fläskfilé julgryta glögg
fläskfilé julgryta glögg

Lucka 14: Fläskfilégryta med glögg.

14 december 2014

 

lucka 14 blogg julkalenderSköna söndag och nu är det dags för julkalenderns nästa lucka, den fjortonde i ordningen. Håll i hatten, det är bara tio dagar kvar till dopparedan!

Kanske har ni glögg över från ert senaste glöggmingel? Här får fläskfilén dra på sig julkappan. Mustig, fyllig och krämig är denna fläskfilégryta med glögg. Glöggen bidrar med ett brett smakregister som gör nästintill all annan kryddning onödig. Kan det bli enklare? Vi får absolut inte glömma att berätta hur mör fläskfilén är!

fläskfilégryta glögg jul

Denna juliga gryta är jättegod att servera med klyftpotatis och kokt brysselkål. Blir det över av brysselkålen så kan ni alltid marinera den som vi tipsade om i lucka nummer två.

Receptet på grytan kommer från Sara med sin fina blogg Vardag.nu.

 

 

 

4 portioner.

 

 

 

600 g fläskfilé
smör
2 dl glögg (vi använde Blossa lätt vinglögg)
3 dl grädde
1 1/2 msk kalvfond
2 tsk soja
salt, svartpeppar

 

 

Servera till:

kokt brysselkål
klyftpotatis

 

 

 

Putsa fläskfilén och skiva den tunt. Bryn skivorna  i smör på hög värme i en stor stekpanna. När fläskfilén fått fin färg häll på glögg, grädde och fond. Låt småkoka 5-10 minuter (eller lite längre) tills köttet är klart och såsen kokat ihop lite. Smaka av med soja, salt och svartpeppar.

 

fläskfilé julgryta glögg

 

 

I Te-adventskalendern: Hemmakväll. Rooibos, kanel, apelsinskal från kontrollerade ekologiska odlingar samt naturlig arom.

 

tredje advent blogg julkalender

Ni har väl inte missat att vi idag tänder det tredje ljuset i adventsljusstaken.

 

”När tredje ljuset brinner,
vi juleklappar syr
och vi bakar kakor
och har ett fasligt styr.”

Från Millas hälsoblogg har en liten utmaning nått oss, att svara på nedanstående frågor.

1. Vilket livsmedel kan jag inte leva utan?
Neta: Smör. Finns alltid i kylskåpet och gör allting så mycket godare.
Peppe: Ägg, äter det varje dag till frukost. Naturens egen multivitamin-tablett som ger verkligen en bra start på dagen.

2. Godaste efterrätten?
Neta: Den var en svår nöt att knäcka. Varierar utifrån humör och säsong. Spontant säger jag citrontiramisu men det finns många andra godingar också.
Peppe: Inget snack, det ska vara något med mycket choklad i! Mörk choklad!

3. Vad tränar du helst en dag då du har all tid i världen?
Neta: Då tar jag en riktigt långpromenad, gärna med termos och något att tugga på i ryggsäcken.
Peppe: Eftersom jag går på gym så säger jag ett gympass. Gillar ju promenader också så då värmer jag upp musklerna först med en promenad.

4. Bästa träningsredskapet?
Neta: Eftersom jag älskar att promenera får jag säga den egna kroppen.
Peppe: En kombination av vikter, maskiner och den egna kroppen.

5. Vad är du tacksam för just nu?
Neta: Att familj och vänner får vara friska och att jag har min älskade make som älskar mig och är som en trygg hamn för mig. Kontinuitet i vardagen tack vare långtidsvikariat i jobbet.
Peppe: Att jag får vara frisk, att jag har ett jobb att gå till och att mina nära och kära också får vara friska. Inte att glömma min kära fru!

 

Vi skickar utmaningen vidare till dessa bloggar:

Gott Och Blandat
W’s Salt & Sweet
Vardag.nu
Bland bakverk och kastruller

 

 

 

Smarrig förplägnad och med önskan om en mysig tredje advent!
~Neta & Peppe~
  1. Sara på Vardag.nu

    Visst är den gos, glöggrytan? Har inte gjort den (än) denna julen, det kanske får bli till nästa helg 🙂 Tackar också för utmaningen, men den har jag redan svarat på. Finns en bit ner på min Instagram om nir nyfikna 🙂 Kram på er!

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Då får vi kika in där och se vad du svarade 🙂
      Ja, den här grytan har blivit en julfavorit hos oss, åtminstone en gång innan jul vill vi äta den. Kramizar!

      Svara

  2. annepauline

    Vilka spännande recept ni kommer med varje dag!
    Förresten ”hittade” jag er i senaste numret av Kuriren. Så trevligt och bra matreportage med maffiga recept som vanligt. Och jag blir liksom så glad: Ååå, där är de som jag känner! Hahaa, det gör jag ju inte men det känns så.

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Söta rara du, vilken helmysig kommentar. Det känns lite som att vi känner dig också, fastän vi inte gör det egentligen. Men vi vet i alla fall bra mycket om vad du äter och bakar! 😉 Härligt att du gillade matreportaget, vi var också nöjda! 😉 Kram på dig!

      Svara

Lämna ett svar till Sara på Vardag.nu Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.