morgonshot frukostshot ingefärsshot färsk ingefära
morgonshot frukostshot ingefärsshot färsk ingefära

Frukostshot med ingefära, honung och citron får en verkligen att vakna till på morgonen.

Lördag 25 april 2015

 

Säg finns det någon bättre stund än morgonen när livsandarna får vakna till i sin egen takt och man har tid att verkligen känna efter hur det känns i kroppen när den förbereder sig för en ny dag i vår tjänst. Som en helgmorgon som denna. Vi tycker det är en alldeles fantastisk känsla och den har vi som människor privilegiet att få uppleva varje dag! Det vill säga om vi bara gör oss medvetna om denna stund på dagen och verkligen riktar all vår uppmärksamhet till vår kropp här och nu. Då kan det hända fantastiska saker inom oss som ger förutsättningar för att det ska bli en riktigt bra och fin dag. Så godmorgon till er alla finingar!

Vill man dessutom ge kroppen en extra härlig kick om morgnarna kan vi varmt rekommendera att man tar sig en liten morgongrogg. Inte vilken morgonsup som helst utan just denna med härlig och tydlig ingefärssmak som verkligen drar igång hela maskineriet inom oss.

frukostshot ingefärsshot ingefära

Frukostshoten gör man i ordning en hel sats på en gång, det blir ca. 1 liter som sedan förvaras i kylskåp i flaska med kork på (hållbarhet ca. en månad) och sedan kan man shotta hur enkelt som helst varje morgon. Det gäller bara att i sitt sömndruckna tillstånd hitta till kylskåpet för att hälla upp en liten grogg och sedan är man garanterat vaken.

En sats räcker för en person i ungefär en månad. Men här i vårt hushåll shottar vi båda två hejvilt och därmed räcker den bara hälften så lång tid. Vi har hunnit med att koka denna ingefärsshot några gånger redan för vi är väldigt förtjusta i den.

Smaken är som ni förstår väldigt ingefärsstark. Det bränner till lite i munnen vid första klunken men sedan känns det som balsam för själen. Ingefärssmaken mildras av både honung och citron som gör den välbalanserad. Och man känner sig så fräsch i kropp och knopp efter lite ingefärsdryck innan själva frukosten intas.

Denna ingefärsshot känns dessutom som rena medicinen. Det har väl knappast undgått någon vilka hälsosamma egenskaper ingefäran har. Ibland händer det att vi tar en extra shot under dagen om magen känns svullen och orolig eller när magsjuka och illamående lurar bakom knuten. Efter att ha shottat denna varje morgon i mer än en månad nu känner vi oss också piggare (och gladare!) och vi tror immunförsvaret i dessa förkylningstider blir extra stärkt av ingefärsdrycken.

Receptet kommer från boken ”Det gröna skafferiet” av Karoline Jönsson som också skriver att denna dryck tog bort hennes pappas knäont (ingefäran är erkänd för att kunna minska smärtan hos personer med artros i knäna) och håller immunförsvaret i topptrim.

Så varsågod, börja shotta!

Vi har nu även en snabbvariant på ingefärsshot ute på vår blogg som inte behöver kokas utan är så att säga ”rå”. Nyfiken på det receptet, klicka här!

 

 

 

 

1 liter.

 

 

 

200 g färsk ingefära
1 liter vatten
1/2 dl flytande honung
2 citroner, saften

 

 

 

 

 

Skölj ingefäran noga och riv den grovt, enklast går det i matberedaren med rivjärnet monterat. Ingefäran behöver inte skalas. Lägg ingefärssrivet i en kastrull tillsammans med vattnet och låt koka under lock 20 minuter.

Sila av. Låt svalna till strax under 40°C och tillsätt honungen och rör tills honungen har lösts upp. Pressa saften ur citronerna (rulla dem först mot ett hårt underlag så frigörs mer saft) och rör ner den i ingefärsvätskan. Sila av igen med en finmaskig sil.

Häll på flaska med kork och förvara i kylskåpet. Skaka om flaskan innan det är dags att shotta.

 

morgonshot frukostshot ingefärsshot färsk ingefära

 

 

Idag vaknade vi upp till en mulen lördag och det känns helt okej. Ibland behöver man en liten kort paus från sol och klarblå himmel. Känns konstigt att erkänna det men så är det i alla fall för oss. Ett litet andrum för att sedan kunna uppskatta och njuta av solen till fullo när den visar sig igen.

Och visst kunde vi grilla igår kväll som planen var. Det blev sweet chili-marinerad kycklingfilé och denna marinad är vår absoluta favorit, fungerar både till kyckling och fläskkött. För recept klickar du här. Några regnstänk men grillkåpan skyddade det vi lade på grillen så det var inga problem. Vi har faktiskt grillat i mycket sämre grillväder och det har gått bra det med. Det finns alltid paraply att ta till i värsta fall. Vi känner inte att vädret styr särskilt mycket över vårt grillande. Det behöver inte alltid vara sommarvärme och sol för att vi ska få lust att grilla. Hur är det med dig och grillandet, är du väderstyrd eller inte?

Undrar vad denna dag har i beredskap åt oss? Det kanske klarnar efter en rejäl frukost och en ingefärsshot. Återstår således för oss att önska er alla en underbar lördag och helg! Njut extra länge av allt som får dig att le!

 

 

 

 

Skål på er alla finingar!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

  1. Ewa Nilsson

    Fruktshotten var verkligen något för mig, har pressat halv citron varje morgon och blandat med kokt och kallt vatten till ljummet, men har tröttnat på baltet därför ska jag pröva er shot Hur mycket tar ni ungefär varje morgon?

    Svara

      1. Elisabeth

        Hej! Så god, gör 3dubbelsats varje gång
        Varför blir det alltid så mycket bottensats.
        MVH Elisabeth

        Svara

        1. Livsnjutarna

          Tack för din kommentar. På din fråga har vi faktiskt inget bra svar men visst har vi själva också märkt av det. Har du testat vårt recept på den ”råa” shotten? Allt gott till dig och välkommen åter!

          Svara

  2. Pingback: Recept | Pearltrees

  3. Peter Eyre

    Hej… Fint recept!
    Här kommer en mer ”råriven” variant:

    Riv ingefäran (2 cm) med skalet på
    Pressa en 1/2 citron
    Blanda med 1dl äppeljuice
    Drick omgående

    Smakar nästan som hembränt fast nyttigare. Får dig att vakna blixtsnabbt…

    /Peter

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Låter minst sagt rivigt och spännande. Tack för att du tog dig tid att lämna en kommentar här i vårt kök. Ha det gott!

      Svara

    1. Livsnjutarna

      Det är ingefärsrivet som ska separeras/silas av från vätskan efter att det kokat. Ingefärsrivet slängs medan vätskan blandas med honung och när det svalnat blandas även citronsaften i. Sedan silar vi av igen med en finmaskig sil för att få bort ev. fruktkött från citronen innan vi häller shoten på flaska. Hoppas det går att förstå bättre nu. Tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar och välkommen tillbaka! 🙂

      Svara

      1. Daniella

        Dum fråga kanske. Min ingefäradryck blir gammal i kylskåpet. Den oxiderar efter en vecka. Förstår inte varför, vill få det att fungera. Tacksam för svar, tips, råd please!!!

        /Daniella

        Svara

        1. Livsnjutarna

          Det låter ju skumt. Är du säker på att flaskan som du förvarar den i är helt ren? Vi är ju två hemma hos oss som dricker denna och därför har den aldrig stått i kylskåp en vecka ens. Är du ensam som dricker kanske du ska halvera satsen i så fall för att undvika att den ska bli dålig. Tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar här och välkommen åter. Allt gott!

          Svara

          1. annica ståhl

            Hej undrar kan man använda gurkmeja i denna shot, så få man i sig det också, är ju också en jättenyttig grej

          2. Livsnjutarna

            Vi har själva aldrig testat men varför inte? Det är bara att prova sig fram, kanske byta ut hälften eller en tredjedel av ingefäran mot gurkmeja. Berätta gärna hur det blev i så fall. Tack för din kommentar och välkommen åter. Allt gott!

    1. Livsnjutarna

      Roligt att du provat receptet, tack för att du tog dig tid att skriva en liten kommentar. Välkommen åter!

      Svara

  4. Elisabet Stelin

    Om man ska ta vara på honungens goda egenskaper får ingefärsvätskan inte vara varmare än 40 grader när man blandar. Lite synd om man missar det. 🙂

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Hej! Vi är medvetna om detta men vi följde bara receptet vi hittade och skickade det vidare. Tack för att du tog dig tid att skriva en liten kommentar och välkommen åter!

      Svara

  5. lenaW

    Hej på er! En än mer nyttigare variant får man om man låter bli att VÄRMA eller KOKA.
    MIXA 100 g ingefära, ekologisk, med 0,5 l vatten, i med 2-3 msk honung, mixa lite till, spara i en burk i kylen.
    Till dryck tar man ca 1/2 dl av detta, späder med vatten och i med en skvätt citron.
    Honung skall ALDRIG värmas över 40 gr
    om man vill ha nyttigheterna med ända ner i magen och ingefäran behöver inte alls kokas, men skala gärna, och skär i mindre bitar, så går det lättare att mixa ned till flytande form.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Hej på dig! Detta låter också spännande. Tack för att du tog dig tid att skriva en liten kommentar här i vårt kök och välkommen åter.

      Svara

      1. Livsnjutarna

        Vi har provat efter detta recept också och det blir bra och stärkande. Hållbarheten har vi inte undersökt för den går åt snabbt hos oss. Det är ju endast en halvliter vatten så satsen är betydligt mindre och går därför åt fortare och självklart skalas ingefäran innan den mixas.

        Svara

    1. Livsnjutarna

      Hej! Vi är medvetna om detta men vi följde bara receptet vi hittade och skickade det vidare. Egentligen ska man nog inte tillsätta honungen om temperaturen överstiger 40 grader. Tack för att du tog dig tid att skriva en liten kommentar och välkommen åter!

      Svara

  6. Annika

    Den är såå god!
    Jag undrar om hållbarheten? Hur länge kan den stå i kylen? Ingefäran är ju så stark så kan den ens bli dålig? =)

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Åtminstone en månad ska den hålla i kylskåpet men så länge har vår shot aldrig räckt. 😉
      Tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar här och välkommen åter! Allt gott!

      Svara

  7. Pingback: Ingefära – Helens Veranda

  8. Emma

    Hej hej
    Nu har jag läst kommentarerna om honungen etc… Jag hällde i den direkt när jag solat ingefäran… Men min vätska blev väldigt brunaktig… Inte så ljus och fin som eran på bilden. Kan jag dricka det ändå? Eller ljusnar den så mot efter att man haft i citronen? (inte för att jag tror den gör det)
    Mvh

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Att den är mer brunaktig är nog ingen fara, det kan bero på ingefäran eller vilken honung du använder. Tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar i vårt kök, välkommen åter och hoppas shotten smakar!

      Svara

    2. Eva Lindholm

      Hej. Min blev också brun men dagen efter var den gul och fin. Vet inte om den kanske ändrar färg när den kallnar.

      Svara

      1. Livsnjutarna

        Så kan det mycket väl vara. Roligt att du provat göra shotten och tack för att du skrev en liten kommentar. Välkommen åter och allt gott!

        Svara

  9. Joel

    Ett tips är att när ni kokat ingefäran med vattnet så silar ni av och låter det stå och svalna till cirka 40 grader, innan ni blandar i honungen för att även få med nyttoämnena samt de effekterna av honungen i shoten.

    Sen är det bara att röra om och låta det lösas upp 🙂

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Vi har aldrig provat men tillsätter man honungen när vätskan är varm så smälter den ju är vår tanke. Det är bara att testa och se! Tack för att du tog dig tid att skriva en liten kommentar i vårt kök, välkommen åter! 🙂

      Svara

  10. Karin eikedahl

    Vi brukar blanda i ett paket djupfrysta bär (körs i råsaftcentrifug tillsammans med citronerna). Det blir lite godare, ser vackert ut och förhoppningsvis ännu nyttigare. Karin

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Tack för tipset och att du tog dig tid att skriva en kommentar här i vårt kök. Välkommen åter och allt gott! 🙂

      Svara

  11. Pingback: Med en enkel tulipan | Bibbis blandning

  12. Sandra

    I kommentarerna skriver ni att ingefäran absolut ska skalas och att honungen ska tillsättas först när vätskan svalnat till 40 grader. Skulle ni inte kunna ändra i receptet så att kommande besökare inte behöver läsa kommentarerna för att göra rätt?

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Hej Sandra!
      Vi förstår om du upplever det lite virrigt med kommentarerna men när det gäller att skala ingefäran så gäller det för en annan variant som en av våra läsare kommer med tips på längre upp bland kommentarerna. Till den kokade varianten behöver inte ingefäran skalas.
      När det gäller temperaturer gör man lite som man tycker med honungen, vi har bara återgett ett recept som vi själva inte komponerat. Men visst är det så att honungens hälsosamma egenskaper behålls genom att vara sparsam med värmen och därför har vi ändrat i receptet nu.
      Tack för att du tog dig tid att skriva en kommentar här i vårt kök och välkommen tillbaka. Allt gott!

      Svara

        1. Livsnjutarna

          Tack för din kommentar men tyvärr har vi inget bra svar på den frågan. Vi brukar skaka om flaskan varje gång det är dags att shotta. Allt gott och välkommen tillbaka.

          Svara

  13. Lena

    Hej på er!

    Nu har jag provat receptet ca två månader…vilken energi jag har fått 🙂 Inte en enda förkylning eller influensa har lyckats angripa mig, trotts att jag har den ena sjukdomen efter den andra runt mig varje dag….Heja, Heja 🙂

    Svara

  14. Pingback: En hutt för god hälsa. – AniLove Scandinavia

  15. Pingback: Örter, surdeg och kanske en tatuering – enheltvanligkvinna

  16. Pingback: Skönhet | Pearltrees

    1. Livsnjutarna

      Ju mer du värmer upp den desto mer försvinner de hälsosamma egenskaperna. Vi kan garantera att den starka smaken är något man vänjer sig vid. Och som våra mammor brukar säga; ”Medicin ska inte vara gott” 😉

      Svara

  17. Pingback: Lugnet är kort | Mimmis inn

  18. Anneli von Krusenstjerna

    Har gjort er ingefära shot men klarar inte av att dricka den som den är utan blandar med vatten. Är det ändå lika effektivt?

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Hej, det kan ju vara ett sätt för dig att sakta vänja dig med shoten genom att blanda den med vatten, minska allt eftersom med vattenmängden. Som med allt man späder ut blir den ju inte lika effektiv men kanske bättre än att inte få i sig den alls. Tror du kommer att vänja dig med smaken och styrkan av ingefäran över tid.
      Roligt att du hittat till vår blogg och välkommen åter. Mvh, Neta & Peppe.

      Svara

  19. Nanne

    Hej!
    Har gjort den varma varianten och tycker att den är jätte god!
    Har läst vad ni har skrivit så kan man ta den mer än en gång per dag, min undran är:
    tror ni man kan göra det flera dagar på rad?
    NanneP

    Svara

  20. Maria Siri andersson

    Maria. Det finns en annan variant med cayenpeppar och eller svartpeppar. Har kryddor positiv inverkan eller ska man vara försiktig med kryddor.

    Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.