chokladmuffins saftiga och mjuka roy fares
chokladmuffins saftiga och mjuka roy fares

Saftiga och världens godaste chokladmuffins à la Roy Fares.

Söndag 15 mars 2015

 

roy fares deliciousOh la la laaa, vi är så glada att kunna bjuda er på ett riktigt chokladigt och gudomligt gott recept denna sköna och soliga söndag. Söndag = fikadag med släkt och vänner för en stor del av oss.

”Livet är för kort för att inte unna sig en lång fikastund!”

Vi har hittat det absolut bästa receptet (hittills i alla fall!) på chokladmuffins. De är som bomull runt hjärtat! Vi har aldrig tidigare ätit så saftiga och mjuka muffins som dessa så det är bara att tacka och bocka herr Roy Fares för receptet ur hans bok ”Delicious”. För övrigt en bok som förärats frun i huset men där hon absolut inte har en aning om vem avsändaren är. Boken kom med posten för någon vecka sedan utan ens ett litet meddelande om varifrån den kommer. Ett riktigt mysterium är vad det är!

Hemligheten bakom dessa härliga muffins är att använda olja istället för smör och inte vispa ägg och socker som i traditionella muffins. Då blir ju dessa läckerheter även enkla och snabba att baka. Och de blir fjäderlätta trots att man tror att de kommer att vara kompakta och väga småsten vid blotta anblicken. De är precis lika saftiga efter en sväng i frysen kan vi intyga.

chokladmuffins roy fares

Istället för chokladknappar både i smeten och ovanpå använde vi Fazers blå mjölkchoklad som vi grovhackade, inte dumt alls! Och den hackade chokladen bryter av fint mot kakaon. Muffinsen är även goda att toppa med nutella- eller jordnötssmörsgrädde (löst vispad grädde som vispas ihop med nutella eller jordnötssmör till spritsbar konsistens).

Ett litet tips angående det rumsvarma. Vi blandade yoghurt och mjölk i en kastrull och värmde till 22°C på spisen. Vi insåg också att vårt ägg var riktigt kylskåpskallt men det första vi gjorde var att lägga ägget i riktigt varmt vatten i en mugg och förbereda allt det andra så var också ägget rumsvarmt en kort stund senare.

Så varsågoda, börja baka efter detta kanonrecept!

 

 

 

15 muffins.

Ugnstemperatur: 190°C varmluft

 

 

 

 

240 g (4 dl) vetemjöl
190 g (2 dl) socker
130 g (2 dl) chokladknappar /grovhackad mjölkchoklad
40 g (1 dl) kakao
5 g (1 tsk)  bikarbonat
8 g (2 1/2 tsk) vaniljsocker
6 g (1 tsk) salt
1 ägg (55 g), rumsvarmt
250 g (2 1/2 dl) rumsvarm naturell yoghurt, 3%
100 g (1 dl) rumsvarm mjölk, 3%
125 g (1 1/4 dl) neutral olja, solros eller raps

 

Att strö över:

40 g (1/2 dl) chokladknappar /grovhackad mjölkchoklad

 

 

 

Blanda alla de torra ingredienserna inklusive chokladknapparna /grovhackad choklad i en bunke.

Vispa samman ägg, yoghurt, mjölk och olja lite lätt med en handvisp i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör försiktigt ihop till en slät smet.

Ställ muffinsformar i en muffinsplåt eller använd stabila /dubbla muffinsformar på en vanlig ugnsplåt. Fyll formarna till 3/4 med smet, strö över chokladknappar /grovhackad choklad.

Grädda muffinsen mitt i ugnen i ca. 20 minuter beroende på ugn. Känn med en sticka att muffinsen är genomgräddade. Låt svalna helt på galler. Muffinsen går bra att frysa in.

 

saftiga chokladmuffins roy fares

 

världens godaste chokladmuffins

 

chokladmuffins saftiga och mjuka roy fares

 

Sicket fantastiskt väder vi har denna helg!  Synd att herremannen i detta hushåll är instängd på jobbet idag. Ja, ni kan vara lugna, frun vid tangentbordet ska gå ut snart hon också men hon vill ju umgås lite med er först. Ett litet och snabbt påkommet matreportage behöver också finslipas. Eftermiddagen är ännu inte kommen!

Men vi passade på att njuta desto mer av sol och vår igår istället. Vi kan nu bocka av årets första balkonglunch! Vi har aldrig ångrat att vi valde att glasa in vår balkong för det gör att vi kan ha den möblerad året om och inget blir smutsigt och äckligt dammigt. På vintern är den ett perfekt stort kylskåp och nu på vårkanten blir det varmt och gott där så fort solen värmer på. Söderläge är allt bra denna årstid. Så enbart gott om vår pensionärskuvös, hihi! Däremellan fungerar den finfint som fotostudio.

”Sol ute
sol inne
sol i hjärta
sol i sinne.”

På eftermiddagen packade vi ryggsäcken för promenad inklusive picknick och tog bilen till Koön, parkerade och steg ombord på linfärjan ”Lasse-Maja” ut till Marstrandsön. Spankulerade runt och hukade oss för den iskalla vinden i lä bakom höga klippor med utsikt över öppet hav. Åt mellanmål (makrillskagen, recept kommer framöver) och fikade bland annat ovan nämnda muffins med havets vågskvalp som ackompanjemang, solen som värmde kinderna och med idel glada miner och lätta hjärtan hos oss. Med te och kaffe i termosmuggarna och sittunderlag under ändalykten gjorde att tiden bara rann iväg för oss. Ingen av oss ville åka hemåt men när eftermiddagen led mot kväll blev det med ens kyligt och huttrandes tog vi färjan tillbaka till fastlandet och rattade hemåt. Glada och nöjda och skönt mosiga av haffsluft och underbar vårsol.

 

makrillskagen marstrand

picknick marstrand vårsol

 

 

Hoppas er helg har varit lika solig och skön som den vi haft förmånen att få njuta av. Nu är vi laddade med energi inför en ny vecka i denna fantastiska vårmånad!

 

 

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. Pingback: Recept - asabjorling | Pearltrees

  2. annepauline

    Det där lät gott…har direkt på känn att det kommer att bli ett favoritrecept. Det finns ju en del recept som man provar en enda gång och kanske tycker att det blir helt ok men sen aldrig gör igen. Sen finns det en mängd recept som man återkommer till gång på gång. Ni har många sådana favoritrecept som jag återkommer till gång på gång.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Kanske det snart är dax för oss att ge ut våra bästa recept samlade i en bok? 😉 Men detta var ju inte vårt eget recept men det är absolut inget dåligt favoritrecept! Vi blev helt saliga av dessa chokladmuffins så de kommer helt klart att bakas igen. Men så är vi ju extremt svaga för allt med choklad. Muffinsen skulle till och med platsa på det kommande 40-års kalaset som vi inte har planerat klart än. 😉

      Svara

  3. Pingback: Deedeeeki | Pearltrees

  4. Märta

    Hej 🙂
    Jag undrar bara, når ska mjölken i? Samtidigt dom yoghurten gissar jag, men bäst att fråga för säkerhets skull!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Du har så rätt och tack för att du uppmärksammade oss på detta lilla ”k” som fattades så att det istället blev mjöl istället för mjölk. Stavfelet är nu åtgärdat. Hoppas du lyckas med bakandet och allt gott till dig, välkommen åter! 🙂

      Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.