ugnsstekt rotselleri panerad
ugnsstekt rotselleri panerad

Panerad och ugnsstekt rotselleri med fetaostsås.

Måndag 23 februari 2015

 

Ny vecka, nya möjligheter och självklart nya recept. Idag vankas det vegetariskt och något så fantastiskt gott som gårdagens middag som blev en glad överraskning. På tallriken hade vi skivad rotselleri som panerats och stekts snabbt i stekpannan och som därefter fått steka klart i ugn tills den var helt mjuk. Snacka om smaksensation och tummen upp från vår sida. Enkelt, billigt och vansinnigt gott!

ugnsstekt panerad rotselleri

Rotsellerin blev så mild och fint söt i smaken. Den krispiga paneringen fick oss nästan att tro för en stund att det var fiskpinnar vi åt. Kanske detta är ett vegetariskt alternativ när man vill göra fish ’n chips men inte på fisk? Man skulle även kunna säga att detta var en fin vegetarisk schnitzel. Och ihop med en krämig röra på crème fraiche och mosad fetaost satt det som ett schmäck i kistan.

Tänk så bra det är att gå kontinuerligt till frissan och sitta där i några timmar och bli ompysslad och bara ha det skönt, bläddra i tidningar med siktet inställt på smarriga recept och matinspiration. Plötsligt hittar man de där små guldkornen liksom denna rotselleri i ett nummer av Allas (3/2015).

Vi serverade även oliv-couscous till allt detta. Helt enkelt couscous (fullkorn) som vi gjorde i ordning enligt anvisning på förpackningen och som sedan blandades med finhackade oliver, både gröna och svarta i den mängd som kändes bra.

 

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

 

 

1 rotselleri, ca. 750 g
1 ägg
ströbröd
olivolja och smör till stekning
salt
svartpeppar

 

 

 

Fetaostsås:

3 dl crème fraiche eller matyoghurt
150 g fetaost

 

 

 

 

Rör ihop crème fraichen med mosad fetaost och låt såsen dra under tiden tills det andra är klart.

Tvätta och skala rotsellerin. Skär den i 1/2 cm tjocka skivor. Doppa skivorna först i uppvispat ägg och sedan i ströbröd. Stek dem i stekpanna i en blandning av olivolja och smör på medelvärme tills de är ljusbruna på båda sidorna. Lägg sedan över skivorna på en bakpappersklädd plåt, salta och peppra på båda sidorna. Stek i ugnen ca. 20 minuter.

Servera rotselleriskivorna med fetaostsåsen och t.ex. oliv-couscous samt en sallad.

 

rotselleri panerad ugnsstekt

 

ugnsstekt rotselleri panerad

 

Idag har frun i huset anmält sig till ett seminarium via jobbet som heter ”Måltidspedagogik – barn i köket”. Låter som en spännande dag att se fram emot i slutet av mars!

Gubben har tillbringat sin lediga dag med att fixa sig själv ett nytt körkort. Han har bestämt sig för att byta ut sitt finska till ett svenskt och därmed få ett EU-körkort. Nu är han med i tiden igen!

Nu ska här bekämpas myror hemma hos oss. Dessa flitiga småkryp som varje vår bestämmer sig för att komma och hälsa på oss har nu fått myrdosor att krypa in i, mer effektiva än de vanliga man kan köpa i affärer. Vi hoppas på ett snabbt och myrfritt resultat!

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.