julskinka högrev senap rödkål julburgare
julskinka högrev senap rödkål julburgare

Julburgare och julrapport.

Söndag 28 december 2014

 

God fortsättning till er alla finingar ute i stugorna! Vi hoppas att julhelgen varit upphov till enbart glädje och god mat hos er. Vi kan absolut inte klaga på våra lediga dagar tillsammans, mer än att de gått alltför fort. Snö har vi till och med fått här i Kungälv så nu är det vackert vitt därute och flera minusgrader på köpet.

Varje dag har vi varit ute på långpromenad, så härligt när andedräkten står som en ridå om en. Så juligt att vi på annandagen styrde våra steg mot Liseberg i julskrud och fick se en fantastisk isshow med majestätiska fyrverkerier som avslutning. Detta toppade vi med att vinna (i år igen!) 2 kg schweizernötchoklad på Chokladhjulet innan vi åkte hemåt.

Och man bör ju röra på sig för att få plats med all den goda julmaten. Inte för att vi förätit oss på något sätt, fiskrätter fyller ju inte magen på samma tunga sätt som kött, utan helt lagom har vi ätit vill vi i alla fall påstå. Här tänkte vi nu delge er vårt julbord, som lite dokumentation även för oss själva. I år samsades som sig bör, traditionella rätter med inslag av lite nytt.

 

 

Vårt julbord 2014:

 

Första turen (frukost):julbord frukost risgrynsgröt

 

 

Andra turen (lunch):

 

 

Tredje turen (medan Kalle och hans vänner var på tv):

 

 

Fjärde turen (middag):julbord middag skinka

 

 

Femte turen (dessertbord):

 

 

Juldryckerna:julbord mumma

 

 

Och vi kan lova er att det inte gjorts mycket mat de senaste dagarna hemma hos oss. Vi har verkligen ätit julmat i nästan dagarna fyra men det har vi inte haft ont av. Tvärtom! Tjuvstartar man inte med julmaten hinner man heller inte bli less på den! Ikväll fick ändå den sista skinkan tillsammans med rester av ädelosten åka ner i en krämig sås (en variant av denna) som vi åt med kokt pasta. Slutet gott, allting gott!

julburgare skinka senap rödkål julost

Ni kanske vill ha tips på hur man ytterligare kan förädla rester av julmaten. Har ni tittat längst ner och längst in i kylskåpet så där inte ligger en liten bit julost eller skinka kvar. Igår kväll var det en julig burgare som stod på menyn här. Inte kanske vid middagstid utan mer något av nattamat för vi har då lyckats svänga på dygnet lite här hos oss. Skärpning!

Men hur som haver, lägg ihop julburgaren på detta sätt:

 

brödbotten – rostad
grov skånsk senap – breds på botten
salladsmix
biffen/burgaren av grovmalen högrevsfärs, toppad med mortlad kryddpeppar (recept på själva burgaren finns här)
två skivor julost
två stora, tunna skivor julskinka
grov skånsk senap
rödkål (vi använde ICA’s)
och till sist brödhatten – rostad.

 

julskinka högrev senap rödkål julburgare

Vi hade ingen dressing i vår julburgare men den kändes inte alls torr ändå för biffen var saftig och rödkålen likaså. En riktig lyckoträff!

 

Men än är vi inte färdiga, vi vill också ge er en sammanfattning av den ekologiska Te-adventskalendern och visa vår betygsättning på skala 1-5 där 5 är bäst. Kanske är det någon fler som också doppade er fram till dopparedan, vad tyckte ni i så fall om denna julkalender?

teadventskalendern 2014

Överlag höll teerna en hög klass och vi gillade de flesta. Härligt att det var många kryddstarka teer med. Ibland önskade vi att man kanske kunnat välja en kalender med enbart svarta, röda eller gröna teer. Bottennappet för oss fanns i lucka två och tjugotre medan den absoluta favoriten fanns i lucka tjugoett och där bryggde vi kryddteet i het mjölk precis som det tipsades om, mums!

 

1. Persika. Grönt te samt naturliga aromer. Betyg: 5/5 tepåsar.

2. Enlish Breakfast. Svart te. Betyg: 1/5 tepåsar.

3. Rooibos Masala. Rooibos, kanel, kardemumma, peppar, nejlika och ingefära. Betyg: 3/5 tepåsar.

4.  Citruskungen. Grönt te och apelsinskal samt naturliga aromer. Betyg: 4/5 tepåsar.

5. Indiska björnbär. Svart te och jordgubbsblad samt naturlig arom. Betyg: 4/5 tepåsar.

6. Små pirater. Äpple, nyponskal, hibiskusblommor, apelsinskal och majsblommor samt naturlig arom. Betyg: 5/5 tepåsar.

7. Vintersymfoni. Grönt te, kanel, äpple, nyponskal, apelsinskal, ingefära, kardemumma, nejlikor och peppar. Betyg: 4/5 tepåsar.

8. Kloka tankar. Svart te samt naturlig arom. Betyg: 5/5 tepåsar.

9. Ingefära. Rooibos och ingefära. Betyg: 2/5 tepåsar.

10. Blå diamant. Darjeeling, jasminte och blåklint samt naturlig arom. Betyg: 2/5 tepåsar.

11. Söt apelsin. Svart te och apelsinskal samt naturlig arom. Betyg:  3/5 tepåsar.

12. Vilda körsbär. Rooibos, jordgubbsblad och naturlig arom. Betyg: 5/5 tepåsar.

13. Morgonpigg. Svart assam-te. Betyg: 5/5 tepåsar.

14. Hemmakväll. Rooibos, kanel, apelsinskal samt naturlig arom. Betyg: 5/5 tepåsar.

15. Bästa vänner. Svart te och kanel samt naturlig arom. Betyg: 5/5 tepåsar.

16. Havtorn och kvitten. Rooibos, havtorn, bitar av kvitten, mangoarom och apelsinarom. Betyg: 3/5 tepåsar.

17. Grönt solljus. Grönt te, guarana, citrongräs, ingefära, skuren mynta och apelsinskal samt naturlig arom. Betyg: 3/5 tepåsar.

18. Tja(i). Svart te, kanel, ingefära, kardemumma, nejlikor och peppar. Betyg: 5/5 tepåsar.

19. Naturooi. Rooibos. Betyg: 2/5 tepåsar.

20. Mr Earl Green. Grönt te samt naturlig arom. Betyg: 5/5 tepåsar.

21. Orientaliska kryddor. Kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor. Betyg: 5/5 tepåsar.

22. Gröngölingen. Grön rooibos, äppelbitar, apelsinskal, ringblommor, rosépeppar samt naturlig arom. Betyg: 4/5 tepåsar.

23. Sov gott. Kamomillblommor, lindblommor, melissablad och lavendelblommor. Betyg: 1/5 tepåsar.

24. Amandas julte. Svart te, kanel, nyponskal, ingefära, nejlikor, peppar och kardemumma. Betyg: 3/5 tepåsar.

 

 

Nej, nu får vi allt avrunda här och knyta oss om vi ska orka upp före tuppen imorgon bitti. Jobbet och vardagen kallar, men två dagar ska vi väl klara av för sen stundar ju två lediga dagar igen. Nyår närmar sig och vi ska fira det hemmavid tillsammans med vänner. Trerätters planeras det för. Vi återkommer imorgon med lite sista minuten-tips till nyårsmenyn för er.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Min Lilla Kokrå

    Kul att ni hann med ett besök på Liseberg innan julen var över 🙂 överväger starkt att toppa ”att göra listan” för 2015 med ett besök där nästa jul.
    Ert upplägg med julbordet gillar jag skarpt, att äta delar av julbordet under hela dagen. Det är vansinne att som vi, och säkert många andra, klämma i sig alla godsaker under bara ett par få timmar mitt på dagen. Inte konstigt om magen är i olag under resten av julen 🙁
    Nej, nu ska jag bege mig ut i kylan för att ta mig till jobbet. -16 visar termometern, men hellre det än blask och blöta.
    Önskar er ett gott slut och ett riktigt gott nytt år!
    Kram Birgitta

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Ja, Liseberg tycker vi absolut att du ska skriva upp på den listan inför nästa år. Men då håller vi tummarna för ett riktigt vintrigt väder också.
      Efter många års försök att få ner all julmat på ett par timmar har vi kommit fram till denna lösning som var mycket lyckad. Rekommenderas! Och det blir så mycket mer njutningsfullt 🙂
      Det samma till dig och ett riktigt gott nytt 2015!
      Kramizar!

      Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.