grönkålspaj valnötter ädelost
grönkålspaj valnötter ädelost

Grönkålspaj med valnötter och ädelost.

Tisdag 10 februari 2015

 

Bra länge sen vi tipsade om goda matpajer så nu är det verkligen dags. Dessutom blir det en helt vegetarisk sådan idag! Börjar det bli tjatigt med vegetariska recept? Hoppas inte så är fallet för vi har ju så många goda på lager som alla förtjänar ett inlägg här på bloggen. Grönkål kanske kan upplevas lite väl julig för er nu men så länge den finns att köpa i vår affär så kommer vi att delge er recept med grönkål i. Därmed basta!

grönkålspaj ädelost valnötter

Denna paj är väldigt smakrik och mättande med mumsigheter i fyllningen såsom valnötter och ädelost. Den ädla osten bidrar med en fin sälta och grönkålen tillför en fyllig och kraftig smak, ger fint tuggmotstånd samt även saftighet. Pajbotten blir också mer matig eftersom den inte innehåller enbart vetemjöl utan även grahamsmjöl. Och en stor mängd smör, men säg det som inte blir godare med smör?!

För att inte glömma grönkålens otroliga hälsoeffekter: den är virus- och bakteriedödande och är en ypperlig antioxidant som är bra mot inflammationer och motverkar cancer. Samtidigt innehåller grönkål stora mängder av vitamin C, A och E. (Källa: Hälsosidorna.seGrönkål är rena medicinen alltså!

Receptet är ur ”Köksalmanack 2014”.

 

 

 

 

1 paj.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
150 g smör
2 msk iskallt vatten

 

 

Fyllning:

500 g fryst grönkål, tinad
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
salt
140 g ädelost
3 ägg
2 1/2 dl standardmjölk
1 dl valnötskärnor

 

 

 

 

Arbeta snabbt ihop degen till en boll, gärna i matberedare. Lägg degbollen insvept i plastfolie i kylskåp ca. en timme.

Krama ur den upptinade grönkålen. Allt vatten ska bort.

Skala och skiva lök och vitlök, fräs guldgul i lite olivolja. Lägg också ner kålen och låt alltsammans stå på svag värme på spisen en liten stund. Salta lite.

Kavla eller tumma ut degen i en smord pajform. Smörj en bit aluminiumfolie och lägg runt pajdegens kant. Förgrädda pajskalet i ca. 15 minuter.

Mosa eller smula ner ädelosten i en skål. Blanda med ägg och mjölk. Blanda med grönsakerna och grovhackade valnötter. Ta bort folien från pajskalet och häll i fyllningen.

Grädda pajen i ugnens mitt ca. 35 minuter tills pajen fått fin färg och fyllningen stannat.

 

grönkålspaj valnötter ädelost

 

Veckan har kommit igång på ett skönt sätt. Förra veckans vinter har givit vika för riktiga vårdagar eller vad sägs om +7 mitt på dagen och strålande sol i dagarna två!? Helt fantastiskt tycker vi även om vi aldrig säger några hårda ord om snö och vinter heller.

Det är lite pirrigt hemmavid nu. Gubbelille fyller ju jämna år lite längre fram här på vårkanten och vi har länge velat hit och dit vad vi ska hitta på, helst något annorlunda och lite speciellt. I helgen rätades helt plötsligt frågetecknet ut och blev ett stort utropstecken istället. Mer vågar vi inte skriva just nu i väntan på bekräftelsen så att vi själva först får det svart på vitt. Så att vi förstår att det är sant det som vi tidigare bara drömt om. To be continued som det brukar heta.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.