pizzasallad klassisk vitkål paprika
pizzasallad klassisk vitkål paprika

En god hemmagjord klassisk pizzasallad.

Tisdag 17 februari 2015

 

Förra veckan åt vi pizza gjord på ett färdigt pizzakit som innehöll både botten och tomatsås. Hur det kan komma sig kanske ni undrar, vi som för det mesta brukar laga allting själva från grunden? Jo, vi fick det som ’gåva’ från vår lokala mataffär och då måste man ju prova det. Näe, det var absolut ingen höjdare! Botten var riktigt botten men tomatsåsen var smakrik och god.

För att uppväga detta färdiga pizzakit som blev en kebabpizza (med ost, kebabkött, lökringar och jalapeños) gjorde vi däremot vår egen pizzasallad. Mmm, så god den var! Nästintill som den brukar smaka på pizzerior (de få gånger vi köper hämtpizza!) Men eftersom vi gjorde den själva måste detta ändå vara den godaste vi någonsin ätit, inte sant?

klassisk pizzasallad

Salladen förbereder man helst dagen innan servering men det går bra med några timmar före också, som vi gjorde. För att tillföra lite extra färg till salladen kan man använda antingen inlagd paprikasallad eller färsk finstrimlad paprika. Vi använde färsk paprika för att vi ofta har det hemma som pålägg till frukostmackan.

Receptet hittade vi här.

 

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

500 g vitkål (utan rot)
2 tsk salt
1 dl rapsolja
2 msk vitvinsvinäger
svartpeppar
1/2 röd paprika /inlagd paprikasallad

 

 

 

Finstrimla vitkålen eller riv den grovt i matberedaren. Finstrimla paprikan (mängd efter behag). Blanda vitkål och paparika med salt i en bunke. Låt dra i kylen minst ett par timmar eller helst över natten.

Krama ur vitkåls- paprikablandningen på vätska. Vispa ihop olja och vinäger och blanda med vitkålen. Smaka av med nymalen svartpeppar. .

Låt salladen stå och gotta till sig i kylskåp någon timme innan servering.

 

pizzasallad vitkål paprika

 

pizzasallad klassisk vitkål paprika

 

Idag är det Fettisdagen/Fastlagstisdagen och då gör vi som vi alltid brukar göra. ”The same procedure as last year? The same procedure as every year!” Äter hemmagjord ärtsoppa till middag och avslutar med en semla. Vi får väl vackert erkänna att den inte är hembakt men vi vet att den är god ändå. Ibland räcker varken ork eller tid till att baka allt man vill. Speciellt inte när frugan kom hem igår kväll innan jobbkvällen ens var över med över 38 grader i feber. Stupade i säng det gjorde hon och sov mer än klockan runt. Piggare än så länge idag men man ska visst inte ropa hej innan man är över bäcken, eller hur nu citatet lyder.

 

semla fettisdag surdegskungen fastlagstisdag

Så lägligt att ugnsdoktorn passade på att komma förbi med det nya grillelementet/övre värmeelementet till vår ugn idag. Nu ska den fungera och vara som ny igen! Men det känns som att det är något suspekt, tidigare var värmeslingorna monterade nedåt så att man såg dem. Nu är de monterade upp mot ugnens tak med en skyddsplåt neråt, borde det inte vara tvärtom? Ringde dock ugnskillen omedelbart sedan han åkt iväg och han sa också att han tyckt det verkat lite konstigt men att elementet var fabriksmonterat på detta sätt. Bara att testa om det fungerar, annars får vi höra av oss igen.

Kommer ni ihåg den där matkryssningen vi skrev om tidigare som var en del av nästa veckas program för ”Go to sea” där Göteborg hyllar havet. Den har tyvärr blivit inställd på grund av för få anmälningar fick vi veta igår. Jättetråkigt om ni frågar oss, vi hade verkligen sett fram emot den, västkust-tapas på en kvällskryssning med minglande kockar. Men men, vi får helt enkelt hitta på något annat då.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.