chokladnötter julnötter julgodis
chokladnötter julnötter julgodis

Lucka 13: Chokladnötter.

13 december 2014

 

lucka 13 blogg julkalender”Sankta Lucia, ljusklara hägring, sprid i vår vinternatt glans av din fägring. Drömmar med vingesus under oss sia, tänd dina vita ljus, Sankta Lucia.”

Goder morgon alla finingar och välkommen till lucka 13 i vår julkalender. Hoppas ni fått en fin början på denna luciamorgon och att det får fortsätta så under resten av dagen. Glada och lite lagom sega hoppade vi upp ur sängen klockan sju imorse för att se Lucia på tv. Det är något speciellt med all vacker körsång så tidigt på morgonen, man sitter och ryser och blir tårögd. Lucia är verkligen en stämningsfull tradition som ger så mycket julkänsla trots att regnet trummade mot fönsterrutorna. Men se, molnen verkar spricka upp för en stund och vi ser i just detta nu solen!

Till kvällen vankas det festligheter för vår del, en kompis ställer till med kalas när han fyller den angenäma åldern 30 år imorgon. Och ska vi nu prata födelsedagar vill vi även passa på att gratulera fruns systerson Oliver som blir hela 10 år idag. Grattis, grattis, grattis från Sverige-moster och gubben, puss och kram!

Men över till dagens juliga recept. Karamelliserade nötter som ger krispighet doppade i en blandning av fin mörk choklad samt mörk choklad med smak av tranbär. Här har vi något för er att mumsa på i jul.

Våra anteckningar i receptet föreskriver att man har gott om tid på sig i köket när man börjar med dessa nötter och att man har stora arbetsytor. Men räds icke, slutresultatet är värt all möda och besvär! När ni ändå är igång är det lika bra att dubblera satsen för de här chokladnötterna är farligt goda. Passar perfekt att ge bort i julklapp eller som en gåva till värd/värdinna ni kommer att besöka i rådande jultider. Eller göm undan allt till er själva för julhelgen är trots allt rätt lång.

Detta är definitivt ett recept att hänga i julgranen, varför inte i en hemmapysslad liten strut med hänge (såsom Ernst gjorde i sitt julprogram i torsdags) och vi har hittat det hos Allt om Mat men valt att göra vår egen chokladblandning.

 

 

 

 

4 dl.

 

 

200 g hasselnötter
1 1/2 dl socker
1/4 dl vatten
1/2 vaniljstång
1 msk smör
100 g mörk choklad (70%)
100 g mörk choklad med tranbär (vi använde ICA Selection)
kakao

 

 

 

 

Rosta nötterna i en het torr stekpanna under omrörning till gyllenbrun färg. Lägg dem i en ren kökshandduk. Gnugga nötterna så att allt löst skal faller bort.

Blanda socker och vatten i en vid kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv. Blanda stång och fröer i sockret. Koka sockret till 121°C.

Lägg i de rostade nötterna och rör blandningen tills sockret vitnar och kristalliseras. Fortsätt röra kontinuerligt tills det får gyllenbrun färg. När det börjar knäppa är det klart.

Rör i smöret för att nötterna ska separeras. Häll ut dem på oljad plåt. Dela nötterna med en gaffel och låt kallna.

Temperera chokladen (vi fuskade och smälte den bara). Skaka nötterna i den smälta chokladen. Ta upp dem med hjälp av en gaffel, lägg dem på bakplåtspapper och separera nötterna från varandra. Kyl. Upprepa processen 1-2 gånger till. Ställ kallt att stelna.

Sikta kakao på en tallrik och rulla nötterna i den. Lägg nötterna i en sil och skaka bort överflödig kakao. Förvara nötterna i rumstemperatur.

 

chokladnötter julnötter julgodis

 

 

I Te-adventskalendern: Morgonpigg. Svart assam-te från kontrollerade ekologiska odlingar.

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.