fruktsoppa torkad frukt risgrynsgröt
fruktsoppa torkad frukt risgrynsgröt

Lucka 21: Fruktsoppa på torkad frukt till risgrynsgröt.

21 december 2014

 

lucka 21 blogg julkalenderDu har precis öppnat upp vår matiga julkalenders tjugoförsta lucka. Dagen till ära bjuder vi er på något så enkelt och juligt som en fruktsoppa, eller mer något av en fruktkompott, gjord på torkad frukt.

Denna fruktsoppa är juligare än juligast. Fruns barndomsjular har alltid, alltid bjudit på denna ihop med tomtegröt på självaste julafton.

Vi tycker att de torkade frukterna är tillräckligt söta i sig så vi har inte tillsatt något socker förutom det vi strör på ytan. Man kan dock tillsätta upp emot 1/2 dl socker utifrån eget tycke och smak och då blandar man det med vattnet och kokar frukten i sockervatten.

fruktsoppa torkad frukt risgrynsgröt

Vi använder oss av färdiga påsar med torkad blandfrukt men självklart man kan komponera sin egen favoritblandning och då kan man även inrikta sig på de ekologiska torkade frukterna.

 

 

 

4-5 portioner.

 

 

 

250 g torkad blandfrukt
1 liter vatten
1 kanelstång
1/4 dl kallt vatten
1 1/2 msk potatismjöl
socker

 

Servera till:

risgrynsgröt

 

 

 

Mät upp vatten (och socker) i en kastrull. Lägg i den blandade frukten och kanelstången. Koka i 30 minuter.

Rör ut potatismjölet i kallt vatten. Lyft kastrullen från spisen. Rör ner potatismjölblandningen i soppan och låt koka upp, vid första bubblan ska soppan bort från värmen.

Häll den färdiga fruktsoppan i en serveringsskål. Strö lite socker på ytan för att den inte ska skinna sig.

torkad frukt fruktsoppa risgrynsgröt

fjärde advent

 

”När fjärde ljuset brinner 
vi hämtar julegran
och alla barnen räknar
dan före dan före dopparedan.”

 

Den fjärde och sista söndagen i advent är kommen. Nedräkningen till julafton börjar gå mot sitt slut, om endast tre dagar är den här. Det märker vi också av genom att det börjar närma sig slutet i ”En julsaga” av Charles Dickens, för elfte året i rad har vi högläsning för varandra ur den boken under hela december fram till julafton.

Det stökas och bökas ute i stugorna precis som hos oss. Ibland känns det som att dygnets timmar går alltför fort och inte alltid räcker till för det man har föresatt sig att göra. Det gäller dock att hitta de små stunderna när man bara känner in allt det här juliga, tar ett extra djupt andetag och ger sig själv en stunds lugn och ro. Känner doften från hyacinten, en släckt tändsticka, ångande varm glögg, en nejlikedekorerad apelsin – ja, kort och gott dofter man själv upplever som juliga.

Igår, eller inatt kanske vi ska skriva, gravade vi laxen. Dock inte på det vanliga sättet som vi hittills gjort, det receptet hittar ni här. Nej, denna jul blir det en julgravad lax med många juliga kryddor. Det kommer att bli otroligt spännande hur den ska smaka. Antingen är den gudomligt god eller så inte!

Planen för denna dag är att vi fortsätter med den gravade makrillen och julsillen. Tidig kväll är det också dags för vår årliga julfikabuffé, något som blivit av en tradition där vänner och grannar bjuds in och fikar tillsammans och julmyser med oss. Och vem vet, kanske plockar vi ner julgranen från vindsförrådet och klär den innan läggdags. Nej, nu får vi allt röra på påkarna om vi inte återigen ska få en sen natt i köket.

Önskar er alla en underbart mysig fjärde adventshelg, ha skoj, kramas och var rädda om varandra!

 

 

 

I Te-adventskalendern: Orientaliska kryddor. Kanel, kardemumma, ingefära och nejlikor.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.