hemmablandad tacokrydda hemmakokt tacosås
hemmablandad tacokrydda hemmakokt tacosås

Blanda egen tacokrydda och koka egen tacosås /chunky salsa.

Söndag 22 mars 2015

 

Fredagskvällens mysmat och höjdpunkt kommer här i receptform. Frun i hushållet lyxade till sin singelmiddag med att blanda sin egen tacokrydda och koka egen tacosås, därefter bakade hon egna tortillabröd. Recept på tortillabröden hittar ni om ni klickar här. En riktig fredagssuccé med kycklingtacos må ni tro! Ja, detta var dessutom tänkt att ni skulle få ta del av redan igår men se, inte nog med kameraproblem så råkade vi även ut för teknikstrul. Tekniken prövar verkligen vårt tålamod dessa dagar!

Räck upp en hand alla ni som äter tacos på fredagar eller annan helgdag. Japp, vi tänkte väl det, rätt många faktiskt! Vill man vara som alla andra men ändå sticka ut lite har ni hittat rätt. För här får ni tips på hur ni enkelt slipper onödiga E-nummer och tillsatsämnen i de två vanligaste produkterna – tacokrydda och tacosås – man behöver när man ska göra egen tacomiddag.

egen tacokrydda egen tacosås

Behöver vi säga att det blev himla gott?!? Smakmässigt väldigt nära de färdigköpta produkterna men så mycket renare och fräschare i smaken. 100% home made – kan det bli mer äkta liksom?

Hör man till de som vill ha tacosåsen /chunky salsan så stark så det ryker ur öronen hottar man bara till den med att tillsätta mer jalapeños och krydda av det starkare slaget, som den är nu är såsen mellan mild och medel enligt våra smaklökar. Så som vi vill ha den. Blir det över av såsen går det utmärkt att frysa in den för att använda vid ett senare tillfälle.

Vad gäller tacokryddan hade vi i knappt 3 tsk till 300 g kyckling, lät kryddan fräsa med innan vi spädde med lite vatten och så fick vattnet koka in. Ja, precis som man gör med köpekrydda. Men så mycket bättre!

 

 

 

Tacokrydda:

1 tsk salt
1 1/2 tsk chilipulver
1 1/2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 1/2 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 krm cayennepeppar
2 krm torkad oregano
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk kakao

 

 

Blanda alla ingredienser och förvara i en lufttät kryddburk.

 

 

 

Tacosås /chunky salsa:

2 stora (90 g) schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
10 ringar inlagd jalapeños
1 msk solrosolja
500 g krossade tomater
2 tsk vit balsamvinäger
2 tsk ljust muscovadosocker
1/2 tsk salt
2 tsk tomatpuré
1/2 krm chilipulver
1 krm malen koriander
1 krm spiskummin
1 krm torkad oregano
en nypa grovmalen svartpeppar

 

 

 

Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka jalapeños. Fräs allt i solrosoljan i en kastrull i några minuter utan att det tar färg. Tillsätt de övriga ingredienserna och låt koka på svag värme ca. 20 minuter. Smaka av och låt sedan kallna.

Såsen kan med fördel göras kvällen innan servering så sätter sig smakerna till nästa dag när den får stå kallt. Vill man ha mindre tomatbitar i såsen kan man även använda stavmixern för en slätare konsistens.

 

blanda tacokrydda koka tacosås

 

 

hemmablandad tacokrydda hemmakokt tacosås

 

Kylan och snöflingorna (!) till trots igår gjorde vi grillpremiär på kolgrillen! Det blev mixat med enkla köttfärsspett med både indiska och texmex-toner hos oss. Har ni haft grillpremiär? Vad grillade ni i så fall? Recept på köttfärsspetten kommer i ett senare inlägg, för trots att kameran inte fungerar så kan vi inte låta goda recept gå er förbi. Mobilkameran får jobba desto mer istället. Vi får väl helt enkelt uppdatera med nya finare bilder längre fram om det behövs.

Nu har vi dock med hjälp av vår kompis/webmaster Clintan fått ut minneskortet ur kameran och det är helt så nu har vi de bilderna att använda oss av här på bloggen. Idag tänker vi bege oss till affären där kameran köptes för att se hur vi går vidare.

Återstår för oss att önska er alla finingar en underbar söndag, klä på er varmt och njut av dagen som den är. Tac-o-hej!

 

 

 

Smarrig tacostund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

    1. Livsnjutarna

      Några dagar vill vi nog lova att den håller men blir det över brukar vi alltid frysa in den så att den absolut inte blir dålig.

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.