black bean chiabrownie glutenfri
black bean chiabrownie glutenfri

Black bean chiabrownie eller på ren svenska; glutenfria brownies med svarta bönor och chiafrön.

Söndag 26 april 2015

 

Här ska ni minsann få ett spännande recept denna sköna och soliga söndagskväll. Lite nyttigare om man ser till ingredienslistan, i alla fall innehåller denna brownie inget vitt socker och är helt fri från gluten.

black bean chiabrownie

Att baka med svarta bönor låter minst sagt lite klurigt men det väckte absolut vår nyfikenhet. Resultatet blev en fylligt chokladig brownie som absolut inte smakar bönor men man kan ana sig till att bönorna finns där vad gäller konsistensen. Dessa bönbrownies har dessutom har ett gott chiakrisp inuti.

De är väldigt maffiga så det behövs endast en liten brownieruta för att stilla det värsta chokladsuget. Vi tog dessutom i och använde 80%-ig mörk choklad (Lindt) mot 60% som stod i receptet. Vårt motto; man kan aldrig få för mycket choklad!

Detta blir således också vårt bidrag till Månadens sötsak där temat för april passande nog är choklad.

Receptet kommer ur ”Buffé” (3/2015).

 

 

 

 

24 små bitar.

Ugnstemperatur: 175°

 

 

 

 

1 förpackning (à 400 g) kokta svarta bönor
3 ägg
2 1/2 msk mild olivolja, t.ex. Fontanas olivolja från Cypern
2 msk chiafrön
1 dl kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl rårörsocker
150 g mörk choklad, 60-80%

 

 

 

 

Klä en form, ca. 26 x 20 cm med bakplåtspapper.

Häll av och skölj bönorna i durkslag under kallt vatten. Låt rinna av väl. Lägg bönorna i matberedaren med kniven monterad och mixa slätt. Skrapa ner från kanterna mellan varven.

Tillsätt övriga ingredienser (utom den mörka chokladen) och mixa till en slät smet.

Hacka chokladen och smält försiktigt i en skål i mikrovågsugnen. Häll ner chokladen i bönsmeten och mixa snabbt ihop.

Lägg smeten i formen och bred ut den jämnt. Grädda mitt i ugnen ca. 30 minuter tills kakan är klar. Stickan ska vara torr när du drar ut den. Låt kakan svalna helt och skär sedan i små rutor.

 

brownie svarta bönor chiafrön mörk choklad

 

brownie mörk choklad svarta bönor chiafrön glutenfri

 

brownie glutenfri svarta bönor chiafrön mörk choklad

 

black bean chiabrownie glutenfri

 

 

 

Nu ska ni också få ta del av vårt senaste publicerade matreportage i Kuriren (6/2015) där temat på vår matvrå var ”vårens fester” där vi tipsade om olika sallader som en del av en buffé. I vanlig ordning länkar vi nedan till alla recept som fanns med i matvrån.

matvrån kuriren sallader vårens fester

 

matvrån kurirens vårens fester sallader

 

Italiensk sallad på vårt vis

Kycklingsallad med currydressing

Kalkonsallad med bbq-dressing

Italiensk salladstallrik

Enkla ost- och baconmuffins

 

 

 

 

 

Smarrig chokladstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

  1. annepauline

    Ytterligare ett annorlunda och intressant recept. Tänk att nu finns de här chiafröna i precis allting, gröt, puddingar, kex, müsli…De lär inte smaka nånting men är tydligen fulla av nyttigheter.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Ja här hänger vi med i trenderna på livsmedelssidan minsann 😉 Chiafröna smakar inget men har en väldigt speciell konsistens när de sugit åt sig vätska och kan se lite läskiga ut … men de kan helt klart användas lite här och lite där. 🙂

      Svara

  2. Pingback: Välkommen till chokladhimlen! | Söta saker

Lämna ett svar till annepauline Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.