majssoppa rostad majs liba quesadillas västerbottenost
majssoppa rostad majs liba quesadillas västerbottenost

Rostad majssoppa med quesadillas på libabröd.

4 mars 2015

 

Att man kunde rosta konserverad majs hade vi nog aldrig kommit på själva. Inte heller att man sen kunde använda de rostade majskornen till att göra en soppa. Dessutom en väldigt matig och spännande soppa.

Denna guldgula soppa anas även lite texmextoner tack vare stinget som cayennepeppar och spiskummin ger. Att den även är vegetarisk gjorde inte saken sämre.

vegetarisk soppa majs

Vi upplevde att soppan blev fyllig och smörig i smaken samt att den andades popcorn. En soppa vi mycket väl kan tänka oss att äta fler gånger bara av den enkla anledningen att den känns lite annorlunda och inte vardagligt tråkig.

Som tillbehör serverade vi snittar av quesadillas, denna gång gjorda på libabröd eftersom det var det vi hade i frysen. Med riven västerbottensost och persilja som fyllning gick det finfint ihop med de övriga smakerna.

Vi vill också passa på att slå ett extra trumslag för libabröd jämfört med tortillabröd om man jämför ingredienslistan i de båda:

Libabröd: vetemjöl, vatten, socker, salt och torrjäst. (LibaBröd orginal)

Tortillabröd: vetemjöl, vatten, rapsolja, fuktighetsbevarande medel (E422), salt, emulgeringsmedel (E471), vetegluten, bakpulver (natriumbikarbonat), syra (citronsyra), förtjockningsmedel (E415). (Santa Maria original wrap tortilla)

Så vilket väljer du?

Soppreceptet kommer från boken ”Vår gröna kokbok” från Coop/Norstedts.

 

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

ca. 700 g majskorn, konserverad och osötad
1 gul lök
majsolja till stekning
1 liter vatten
2 msk grönsaksfond
2 dl matyoghurt (10%)
1 tsk spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk salt

 

 

 

Libaquesadillas:

2 libabröd
riven västerbottensost
hackad persilja (djupfryst går bra)

 

 

 

 

Sila av vätskan från majsen och sprid ut majskornen på en bakpappersklädd plåt. Rosta dem i mitten av ugnen tills några nästan är svarta, 20-30 minuter.

Skala och hacka löken. Värm oljan i en kastrull och stek löken några minuter tills den mjuknat. Tillsätt majsen och resten av ingredienserna. Låt soppan koka upp.

Mixa soppan med stavmixer och koka sedan i ytterligare 5 minuter på låg värme.

Lägg riven västerbottensost på ett av libabröden och strö över hackad persilja. Lägg det andra libabrödet ovanpå och pressa ihop. Hetta upp en torr stekpanna och lägg i libabrödet, tryck till med en stekspade ovanpå och vänd när osten smält och håller ihop bröden. Skär i tårtbitar.

Servera soppan med några bitar liba-quesadillas.

 

rostad majssoppa

 

majssoppa liba quesadillas

 

majssoppa rostad majs liba quesadillas västerbottenost

 

 

Denna soppa är nästan lika gul som solen som sken idag. Vilken härlig vårdag vi haft med +7 på termometern! Fått passa på och vara ute extra mycket idag för att mota magsjukebasilusker i grinden. Hittills har det lyckats. Har ni lyssnat på den underbara fågelsången ute? Har ni känt solstrålarna värma kinden trots den kyliga vinden? Har ni tittat er omkring och sett alla vårblommor som dyker upp varstans nu?

 

 

 

 

Smarrig soppstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.