rödspätte- och räktoast
rödspätte- och räktoast

Rödspätte- och räktoast till förrätt.

Torsdag 12 februari 2015

 

Nu kommer vi att bli riktigt nostalgiska här i vårt kök och låta er få ta del av en förrätt som har måååånga år på nacken. Vid närmare eftertanke och räkning borde den snart fira 16 1/2 år om vi kan vår matematik. När vi firade att vi varit ett par i sex månader gjorde vi i ordning denna toast för allra första gången i internatköket i svenska Sydösterbotten där Neta bodde och studerade inne i veckorna. Vi dukade så fint vi bara kunde och använde orange plasttallrikar. Orange var nämligen damens favoritfärg på den tiden. Dukningen känns väldigt mycket 1990-tal om man säger så, eller vad tycker ni om bilden? Visst ser ni hjärtat av majonnäs runt räkorna? Så romantiskt! Det var med denna historia i bakgrunden som vi kom att tänka på att denna rödspätte- och räktoast får bli vårt tips till en förrätt värdig att serveras nu på lördag när det är Alla Hjärtans Dag.

dukning

Denna förrätt är väldans enkel att tillreda och går på ett vips. Toasten, helt vanligt rostbröd som smörstekts och sedan kantskurits. Som sedan toppats med dijonmajonnäs, skalade räkor och panerad rödspätta. ”Förr i världen” köpte vi färdigpanerade rödspättafiléer ur frysdisken men idag panerar vi våra egna. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara att fixa en god förrätt. För oss smakar den dessutom så mycket mer med alla minnen som en extra krydda!

 

 

 

 

 

2 förrättsportioner.

 

 

1 skiva grovt rostbröd, t.ex. Rasker eller Fiberrost
smör till stekning
2 rödspättefiléer (djupfrysta, tinade)
salt
grovt rågmjöl
räkor med skal, skalade
1 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
salladsmix
dill
citron

 

 

 

Börja med att smörsteka brödet på båda sidor tills det fått fin färg, skär sedan bort kanterna.

Torka av rödspättafiléerna ordentligt, salta på båda sidorna och panera i enbart grovt rågmjöl. Stek i rikligt med smör ca. 1 1/2 minut/sida beroende lite på tjockleken.

Blanda majonnäs och dijonsenap.

Dela brödskivan diagonalt så att det blir två trekanter. Lägg dem på varsin förrättstallrik och ha på salladsmix. Lägg på rödspättafilén, delad på hälften, och klicka sedan över dijonmajonnäs, blir det över kan det serveras bredvid. Toppa med räkor och dekorera med en dillkvist och en citronskiva.

 

toast förrätt rödspätta räkor

 

rödspätte- och räktoast

 

Och när vi nu ändå är inne och nosar lite på fisk kan vi också tipsa er om fiskveckan som går av stapeln i Göteborg vecka nio. Veckan har fått namnet ”Go to sea” och är en hyllning till havet. 24-28 februari kommer det att ordnas en hel del havsnära aktiviteter i västkustens huvudstad. Alla skolor och förskolor kommer att servera enbart olika fiskrätter. ”Soppcontainrar” kommer att finnas lite här och var ute på stan där restauranger flyttar in och serverar sin egen fisksoppa. Andra restauranger kommer att ha specialmenyer med fisk och skaldjur som tema. Vi har siktet inställt på fredagskvällen (27/2): en 3-timmar lång skärgårdskryssning där vi kommer att få njuta av västkust-tapas gjorda på havets läckerheter där kockarna kommer att mingla runt bland matgästerna och berätta om det som serveras. Låter inte det hur häftigt som helst!?

Samma helg (27/2-1/3) är det också dags för årets upplaga av matmässan ”Passion för mat” så vilket trevligt och matigt helgprogram vi kommer att ha om två veckor.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.