Det vi däremot vet är att denna salta cheesecake med lax och pepparrot känns väldigt lättsam och vårlig och skulle passa alldeles ypperligt som en förrätt på självaste Valborg.

cheesecake lax pepparrot

Anar ni kycklingar i bildernas bakgrund (inte ugglor i mossen alltså!) ser ni helt rätt. Denna goda cheesecake var ett inslag på vår påskbuffé men vi skulle gärna hugga in på den även nu till helgen. Vilket vi i och för sig inte kommer att göra, nu står det annat på Valborgsmenyn hos oss men mer om det senare.

Cheesecaken har en frisk och fräsch smak med ett fint sting av pepparrot. En ljuvlig sälta från kallrökt lax som ackompanjeras av en mild rödlökssmak. Lax och pepparrot är en fin kombination som många tycker om, så även vi.

Denna cheesecake är enkel att tillaga, här behövs ingen ugn och därför går det undan när man gör den. Den går fantastiskt bra att förbereda redan dagen innan servering, bara att garnera och sen är det klart!

Som vi nästan alltid gör när det bara är vi två som ska smaska på en buffé så halverade vi nedanstående recept och använde tårtringen med en diameter på 16 cm. Det blev alldeles lagom.

Receptet har vi hittat i ”Bakat & Gott” (1/2013).

 

 

 

 

8-10 bitar.

 

 

 

Botten:

200 g kavring
75 g smält smör

 

 

 

Fyllning:

200 g kallrökt lax
1 liten rödlök
250 g kesella/kvarg,10%
3 dl gräddfil
1/2 dl hackad färsk dill
2 msk riven pepparrot
4 gelatinblad
flingsalt

 

 

 

Garnering:

kallrökt lax i tunna skivor
citron
dill

 

 

 

 

Smula kavringen i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda med brödsmulorna. Häll över i en plastfolieklädd form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Tryck ut smulorna över bottnen och en bit upp på formens kant. Ställ formen minst 1 timme i kylskåp.

Finhacka lax och lök. Blanda kesella, gräddfil, dill och pepparrot.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Värm lite av gräddfilsblandningen på svag värme i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och rör tills de smält.

Tillsätt resterande gräddfilsblandning och vänd ner lax och lök. Smaka av med salt.

Bred ut fyllningen över bottnen. Täck med plastfolie och låt tårtan stelna i kylen minst 4 timmar.

Garnera med rosor av lax, citron och dill.

 

salt cheesecake kallrökt lax pepparrot

 

cheesecake kallrökt lax pepparrot

 

 

Säg, hur ser era planer ut för Valborgs- och första majhelgen som snart är här? Planerar ni något extra gottigt och roligt? Själva har vi inte alltför storslagna planer eftersom herremannen vackert får ställa väckarklockan för en arbetsdag på första maj. Traditionsenligt borde vi göra och njuta av sockermunkar och mjöd, men se kompassen är inställd på Italien på söndagseftermiddagen så det blir det inget av. Däremot kommer vi självklart att äta gott, som alltid!

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.