bbq-sås jill johnson nashville
bbq-sås jill johnson nashville

Kladdiga revbensspjäll och bbq-sås à la Jill Johnson med en morotsslaw bredvid.

Torsdag 5 mars 2015

 

jills kokbokHör nu på go’ vänner så ska vi för er berätta om ett riktigt smaskigt recept som absolut kan klassas som lyxig helgmat. Eller vad tror ni om vi ger er ett litet djupdyk i Jill Johnsons receptkok ”Country Cooking med Jill i Nashville”? För övrigt en mycket trevlig bok vad gäller både recept, bilder och hela layouten. Vi hade lånat den från biblioteket men överväger starkt att köpa oss ett eget exemplar. Med boken följer också en härlig cd-skiva med medryckande musik, inte den typiskt dallrande countrymusiken utan en mer avvägd och sofistikerad. Ja, ni förstår kanske vad vi menar, eller så inte. Det här med att beskriva musik är kanske inte riktigt vår grej, vi håller oss till maten.

Hur som haver, vi testade att göra kladdiga revbensspjäll och bbq-sås ur Jills bok. Mumsfilibabba så gott det blev! Njae, vi kanske ändå föredrar vår egen – världens godaste bbq-sås, men denna var helt klart god på sitt sätt. Ganska så söt i smaken men inte för söt. Smakrik och fyllig.

bbq-sås jill johnson

Revbensspjällen som vi stekte i ugnen till fin färg kan givetvis också grillas när den säsongen drar igång. För att ändå få lite röksmak (utan grill) tillsatte vi på eget bevåg flytande rökarom, det vill säga liquid smoke i kokvattnet. Det är grejer det!

Till spjällen serverade vi vanlig klyftpotatis och en morotsslaw, som en coleslaw men enbart gjort på morötter. Det blev en mycket krämig och god morotssallad som gick som hand i handske med det andra.

Det kanske ter sig som ett evighetsprojekt att göra denna måltid. Vårt tips är då att ni redan dagen innan kokar revbensspjällen och såsen, då går det minsann undan när det är dags att börja med middagen. Ja, då kan det rent av bli fredagsmysmat av detta!

Håll till godo för här kommer recepten.

 

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C (eller grillen)

 

 

 

Revbensspjäll:

2-3 kg tunna revben / 2 kg tjocka revben
3 liter vatten
1/2 dl liquid smoke
1 gul lök
1 tsk svartpepparkorn
3 lagerblad
2 tsk salt

 

 

BBQ-sås:

1 rödlök
3 vitlöksklyftor
1 msk rökt paprikapulver
1/2 tsk svartpepparkorn
2 msk olivolja
1 flaska (340 g) chilisås
1 1/2 dl passerade tomater
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl bourbon whiskey, t.ex. Jim Beam
2 dl mörkt muscovadosocker
1 tsk salt

 

 

Morotsslaw:

350 g morötter
1 tsk salt

1 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk vitvinsvinäger
1/2 msk ljust muscovadosocker
svartpeppar

 

 

 

 

BBQ-sås:
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök, rökt paprikapulver och pepparkorn i olivolja i en stor gryta utan att det tar färg. Tillsätt resten av ingredienserna och låt sjuda på svag värme i 20 minuter. Rör om då och då. Låt såsen svalna.

Revbensspjäll:
Koka upp vatten och liquid smoke i en stor kastrull. Skala, klyfta och lägg i löken, svartpepparkornen, lagerbladen och saltet. Lägg i köttet och låt det sjuda varsamt tills köttet släpper från benen, ca. 1 1/2 timme.

Morotsslaw:
Skala och grovriv morötterna. Lägg dem i en bunke och blanda väl med saltet. Låt stå i 15 minuter. Vispa ihop majonnäs med de övriga ingredienserna i en skål. Krama vätskan ur morotsrivet och blanda med majonnässåsen.

Skär revbensspjällen i mindre bitar och pensla runt om med bbq-såsen, snåla inte med såsen! Lägg dem i en ugnsform (ev. klädd med aluminiumfolie) och stek dem i ugnens mitt ca. 20 minuter tills de fått fin färg.

Servera gärna med klyftpotatis som gjorts på oskalad potatis för en mer rustik känsla och extra sås för den som vill ha.

 

kladdiga revbensspjäll jill johnson

 

morotsslaw krämig morotssallad

 

klyftpotatis

 

bbq-sås jill johnson nashville

 

 

Vi säger bara en sak, mot fredag och helg, hepp!!! Och magsjukevirus kan dra dit pepparn växer, vi har inte tid med er för nu vill vi ha helg och njuta av lediga dagar. Nu är vi spyless (haha!) på att tänka sanera, tvätta händer, desinficera och tvätta textilier på arbetstid. Punkt slut! Än så länge har vi turligt nog klarat oss från otrevligheterna på hemmaplan.

Önskar er alla finingar en underbar start på helgen men idag går också en extra varm tanke till Netas änglakusin som skulle fyllt 35 år om han bara fått leva… Styrkekramar till hans närmaste familj som kämpar med saknaden varje dag. Var rädda om varandra alla ni därute!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.