kladdkaka italienskt vis
kladdkaka italienskt vis

Kladdkaka med olivolja och pinjenötter – på italienskt vis.

Söndag 15 februari 2015

 

Här ska ni få något riktigt chokladigt att sätta tänderna i. Vi tänker nämligen bjuda er på desserten från igår när vi storslaget firade Alla Hjärtans dag med en 3-rätters middagsmeny tillagad med allra största kärlek.

Det här är en kladdkaka på italienskt vis kan man säga eftersom den bakas med en mild olivolja istället för smör och toppas med pinjenötter. Mäktig chokladsmak har den också med 300 g mörk choklad av allra bästa sort nedsmält i smeten. I originalreceptet står det mörk choklad med en kakaohalt på minst 70% men vi använde Lindt 85%, nomnomnom!

kladdkaka olivolja pinjenötter

Slutresultatet är en otroligt krämig kladdkaka som är silkeslen och mjuk i konsistensen, nästintill mousseaktig. Olivoljan anas med milda toner som samtidigt lyfter smaken av choklad till högre skyar. Flingsaltet överraskade och förhöjde även den smaken. Till kakan serverade vi mascarpone – den italienska gräddiga färskosten, istället för vispad grädde. Mascarponen gav hela skapelsen lite smörigaktiga toner. Ur lilla snapsglaset smuttade vi på lite marsalavin. Huuujeda oss, så gott detta var! En ny favoritkladdkaka har sett ljuset hos oss!

Man kan baka kakan upp till tre dagar innan den ska serveras enligt upphovsmakaren till detta recept. Man förvarar den i kylskåpet, antingen skär man upp den i små bitar eller värmer hela kakan i ugnen innan servering för att få kakan kladdig igen.

Tack Fernando di Luca och Zeta för detta gudomliga recept! Vi halverade receptet och gräddade kakan i en mindre pajform (så klart hjärtformad dagen till ära!) eftersom det var bara vi två som skulle äta av den. Men här nedan ger vi er originalreceptet.

 

 

 

 

1 kaka – ca. 10 bitar.

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

 

4 ägg
2 dl socker
2 dl Zeta olivolja Extra Vergine, Originale
300 g mörk choklad, 70-85%
2 dl vetemjöl
1 krm salt
50 g pinjenötter
flingsalt

 

 

 

 

Smörj en ugns- pajform, ca. 26 cm i diameter, med olivolja.

Rör ägg och socker försiktigt, det ska inte bli pösigt. Vispa in olivoljan.

Smält chokladen över vattenbad eller i intervaller i mikron, glöm inte bort att röra om ofta så att chokladen inte bränner vid. Blanda in den smälta chokladen och salt i smeten samt sikta ner vetemjölet. Häll ner smeten i pajformen och bred ut den jämnt. Toppa med pinjenötter och lite flingsalt.

Grädda kakan i mitten av ugnen 20-25 minuter. Kolla med en sticka att kakan är klar, den ska vara kladdig men inte rinnig.

Låt kakan svalna och servera eventuellt med mascarpone vid sidan om.

 

italiensk kladdkaka olivolja pinjenötter

 

italiensk kladdkaka

 

kladdkaka italienskt vis

 

kladdkaka mörk choklad olivolja pinjenötter

 

 

Tro det eller ej men igår när vi var ute på promenad såg vi de allra första och säkraste vårtecken man kan se. Snödroppar och både gula och blåa krokusar blommar här på vår gård! Vi trodde inte våra ögon men hur mycket vi än blinkade och gnuggade oss i ögonen var det ingen hallucination, de var äkta! En härlig syn för ögat men säg, är det inte lite väl tidigt!?

Men ska vi nu fortsätta på temat vårtecken tog vi ju oss faktiskt vår första fikastund vid havet igår eftermiddag. I lä med ryggen mot en skyddande trävägg och med sittunderlag under ändalykten njöt vi av solens värmande strålar vid favoritstället Tjuvkils huvud med termosmuggarna fyllda med värmande té och kaffe samt en liten pepparnöt att mumsa på.

 

 

Och nu håller vi som bäst på att förbereda ärtsoppan som traditionellt ska ätas på fettisdagen. Alltså nu på tisdag! Känns som att den kommer väldigt tidigt i år. Köttet har kokats redan idag, ikväll åker de gula ärterna ner i vattnet och imorgon kokas själva soppan. Bara att värma upp och avnjuta på tisdag! Som dessert blir det så klart en fluffig och mjuk semla/fastlagsbulle, även denna väldigt traditionell.

 

 

 

Smarrig fikastund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.