vegetarisk jansson kapris oliver julmat
vegetarisk jansson kapris oliver julmat

Lucka 16: Vegetarisk Jansson med kapris och svarta oliver.

16 december 2014

 

lucka 16 blogg julkalenderI den sextonde julkalenderluckan har vi gömt en vegetarisk Janssons frestelse. En Jansson behöver inte alltid innehålla fisk för att få en fin salt smak. Här har ansjovisen ersatts med kapris och svarta oliver som tillsammans också ger den karakteristiska sältan. Förvånansvärt smakrikt och mycket gott resultat! Vi trodde nästan det var en fiskig frestelse vi åt. Vi kräver mer vegetarisk Jansson på julbordet åt folket!

 

vegetarisk jansson

Faller inte en vegetarisk Jansson dig i smaken kanske vi kan fresta med en gammal hederlig gjord på ansjovis eller en annan variant gjord på matjessill?

Receptet kommer ur Stora kokboken från Allt om Mat.

 

 

 

 

4-6 portioner.

 

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

 

500 g fast potatis
3 1/2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 gul lök
smör till stekning
1 dl urkärnade kalamataoliver + lite spad
1/2 dl kapris (mini) + lite spad

 

 

Till ytan:

ströbröd
smör

 

 

 

Skala och grovriv (i matberedaren) potatisen. Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt salt och potatis. Koka potatisen mjuk, ca. 10 minuter.

Skala och skiva löken och stek den mjuk och glansig i smör. Tillsätt den i gräddpotatisen.

Skär de urkärnade oliverna i mindre bitar och tillsätt dem och kaprisen i gräddpotatisen. Smaka av med spad från både oliver och kapris.

Häll upp i smord ugnsform och strö över lite ströbröd och lägg på någon smörklick. Grädda i ugnens mitt ca. 30 minuter tills frestelsen fått fin gyllene färg.

 

vegetarisk jansson kapris oliver julmat

 

 

I Te-adventskalendern: Havtorn och kvitten. Rooibos, havtorn, bitar av kvitten, mangoarom och apelsinarom från kontrollerade ekologiska odlingar.

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.