vörtbröd långpanna jul
vörtbröd långpanna jul

Lucka 23: Vörtbröd i långpanna och Matvrån den juliga.

23 december 2014

 

lucka 23 blogg julkalenderDan före dopparedan och det är dags för ett juligt brytbröd som passar perfekt på julbordet. Eller vilken annan gång som helst när man är sugen på ett gott vörtbröd, med eller utan russin. Dessutom otroligt lättbakat så än hinner ni, än är det inte julafton!

Detta vörtbröd är i toppklass. Otroligt saftigt och mjukt i konsistensen. Underbar smak av julens kryddor. Med både porter och julmust i degspadet får matbrödet en fin mustighet.

Toppa brödet med smör och en riktigt smakrik och vällagrad julost så kommer detta långpannebröd att göra succé i vilket hem som helst. Vi vill påstå att det är minst sagt farligt gott!

vörtbröd långpanna jul

Vill man visa att detta bröd är bakat med extra mycket kärlek kan man använda ett litet hjärtformat pepparkaksmått och trycka genom degen på varje ruta innan brödet får jäsa en sista gång i långpannan. Juligt och extra fint!

Känner man för att ha russin i brödet kan man gärna låta russinen dra i lite apelsinjuice, julmust eller porter ett par timmar innan de blandas ner i degen. Russinen blir då mjuka och gör även brödet ännu saftigare.

Receptet är hämtat ut Allers veckotidning (51-52/2013).

 

 

 

 

1 långpannebröd.

 

 

33 cl julmust
33 cl porter
50 g jäst
75 g rumsvarmt smör
1/2 dl flytande honung
1/2 dl mörk sirap
2 tsk salt
1/2 msk malen pomerans
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
ca. 18 dl rågsikt
ev. 1 dl russin

 

 

Pensling:

1 msk mörk sirap
1 msk vatten

 

 

 

 

Värm julmust och porter till 37°. Smula ner jästen i en bunke och häll blandningen över. Rör om tills jästen löst sig. Klicka ner smöret.

Tillsätt honung, sirap, salt och kryddor. Blanda ner rågsikten och arbeta samman till en blank och smidig deg. (Tillsätt russinen mot slutet och arbeta degen ytterligare en minut så att de fördelas jämnt.) Täck bunken med plastfolie och bakduk och låt degen jäsa ca. 40 minuter.

Arbeta samman degen lätt och stjälp upp den på mjölat bakbord. Kavla ut den till en rektangel och lyft över den försiktigt i en bakpappersklädd långpanna, ca. 30 X 40 cm.

Nagga degen och markera rutor med en mjölad kniv. Tryck med litet mjölat pepparkaksmått ut hjärtan genom degen på varje ruta. Låt jäsa ca. 40 minuter under bakduk på dragfri plats.

Pensling:
Blanda mörk sirap med vatten och pensla försiktigt det färdigjästa brödet med blandningen.

Grädda brödet i ugnens mitt i 250°C under 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200°C och grädda ytterligare 20-25 minuter. Vill man vara säker på att brödet är färdiggräddat kan man mäta innetemperaturen som ska vara 97-98°C.

Låt det färdiggräddade brödet kallna på galler under bakduk. Brödet går utmärkt att frysa in i rutor så är det bara att ta fram så mycket som beräknas gå åt.

 

julbröd vörtbröd långpanna jul

 

 

Här ska ni också få en titt på vår matvrå med juliga dofter som publicerades i den finlandssvenska familjetidningen Kuriren (19-20/2014). Det var som alltid en blandning av sött och salt från vårt bloggkök.

matvrån jul kuriren

jul kuriren matvrån

matvrån jul kuriren

 

Och som alltid kommer länkarna till recepten här, snälla som vi är efter att ha ätit en del pepparkakor de senaste dagarna!

 

Apelsinsill

Kär(r)ingröra

Hemlagad leverpastej

Sötpotatislåda med chili och sesamtopping

Janssons frestelse

Clementinkyckling

Mumma

Schweizernöttryffel

Lussekatter

Bondkakor

 

 

 

I Te-adventskalendern: Sov gott. Kamomillblommor, lindblommor, melissablad och lavendelblommor från kontrollerade ekologiska odlingar.

 

 

 

Smarrig brödstund!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.