gratinerade köttfärsrullar
gratinerade köttfärsrullar

Gratinerade pastarullar med köttfärs.

Tisdag 20 januari 2015

 

Köttfärs är en bra bas i vardagsmaten för den kan varieras i det oändliga och på det sättet blir den aldrig riktigt dötråkig. Köttfärsen kan också piffas till och bli väldigt festlig. Så ja, köttfärs är väldigt användbar oavsett veckodag och humör.

köttfärsrullar lasagneplattor sallad

Nu tänker vi bjuda er på en mycket god rätt där vi fyllt färska lasagneplattor med köttbullesmet à la medelhav, gjort rullar av dem och gratinerat i ugn med en god tomatsås som toppats med riven ost. Samma smaker som man hittar på en ibland en rätt trist tallrik med köttbullar och spaghetti toppad med ketchup. Men idag tar dessa komponenter finkostymen på sig och genast blir matglädjen så mycket större. En riktig köttbullerulle!

Enkelt och gott till både vardag och fest, precis som vi vill ha det!

 

 

 

 

4 portioner.

 

Ugnstemperatur: 225°C

 

 

 

200 g färska lasagneplattor (ca. 10 st.)

 

Köttbullesmet:

ca. 500 g köttfärs
1 gul lök
1/2 kruka färsk basilika
1 vitlöksklyfta
7 små soltorkade tomater utan lag/olja
3/4 msk kalvfond
3/4 dl grädde
1 1/2 tsk salt
svartpeppar
1 ägg

 

400 g pastasås, fyllig tomatsås med chili
1 dl ajvar relish, mild

2 1/2 dl riven ost

 

 

 

 

Köttbullesmet:
Smula ner köttfärsen i en bunke. Skala och riv den gula löken och skala och pressa ner vitlöksklyftan, blanda med köttfärsen. Strimla eller klipp de soltorkade tomaterna och blanda i. Plocka basilikabladen och hacka dem (har du en örtsax använder du den) och blanda ner i köttfärssmeten. Tillsätt fond, grädde och krydda med salt och peppar. Tillsätt ägget till sist och blanda försiktigt.

Fördela köttbullesmeten på lasagneplattorna. Lägg en köttbullekorv i kortändan och rulla sedan ihop. Lägg rullarna tätt med skarven ner i en smord ugnsform.

Blanda pastasåsen med ajvar relish och häll över köttfärsrullarna. Strö över den rivna osten.

Gratinera i ugnens mitt ca. 45 minuter tills köttfärsen är genomstekt och osten fått fin gyllenbrun färg.

Servera ihop med en god sallad; här hade vi bladspenat, upptinade granatäppelkärnor och rostade pinjenötter som fått lite vinägrett över sig. Vinägretten gjorde vi på detta sätt: 3 tsk olivolja, 2 tsk vit balsamvinäger samt 1/2 tsk flytande honung. Mängden räckte alldeles lagom till denna salladstallrik för två.

 

sallad granatäpple spenat pinjenötter vinägrett

köttfärsrullar gratäng

gratinerade köttfärsrullar

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. annepauline

    Det där verkar gott. Och lite annorlunda. Perfekt ”vardagsrätt”. Jag måste prova direkt i kväll.

    Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.