pannacotta hummer förrätt nyår
pannacotta hummer förrätt nyår

Lördagslyx med hummerpannacotta till förrätt.

Lördag 24 januari 2015

 

Det här med att äta pannacotta till förrätt har lockat oss ett bra tag att prova. Alltid har det kommit något annat emellan tycks det. En hummerpannacotta är värdig att serveras en nyårsafton men så blidde det inte nu senast. En liten må-illa-bacill hindrade oss från att ta ut matplaneringen i förskott så istället delegerade vi ju ut maträtterna till oss firande emellan. Men det blev ju bra det också!

Men nu har vi kommit till skott. Förra helgen stod således en hummerpannacotta (efter recept från Min Lilla Kokvrå) som förrätt på lördagsmiddagens meny. Det var ju specialpris på fryst hummer i vår lokala mataffär så denna förrätt var ju som given. Det blev en minst sagt spännande upplevelse! Vi var båda lite förbryllade över pannacottakonsistensen ihop med sälta och inte sötma. Hjärnan hade lite svårt att bearbeta denna kombination i början men helt klart att vi fick smak för denna lyxighet.

hummerpannacotta toaststavar

Som bas för pannacottan är det en hummerfond som vi själva kokade ihop på krossat hummerskal, schalottenlök, rotselleri och vitt vin. Självklart innehåller även en salt pannacotta grädde. I botten och på toppen är det hackat hummerkött blandat med dill och citron och även en liten klick löjrom. Vi serverade smörstekta toaststavar bredvid för lite extra tuggmotstånd som visade sig vara ett riktigt lyckat drag. Dessutom gav smörsmaken en extra skjuts till de övriga smakerna. Ljuvligt gott!

För att ytterligare förhöja lyxkänslan kan man servera denna hummerpannacotta med lite bubbel i glasen. Vi drack vitt bubbel; ”Henkell Trocken” (nr. 7751) till och det passade riktigt bra ihop med denna förrätt.

 

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

 

1 hummer (ca. 600 g, djupfryst och upptinad)

 

Hummerfond:

hummerskal
2 schalottenlökar
50 g rotselleri, skalad mängd
1 liten vitlöksklyfta
1 msk smör
2 dl vatten
2 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
5 svartpepparkorn
1/2 tsk salt

 

 

 

 

Dela hummern på mitten och ta bort magen. Rensa bort köttet från stjärt och klorna, hacka och lägg i en skål och spara i kylskåp.

Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Tärna rotsellerin fint. Bryn hummerskal, schalottenlök, vitlök samt rotselleri i smör i en stor kastrull ett par minuter. Tillsätt vatten, vitt vin, timjan, tomatpuré, svartpeppar och salt. Låt allt koka upp och sjud sedan i 15 minuter. Sila och häll tillbaka fonden i en mindre kastrull och låt koka på hög värme (reducera) tills det återstår ca. 1 dl fond.

 

1/2 dl hackad färsk dill
1/2 ekologisk citron, skal och saft

 

Blanda det hackade hummerköttet med dill och citronskal och -saft. Fördela hälften av blandningen i fyra glas eller skålar. (Resterande sparas för dekoration.)

 

2 gelatinblad
3 dl vispgrädde

 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca. 10 minuter. Värm hummerfond och grädde i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem ordentligt och tillsätt dem i den varma hummergrädden under omrörning. När gelatinbladen smält är det dags att fördela den varma hummergrädden i portionsglasen ovanpå hummerhacket.

Ställ pannacottan i kylskåp för att stelna ca. 3 timmar.

 

Dekoration:

resterande hummerkött
4 msk löjrom
ev. dillkvist

 

Toppa pannacottan med resterande hummerkött samt 1 msk löjrom till varje. Stick eventuellt ner en dillkvist på toppen.

 

Att servera till:

toaststavar

 

Ta två skivor rostbröd (gärna fullkorn) och stek dem gyllenbruna på båda sidor i smör i en stekpanna. Skär bort kanterna och dela varje skiva i fyra stavar. Servera två toaststavar till varje pannacotta.

 

hummerpannacotta förrätt

pannacotta hummer förrätt nyår

 

 

Denna lördag har bjudit på blötsnö. Det är alldeles vitt ute nu. Neta passade på att göra en snöängel i dsnöängelen nyfallna snön tidigare idag, man får helt enkelt passa på när vintern är på tillfälligt besök. En långpromenad i snömoddet tog dock nästan knäcken på henne. Men vad gör man inte för att testa en ny stegräknarapp i mobilen?! Under tiden tog herremannen bilen och styrde mot CityGross för att storhandla bra kött för kommande middagar. Det här med att salta vägarna först och skotta dem långt senare har vi aldrig förstått oss på. Inte konstigt att folk kör åt pipsvängen här på västkusten.

Idag plockade vi fram den stora Nutellaburken för lite lördagslyx som blev en enkel efterrätt. Blir det gott så kommer den att dyka upp i ett senare inlägg, var så säkra! Men å andra sidan blir väl allting gott som innehåller Nutella? Lördag och det är lagligt riktigt och rätt att avnjuta lite sötsaker hos oss.

Återstår för oss att önska dig och dig och dig en fortsatt lyxig och mysig lördagskväll! Punkt slut.

 

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 1. Min Lilla Kokrå

  Vad roligt att hummerpannacottan föll er i smaken. Tyckte själv att den kändes riktigt lyxig, och smakrik, eftersom man gör den på egen fond. Riktigt kul att läsa att någon verkligen använder sig av recepten man lägger ut 🙂
  Ha en fortsatt fin helg! Kram

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Javisst är det trevligt när man hittar sina egna recept lite här och där, det är ju det som sporrar och motiverar en bloggare otroligt mycket. Och goda recept måste absolut skickas vidare så att fler upptäcker dem. Kramizar!

   Svara

 2. Mårtenssons kök

  Kan absolut förstå att det krockade i munnen, det tar ett tag att vänja sej vid nya smaker på gamla konsistenser:) I alla fall så låter den väldigt god, förrätt är vår melodi!

  HA en finfin vecka,
  kramar

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Ja, förrätt är en fin melodi! 😉 Vi gjorde ju fyra portioner så redan dagen efter när vi åt pannacottan för andra gången var den mycket godare när vi visste hur konsistens och smak skulle vara. Vi kommer absolut att göra den igen vid tillfälle! 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.