kyckling kiev dubbelpanering kryddsmör
kyckling kiev dubbelpanering kryddsmör

En klassiker på tallriken: Kyckling Kiev.

Torsdag 29 januari 2015

 

”På torsdag äts det ärtsoppa, på lördag är det fest
Men fredag är ändå den dagen som känns bäst
Ge mig då kyckling, det gillar jag mest
Kyckling på fredag, det enda jag vill ha
Kyckling på fredag, då mår man riktigt bra
Kyckling på fredag, vad var det jag sa?
Jag vill ha fredag idag!”

Jepp, den reklamsången har nog satt sig hos många av oss även om den har några år på nacken nu. Trallvänlig och klockren. Imorgon är det faktiskt fredag och då kanske du skulle tycka att det vore trevligt med en kycklingrätt på tallriken som omväxling till tacos.

kyckling kiev

Denna rätt har visat sig vara en riktig klassiker trots att vi hörde talas om den bara för någon vecka sedan. Den sägs ha sitt ursprung i den ukrainska huvudstaden Kiev, därav namnet. Men en rysk mathistoriker vid namn William Pokhlebkin hävdar att den kom till i St. Petersburgs handelsklubb under tidigt 1900-tal under namnet Novo-Mikhailovsky kotlett. Därefter döpte en restaurang i f.d. Sovjetunionen om den till Kyckling Kiev. (Källa: Wikipedia)

Nog med historielektionen, nu till själva kycklingrätten som vi hittade receptet till här. Vi använde oss av kycklingbröstfilé som vi skar en ficka i och fyllde med smör smaksatt med persilja, vitlök och gräslök. Gjorde en dubbelpanering som gav en härligt frasig yta och stekte snabbt till fin färg i stekpannan, sedan skjuts in i ugnen för att steka klart.

Nog var vi lite tveksamma till om denna kyckling skulle klara sig utan en sås på tallriken. OM den gjorde, jösses så saftig och mör kycklingen blev! Vi har nog aldrig smakat dess like innan! Kryddsmöret inuti filén gav underbar smak till hela härligheten och det rann inte ut.

En tanke slog oss när vi satt där och njöt av denna panerade kyckling. Den smakade precis så gott som om vi skulle köpt en färdigpanerad rätt ur frysdisken. Missförstå oss inte. Det är bra många år sedan vi köpt halvfabrikat men när vi en gång gjorde det tyckte vi att det smakade så gott. När vi själva sedan försökte åstadkomma något liknande tyckte vi aldrig att vi fick till rätten och den smakade bara hälften så bra som den djupfrysta. Fram tills nu!

Vi serverade råstekt skivad potatis och en blandsallad till och det blev så gott, så gott!

I vinglaset: Ekologiskt rött vin, ”Raccolto” (nr. 32452).

 

 

 

4 portioner.

Ugnstemperatur: 150°C

 

 

4 kycklingbröstfiléer

 

 

Kryddsmör:

50 g rumsvarmt smör
1 vitlöksklyfta
2 msk hackad persilja
2 msk skuren gräslök
citronsaft
salt, svartpeppar

 

 

Panering:

1/2 – 1 dl vetemjöl
1 ägg
1 – 1 1/2 dl ströbröd

 

salt, svartpeppar
olivolja + lite smör till stekning

 

 

 

Kryddsmör:
Skala och finriv vitlöksklyftan. Blanda smör med vitlök, persilja och gräslök. Smaksätt med några droppar citronsaft, salt och svartpeppar. Forma 4 lika stora ”korvar” av smöret, lägg dem på en tallrik och låt dem ligga i frysen ca. 20 minuter.

Skär en ficka i den tjocka delen av kycklingfilén, fyll fickan med smörkorven.

Vispa upp ägget. Vänd kycklingfiléerna först i vetemjöl, sedan ägg och sist i ströbrödet. Se till att paneringen täcker runt om.

Bryn kycklingen runt om i olivolja och en klick smör, krydda med salt och svartpeppar. Lägg dem i en ugnsform och sätt en stektermometer i den tjockaste delen på en av filéerna. Kycklingen är färdig när innertemperaturen visar 72°C, tar ca. 20 minuter.

Servera Kyckling Kiev med t.ex. råstekt skivad potatis och en blandsallad efter eget tycke och smak. Dekorera gärna med lite persilja.

 

kyckling kiev dubbelpanering kryddsmör

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~
  1. annepauline

    Kyckling Kiev verkar väldans gott. Den ska jag minsann göra i morgon. Som jag skrivit förut så är er blogg den enda ”kokbok” och inspirationskälla till mat jag behöver nu för tiden. Jag tittar som hastigast in på andra matbloggar men finner nästan aldrig någonting som faller mig i smaken. På er blogg har jag nu med tiden fått mängder av favoritrecept. Kul, tycker jag.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Vi skickar en stoooor kram till dig Annepauline för de fina orden, du berömmer oss så vi sitter här med rosor på kinderna! Men stort tack för de uppmuntrande orden, din fina kommentar värmer och är guld värd! Och det känns härligt att veta att vår blogg gör skillnad i någons vardag för det är ju därför vi delvis håller på med detta, att få inspirerar någon till egna kökseskapader! Kram på dig!

      Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.