thaiköttbullar jordnötssås stekt sallad
thaiköttbullar jordnötssås stekt sallad

Thaiköttbullar med jordnötssås och stekta grönsaker.

Tisdag 3 mars 2015

 

Kvällens middag är precis uppäten och inte fort nog kan vi få ut den till er här i bloggköket. Ikväll tog vi en tur till Thailand med denna maträtt och gott var det. Ja, annars skulle ju receptet inte dyka upp här som ni redan har förstått. Men vi kan tänka oss att om vi skulle bjuda några thailändare på detta till middag och säga att det är thaimat vi äter skulle de antagligen skratta oss rätt upp i ansiktet. Lite som med den italienska salladen i Finland, där det enda som är italienskt i den är pastan den innehåller, men det är en annan historia.

Egentligen skulle man enligt receptet använda 500 g nötfärs till köttbullarna men vi använde 600 g blandfärs och de blev så otroligt saftiga. Ingefäran gav en tydlig smak men var balanserad och gick fint ihop med currypastan, kokosmjölken och jordnötterna i såsen.

thaiköttbullar jordnötssås stekta grönsaker

Köttbullarna kändes så otroligt lätta till smaken och det mycket tack vare ingefäran och koriandern. Hela ackompanjemanget på tallriken upplevde vi som väldigt fräscht och hälsosamt och allt passade så fint ihop. Här behöver man inte heller servera någon sallad bredvid när man serverar stekta grönsaker till. Rotselleri, morötter, sockerärter och vaxbönor, även kallade Haricots beurre i Frankrike, gick också smakmässigt väldigt bra ihop med den thailändska smaksättningen.

De här thaiköttbullarna blev verkligen en positiv smaksensation här hos oss och helt klart att vi kommer att göra dem fler gånger. Vi känner inget större behov av att sätta oss på flygplanet till Thailand utan vi nöjer oss gott och väl med att njuta av denna maträtt och gott så! Så här kommer receptet, som vi för övrigt hittade i ”Hälsokokboken” av Ulrika Davidsson.

 

 

 

 

4-5 portioner.

 

 

 

600 g blandfärs
1 dl grädde
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk röd currypasta
1 msk färsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
smör till stekning

 

 

 

Jordnötssås:

2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
2 gula lökar
1 tsk paprikapulver (ungerskt använde vi)
1 tsk röd currypasta
smör till stekning
1 burk (400 ml) kokosmjölk, ekologisk
2 dl saltade och rostade jordnötter, grovhackade
1/2 tsk malen spiskummin
2 msk hackad färsk koriander (djupfryst går bra)

 

 

 

Grönsaksblandning:

2 dl strimlad rotselleri
2 dl strimlad morot
150 g sockerärter (djupfrysta)
150 g vaxbönor (djupfrysta)
solrosolja till stekning
salt, svartpeppar

 

 

 

 

 

Blanda färs, grädde, ägg, salt, currypasta, riven ingefära och pressad vitlök i en bunke. Arbeta ihop smeten snabbt och forma till köttbullar.

Stek köttbullarna i smör i en stekpanna tills de fått fin färg men de behöver inte vara genomstekta.

Skala vitlöksklyftorna. Skölj och tärna paprikan, finhacka lök och vitlök. Fräs paprika, lök, vitlök, paprikapulver och currypasta i smör. Tillsätt kokosmjölk, jordnötter och spiskummin. Låt såsen koka upp och låt den sedan på svag värme koka ihop, ca. 10 minuter.

Lägg ner köttbullarna i såsen och låt dem puttra med i 5 minuter. Strö över hackad färsk koriander.

Skala rotselleri och morot. Skär grönsakerna i smala strimlor. Hetta upp en stekpanna med solrosolja och stek grönsakerna, även sockerärter och vaxbönor i ca. 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Servera köttbullarna med de stekta grönsakerna.

 

thaiköttbullar jordnötssås stekta grönsaker hälsokokboken

 

thaiköttbullar jordnötssås stekt sallad

 

Får erkänna att ingefäran i de här köttbullarna var som rena medicinen för frugan som gått och känt sig halvt illamående under eftermiddagen. Ja, det är magsjuketider bland hennes barn på jobbet och hittills har hon klarat sig. Peppar, peppar ta i trä! Att ingefära kan motverka illamående visste vi ju redan men däremot har vi också lärt oss att den minskar gasbildning och är toppen att äta om man drabbas av diarré. Mer om ingefärans hälsosamma effekter kan man läsa om här.

bokreafynd
Har ni skördat några fina böcker på bokrean? Vi som aldrig kan få nog av receptböcker (vi erkänner att det är en last men samtidigt ett stort nöje!) och trots att vi numera lånar väldigt mycket från biblioteket, kom hem med några stycken idag som vi nog ska kunna knö in i bokhyllan på något vänster.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

  1. Min Lilla Kokrå

    Det där lät kanoners, och ser ju hur gott ut som helst 🙂
    Som ni läste igår är ju jag och familjen rätt förtjusta i Thaimat, och jag har ett särskilt gott öga till jordnötssås, så det här kommer bli en av nästa veckas middagar.
    Må så gott! / Birgitta
    Får hoppas inte magsjukebaskelusken drabbar frugan.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Åå vad skoj att kunna inspirera dig i matlagningen. Hoppas det ska smaka! Vi är helt tossiga i jordnötter. Än så länge står hon med fötterna ner och huvudet upp och vi hoppas det får förbli så. Kram på dig!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.