kycklingnuggets kycklingfärs friterat panko mannerström
kycklingnuggets kycklingfärs friterat panko mannerström

Kycklingnuggets på färs med kapris- och citrondip à la Mannerström.

Torsdag 26 mars 2015

 

Så då var åter dags att tänka på refrängen, fredagsrefrängen tänker vi på så klart. Då har vi faktiskt ett suveränt fredagsmysmatrecept att bjuda på, tycker vi i alla fall. Kyckling på fredag, då är det som det ska vara.

Vi är väldigt förtjusta i hemmagjorda kycklingnuggets, vi har gjort dem många gånger på kycklinginnerfilé och ätit dem tillsammans med en busenkel sötsur sås. Det receptet hittar ni här. Men så sprang vi över detta recept i boken ”Mannerströms färs” som lät så spännande att vi inte kunde låta bli att testa.

kycklingnuggets kapris- och citrondip mannerström

Självaste herr Leif Manneström kommer med ett recept på nuggets gjorda på kycklingfärs smaksatt med timjan, chiliflakes och citron. Mums, tänkte vi med en gång och till paneringen använde vi för första gången panko (japanskt grovt ströbröd) och helleduddan så krispigt det blev. Som på restaurang men så mycket bättre när man gjort dem själv!

Det är inte farligt att gå lös och fritera på hemmaplan bara man tänker sig för innan. Använd helst en digital kökstermometer för att säkerställa rätt temperatur på frityroljan. Ha alltid ett lock och grytvante till hands ifall oljan börjar stänka eller att den i värsta fall blir för varm och börjar brinna. Sätt aldrig igång köksfläkten under tiden du friterar. Då var säkerhetsgenomgången avklarad för denna gång!

Till dessa nuggets med rejält crunch serverade vi helt enligt vad Mannerström föreskriver en fräsch kapris- och citrondip tillsammans med en sallad och pärlcouscous (som även kallas libanesisk couscous och är stora som ärter).

Det blev en ganska rejäl mängd med dipsås, vi tror nog det skulle räcka med hälften till denna mängd kycklingnuggets. Men såsen är även god till fisk eller vegetariska biffar så vi har fått slut på den ändå.

 

 

 

 

3-4 portioner.

 

 

 

500 g kycklingfärs
1 msk chiliflakes
1 liten kruka färsk timjan
skal och saft av 1 citron
svartpeppar
salt

 

Till panering:

vetemjöl
1 ägg
ströbröd, gärna panko

 

rapsolja till fritering

 

 

 

Kapris- och citrondip:

2 msk kapris
1 kruka färsk persilja
2 dl majonnäs
2 dl gräddfil
skal och saft av 1 citron
svartpeppar

 

 

 

 

Börja med dippen. Hacka kapris och persilja och blanda med majonnäs och gräddfil. Smaksätt med svartpeppar och skal och saft av citron. Ställ kallt så länge.

Blanda kycklingfärsen med chiliflakes, plockade timjanblad, salt, svartpeppar och skal samt saft av citron.

Sätt ugnen på 150°C. Rulla färsen i lillfingertjocka längder och lägg på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i ugnen 6-8 minuter (vi lät våra nuggets gå klara i ugnen upp mot 15 minuter.) Kyl ner.

kycklingfärsrullar

Panera färsrullarna i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd.

Hetta upp oljan till 180°C i fritös eller kastrull. Fritera några nuggets i taget tills de fått fin gyllene färg och är frasiga, 3-4 minuter.

Servera genast tillsammans med dippen och valfritt tillbehör.

 

kycklingnuggets kycklingfärs friterat panko mannerström

 

 

Då är vi redo för helg. Räkningarna är betalda. Tvättkorgen är tom. Kylskåpet är fyllt med både lite mat och lite dryck inför fredag och helgen. Menyn är dock inte helt spikad. Vi funderar på en italiensk afton på lördag för att börja komma i rätt stämning inför vår matresa till Italien som inte är alltför långt borta i tiden nu.

Bara för oss att krypa ner i nattsärken och önska er alla finingar en finfin start på helgen. Vad vankas det för mat hos er?

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. annepauline

  Det där verkar gott, inte minst såsen. Såsen måste ju vara så god till fisk. Jag har någon slags inneboende skräck för att fritera i olja.Det var flera hus hemma i Finland som gick upp i rök för att husmor i huset friterade munkar. Det gick kanske lite väl snabbt med värmen när man friterade på vedspis?
  Trevlig helg till er!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vi har också stor respekt för att fritera men bara man är lugn och sansad och har tänkt efter före så brukar det gå bra. Fritera på vedspis låter livsfarligt men vi har en stor fördel att ha en induktionshäll som reagerar direkt man sänker/höjer värmen. Hoppas du vågar prova! Om inte så kan du göra såsen för den är verkligen smaskens. Hoppas din helg varit bra!

   Svara

 2. Mårtensson kök

  Panko är verkligen hur bra som helst, det blir precis som ni skriver otroligt krispigt! Och den där Mannerström, han har verkligen många fina recept på sin repertoar, vi har både hans fiskbok och sillbok, båda kan vi rekommendera varmt.
  Kycklingfärs använder vi inte ofta, kanske vi skulle ta och testa dessa!
  Kram på er

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Vi har hans julkokbok i vår ägo men inga fler, men då ska vi lägga de andra som ni rekommenderar bakom örat ifall de ramlar över oss vid tillfälle.

   Svara

 3. Petra

  Undrar över temp på ugnen.. 150 grader är väl inte tillräckligt mkt för att laga färdigt kycklingen lr? Eller menar ni att de inte ska bli helt klara förrän man friterat bitarna?
  Sen står det bakplåtspapper fast bilden visar aluminiumfolie.. är det ngn skillnad i tillagningen där får ni gärna hojta till.

  Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.