gammaldags risgrynsgröt fruktsallad
gammaldags risgrynsgröt fruktsallad

Gammaldags risgrynsgröt med fruktsallad.

Söndag 11 januari 2015

 

Hallå därute! Hoppas alla är helskinnade efter Egons framfart och att ni klarat er undan alltför stora materiella skador. Vi måste erkänna att vi tyckte att han var väldigt hemsk att ha att göras med den där Egon, honom tänker vi inte kalla kompis! Vi har nog aldrig tidigare varit med om en storm av dess like som denna. Vi har inte sovit många blunder inatt på grund av de kraftiga ihållande stormbyarna eftersom vi var rädda att något skulle flyga in genom våra fönster. Vi är glada och tacksamma för att vi aldrig behövde träffa Gudrun när hon drog fram här på västkusten för ganska exakt tio år sedan.

Vi känner oss båda som dagen efter idag. Trötta och hängiga. Dessutom var Peppe tvungen att infinna sig på jobbet idag. Han tog bilen och lyckades ta sig till dit problemfritt. I omgivningarna vittnar nedfallna träd med hela sitt rotsystem upp i vädret, översvämningar och julbelysning på vift om stormen som nu äntligen passerat.

Ja, eftersom Egon svepte med sig John Blund i sin framfart tyckte Neta att det lika bra kunde kokas risgrynsgröt så där strax innan fem-snåret imorse. Sagt och gjort, middagen blev klar tidigt idag!

Men nu har vi testat på ett lite annorlunda sätt att tillreda risgrynsgröt, inte det där vanliga att koka på plattan med risk för att brännas vid bara för att man inte kom ihåg att röra om emellanåt. Nej, detta sätt var mycket smidigare och snabbare avklarat. Det gäller bara att planera bra så är hälften av jobbet gjort!

gammaldags risgrynsgröt fruktsallad mangoVi lät gröten stå och svälla på egen hand utan spisvärme sedan den fått sig ett rejält uppkok. Perfekt i dessa stormiga tider om man står där med grötkastrullen och strömmen går. Plötsligt blev det här med att koka risgrynsgröt så mycket enklare. Och detta tips tackar vi Sara för!

Vill man ha risgrynsgröt till frukost ger man gröten ett uppkok på kvällen innan och är du en morgonmänniska som vill ha grötmiddagen klar tills du kommer hem fixar du koket efter att väckarklockans signal tystnat. Bara att värma upp sen och äta med de tillbehör man tycker om bäst.

Ikväll valde vi att servera vår risgrynsgröt med en enkel fruktsallad på fyra frukter: äpple, blodapelsin, banan och mango. Bara för att den inte skulle kännas så julig utan få en fin fräschör. Vi sockrade inte gröten alls (men det gör du som du själv vill) för frukterna i sig är ju söta. Med den milda kanelsmaken från gröten upptäckte vi en ny fin smakkombination, nämligen kanel och mango. Mums!

 

 

 

4-6 portioner.

 

 

 

2 1/2 dl grötris
en nypa salt
5 dl vatten
50 g smör
1 kanelstång
(2 msk socker)
1 liter gammaldags ekologisk lantmjölk, fetthalt 3,8-4,5%

 

 

 

Fruktsallad:

(2 portioner)

 

1 banan
1/2 stort äpple
1 liten blodapelsin
1/2 paket djupfrysta mangotärningar (upptinade)

 

 

 

 

Mät upp grötris, salt och vatten i en stor kastrull. Koka upp och låt koka 10 minuter.

Tillsätt kanelstång, smör, (socker) och lantmjölk och ge allt ett rejält uppkok. Dra kastrullen från värmen och låt svälla under lock i rumstemperatur 6-8 timmar eller över natten/dagen.

Innan det är dags att äta gröten; rör om i kastrullen, fiska upp kanelstången och värm upp. Servera gröten med ditt eget favorittillbehör.

Fruktsallad:
Skala och tärna smått alla frukter. Skär även mangobitarna i mindre tärningar. Lägg i en skål och blanda.

 

fruktsallad

 

 

gammaldags risgrynsgröt fruktsallad

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

  1. Livsnjutarna

   Ja, detta sätt att koka risgrynsgröt på kommer vi absolut att testa igen. Kanske det till och med blir så att fler helgfrukostar kommer att bestå av riktig gröt fram över. Vi är tacksamma för tipset!
   En fortsatt fin vecka till dig, kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.