yogi-té klassiskt med mjölk honung
yogi-té klassiskt med mjölk honung

Klassiskt Yogi-té.

Tisdag 7 april 2015

 

Åter till vardagen, påskhelgen kan vi nu bocka av för denna gång. Hoppas ni alla hade det lugnt och skönt och kunde njuta av det underbara vädret som varade alla fyra påskdagar. Ja, i alla fall här i Kungälvstrakten var det soligt och vackert. Kanske inte så där himla varmt för vinden var minst sagt bitande men med rätt kläder klarar man det mesta. Även en picknicklunch ute på klipporna vid Marstrand i söndags.

Trots att vi går mot ljusare och förhoppningsvis varmare tider vill vi idag bjuda er på ett fantastiskt gott och välgörande Yogi-té med klassiska och kraftfulla smaker. Helt koffeinfritt. Till smaken som en fantastiskt god kanelbulle!

yogi-té klassiskt

Yogi Bhajan var mannen som introducerade kundaliniyogan i västvärlden och som även tog med sig grunderna till det som blev Yogi-té, det vill säga nyttiga ayurvediska (indisk läkekonst) örtblandningar som ger värme och stärker kroppens funktioner.

Varje ingrediens i detta smakrika té är samtidigt en krydda som alla på sitt specifika sätt ska fungera som en hjälp för kroppen. Svartpeppar renar blodet, kardemumma är bra för tjocktarmen, nejlika är bra för nervsystemet. Kanel är bra för skelettet och ingefära som också är bra för nervsystemet och dessutom hjälper mot förkylning och utmattning. Svart té fungerar som en katalysator för de övriga ingredienserna.

Med andra ord ger Yogi-té kraft och energi samt verkar balanserande och stimulerande. Det är bra mot förkylning, stärker nervsystemet och förbättrar minnet. Det är nästan så man kan förstå detta bara att titta på dess härliga färg. Man bör dricka detta Yogi-té med mjölk eftersom mjölk balanserar upp de starka kryddorna så att magen inte blir irriterad. Téet smakar så mycket godare om man sötar det med lite honung efter eget tycke och smak.

yogi-té

Nedanstående recept kan tyckas ge mycket té men vi gör hela satsen och förvarar det i kylskåp i en glaskanna så har man té så det räcker i några dagar. Hålllbarheten blir mycket längre när man som vi tillsätter mjölken först vid varje téstund och inte i hela satsen på en gång.

Detta recept har vi förärats av en arbetskollega till Neta som bjöd henne på detta Yogi-té på jobbet. Detta té får verkligen en att slappna av och mycket tack vare de värmande goda kryddorna. Vi dricker det ofta på kvällen och sussar sedan sött hela natten. Ett riktigt godnatt-té!

 

 

 

 

 

8-10 koppar.

 

 

 

2 liter vatten
1 bit färsk skalad ingefära
20 hela nejlikor
20 gröna kardemummakapslar
20 hela svartpepparkorn
4 kanelstänger
1 tsk svart té

 

 

 

Till servering:

5 dl mjölk (till hela satsen té på 2 liter)
honung

 

 

 

 

 

Koka upp vattnet i en kastrull. Blanda i alla kryddor och låt koka under lock 15 minuter. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt svart té, låt dra 5 minuter.

Sila av téet. Nu kan téet få kallna helt och förvaras sedan i kylskåp.

När det är dags att dricka téet kokas det upp tillsammans med mjölk (gärna i proportionerna 5 dl till 2 liter vatten) och sötas med honung efter behag.

 

yogi-té kryddblandning

 

 

 

yogi-té klassiskt med mjölk

 

ayurvedisk örtblandning yogi-té

 

yogi-té klassiskt med mjölk honung

 

 

 

 

 

Smarrig téstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.