chipsgratäng pepparchips köttfärs fredagsmys sallad
chipsgratäng pepparchips köttfärs fredagsmys sallad

Chipsgratäng med köttfärs.

Torsdag 23 april 2014

 

Torsdagskvällen är här och det betyder att helgen återigen står för våra fötter. Det är allt tur att vardagarna springer iväg lika snabbt som helgen, känns ibland som att det enda som är är måndagar och fredagar i veckorna. Men nu ska vi inte prata dagar utan mat så klart. Men en maträtt som lämpar sig väl för fredagsmyset får det allt bli.

Vi vill inte för allt i världen komma och påstå att detta skulle vara en gratäng av det hälsosamma slaget, snarare mer åt det motsatta hållet. Likväl blev detta egna hopkok riktigt gott. Chipsgratäng med köttfärs bjuder vi er på ikväll. Japp, ni läste rätt – chips är en av huvudingredienserna! Istället för att äta dem direkt ur påsen fick de hoppa ner i middagen.

chipsgratäng köttfärs fredagsmys

Vi har sett flera varianter på chipsgratäng men beslutade att testa en egen. Resultatet blev en väldigt annorlunda och spännande maträtt. Chipsen ger den fin krispighet när gratängen äts omedelbums. Sparar man för att värma upp den någon dag senare har även chipsen mjuknat och påminner mer om potatisgratäng då.

Enkelt och snabblagat med krämigt täcke av Philadelphiaost och crème fraiche smaksatt med vitlök som dessutom gör gratängen väldigt mättande. Bara att servera en god sallad till och fredagskvällen och chipspåsen är räddad!

 

 

 

 

4-5 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

 

500 g blandfärs
smör till stekning
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
salt
svartpeppar
1 krm chilipulver
1 krm chipotlepulver
1 krm paprikapulver
1/2 krm rökt paprikapulver
1/2 tsk kebabkrydda

200 g Philadelphiaost
1 burk (200 g) crème fraiche
1 vitlöksklyfta

1 stor (300 g) påse pepparchips

75 g riven Västerbottensost
75 g riven pizzaost

 

 

 

 

Skala och hacka löken. Bryn köttfärsen i lite smör i en stekpanna och tillsätt sedan löken och låt fräsa med tills den mjuknat och blivit glansig. Tillsätt tomatpurén och pressa ner vitlöksklyftan och låt fräsa ytterligare en kort stund. Tillsätt sedan kryddorna och smaka av med salt och peppar.

Smörj en ugnsform. Fördela halva påsen med chips i botten på formen och bred sedan köttfärsröran ovanpå.

Rör ihop Philadelphiaosten med crème fraiche och en pressad vitlöksklyfta och bred över köttfärsen.

Krossa sedan de resterande chipsen och fördela ovanpå ostsmeten. Avsluta med att blanda ihop de rivna ostsorterna och strö över gratängen.

Gratinera i ugnens mitt ca. 20 minuter tills osten smält och fått fin färg. Servera gratängen med en enkel grönsallad till.

 

chipsgratäng pepparchips köttfärs fredagsmys

 

chipsgratäng pepparchips köttfärs fredagsmys sallad

 

 

Nu är det nog dags för en rykande varm mugg med Yogi-té för vi är allt lite frusna efter de kalla vindarna idag. Tittar in och kollar väderkartorna för morgondagen här i Kungälv och vad ser vi – jo lätt regn på kvällskvisten! Vi som planerar att grilla. Hmrpfff! Dock står det ”lätt regn” så vi hoppas på det bästa, att vädernissarna har fel och att det inte blir så farligt.

Idag blev det än mer verkligt att vi snart ska ut och resa för biljetterna kom på posten. Känns lite ålderdomligt för vi är ju vana att resa med enbart ett bokningsnummer på handen men kanske gör de så här för att det är en gruppresa. Resa blir det av i alla fall!

Ha nu en underbar början på helgen alla finingar så hörs vi en annan dag igen!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. annepauline

  Intressant recept, och lite ovanligt. Hehe, för mig alltså. Men jag blir allt sugen på att prova.
  Trevlig helg, hoppas det blir uppehåll och sol.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Det ovanliga i maträtter är ibland precis det som lockar oss till att testa ett nytt recept. Vår nyfikenhet tar över och vi kan inte släppa maträtten från våra tankar innan vi testat. Våra sinnen får verkligen ligga i hårdträning hemma hos oss för att utforska allt vi lägger upp på tallrikarna. Men så får vi mycket att blogga om också! 😉
   Trevlig helg till dig med!

   Svara

 2. Ewa Nilsson

  Har hittat er av en slump, väldigt inspirerande. En liten sak bara jag vill fråga om, varför har ni så ljus text? Jag blir sorgligt trött ögonen när jag har läst några recept på min läsplatta där jag inte kan ändra styrkan, jag vet i alla fall inte hur man gör. Trevlig helg

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Hej Ewa och välkommen in till vårt kök! Va roligt att du tog dig tid att skriva en liten kommentar här, det glädjer oss alltid. 🙂
   Vi själva har inte reagerat på att vi skulle ha för ljus text varken på vår dator eller läsplatta men allas ögon är olika. Bra att du uppmärksammar oss på detta.
   Nu vet vi ju inte vilken typ av läsplatta du har men vi har en Samsung och under ikonen ”Inställningar” och ”Display” kan vi i alla fall kryssa för en ruta ”Öka läsbarheten” (gör texten tydligare) samt ändra teckenstil och teckenstorlek. Hoppas detta kan hjälpa dig för vi vill gärna att du fortsätter titta in hos oss för mer inspiration.
   Trevlig helg på dig och välkommen tillbaka! 🙂

   Svara

   1. Ewa Nilsson

    Så jättegulligt av dig att svara. Har också en Samsung av absolut senaste o bästa modell. Ska titta efter inställningarna du nämner o ska givetvis fortsätta läsa dina recept, ligger redan bland sparade sidor. Tack o hej så länge.

    Svara

 3. Linnéa Grønbech Blomqvist

  Går det här (med chips och allt) att värma i micron? Jag lagar nästan ingenting som inte går att värma åter. Om jag nu inte lagar så lite att jag äter upp alltihop på en gång-

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.