makaronilåda finsk husmanskost
makaronilåda finsk husmanskost

Peppes makaronilåda.

Måndag 23 mars 2015

 

Vilken smärre chock det var att vakna till snöslask och grönvita gräsmattor imorse. Någon fler än vi som blev överraskade? Det känns inte som att det ingick i våra planer men bakslag kommer ju alltid om våren. Det vet vi men man vill glömma det från år till år. Tur att inte vårjackan kommit fram än, det var allt bra skönt att kura ihop sig inne i vinterjackorna och helst gömma hela näsan också. Vi hoppas att inte de fina vårblommorna fryser alltför mycket så att deras skönhet förtas alldeles för tidigt.

När vintern och våren krigar mot varandra och vädret känns osäkert då är det skönt att kunna plocka fram ett säkert middagsrecept. Något som gör att man känner igen vardagen och som man aldrig kan misslyckas med. Denna makaronilåda är precis en sådan maträtt som känns tröstande när allt annat är upp och ner.

makaronilåda köttfärs ketchup grädde

Denna makaronilåda har en egen liten historia. Uppe i norra delen av Finland, i Uleåborg (Oulu) där Peppe bodde under sina ungdomsår fanns en central mataffär (en stenkast från hemmet, numera är affären nedlagd) som sålde husmanskost som de tillagat själva över disk. Däribland fanns en krämig makaronilåda som var något utöver det vanliga. Istället för vanlig äggstanning var det tomatgrädde och i lådan gömde sig även purjolök och vitlök, något som tilltalade den något kräsna tonåringen.

Detta recept är en fristående reproduktion där herremannen i vårt hushåll har gjort sin egen tolkning. Denna maträtt tog även frun i huset med storm och äts med förtjusning. Ett fullgott alternativ till makaronilådan som Netas mamma brukar göra. Nu görs ju inte denna maträtt i en handvändning direkt men kan man förbereda lite redan dagen innan (eller kanske göra den helt klar till och med!) så tycker vi absolut att detta är en av världens godaste vardagsrätter.

Må vara att makaronilådan innehåller en stor del ketchup, 5 dl för att vara exakt, men å andra sidan äter vi knappt ketchup under övriga delen av året så om vi äter årskvoten på en gång kan det kvitta tycker vi.

 

 

 

 

6-8 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

 

7 dl makaroner, t.ex. Gammaldags idealmakaroner
vatten
salt

 

 

Såsen:

500 – 600 g blandfärs
3 stora vitlöksklyftor
1 purjolök
solrosolja och en smörklick till stekning
3 1/2 dl grädde
5 dl ketchup av fin kvalitet, t.ex. Heinz
1 msk tomatpuré
1 msk worcestershiresås
1 msk kalvfond
svartpeppar
salt

 

 

 

Koka makaronerna i saltat vatten i 15 minuter i en stor kastrull. De ska vara överkokta. Häll av vattnet.

Ansa, skölj och strimla purjolöken. Skala vitlöken. Stek köttfärsen i olja och lite smör och tillsätt purjolöken och pressa i vitlöken, låt fräsa med en stund.

Blanda ner de övriga ingredienserna och låt koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar.

Rör ner köttfärssåsen i pastan och blanda väl. Häll upp allt i en smord ugnsform.

Grädda i ugnens mitt ca. 45 minuter tills makaronilådan fått en fin yta.

 

makaronilåda tomatgrädde purjolök ketchup

 

makaronilåda finsk husmanskost

 

 

Hoppas alla haft en bra början på denna vecka, nu kan vi trösta er med att måndagen snart är slut. Vi inser att det börjar dra ihop sig till påsk. Redan nästa vecka är det påskhelg (det betyder två kortare arbetsveckor på raken efter denna!) och bara för det ska vi nog kunna skramla fram några påskiga recept senare i veckan. Eller har ni redan spikat påskmenyn?

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.