mjuk pepparkaka saftig gräddfil
mjuk pepparkaka saftig gräddfil

Lucka 9: Mjuk pepparkaka.

9 december 2014

 

lucka 9 blogg julkalenderIdag är det dagen med stort P. Idag är det nämligen Pepparkakans dag. Denna dag har firats ända sedan år 1996, så detta blir artonde gången i ordningen. Tänk så snälla vi måste blivit under alla dessa år! Och nu har ni även således öppnat julkalenderns nionde lucka.

Till skillnad från vanliga, och då menar vi hårda, pepparkakor (se vårt recept på Herrgårdspepparkakor här) är den mjuka pepparkakan ett snabbare alternativ om man vill stilla sitt pepparkaksbegär. Den behöver minsann inte stå och gotta sig i kylskåp i ett dygn innan man ens kan börja tänka på att baka ut den. Nej, snabbt som en sockerkaka vispas den ihop och gräddas. Bara låt den svalna så pass mycket att du inte bränner dig så kan den skäras i skivor och huggas in på. Under tiden kan du passa på att slicka vispskålen och visparna rena. Ett sant nöje det med!

mjuk pepparkaka gräddfil

Den här mjuka pepparkakan är otroligt saftig och farligt god. Den gör en verkligen inte besviken när det är pepparkakssmaken man är ute efter. För att inte tala om hur gott och juligt det doftar från ugnen! Vågar vi erkänna att vi redan bakade mjuk pepparkaka i slutet på augusti för att vi var så pepparkakssugna?

Receptet är från Santa Marias hemsida.

 

 

 

1 kaka.

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

150 g smör
3 stora ägg, rumstempererade
3 1/2 dl socker
2 1/3 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 påse (18 g) pepparkakskryddor

 

 

Till formen:

smör
mannagryn

 

 

 

Smält smöret och låt det svalna.

Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt gräddfil och smör och rör (vispa inte!) försiktigt.

Blanda vetemjöl, bakpulver och pepparkakskryddor och sikta ner i smeten. Rör försiktigt tills allt blandats.

Smörj och bröa en bakform som rymmer ca. 2 liter. Häll i smeten.

Grädda på galler på ugnens nedersta fals i 50-60 minuter eller tills kakan känns torr när du gör ett stickprov.

Låt kakan vila ca. 10 minuter innan den lossas ur formen. Låt sedan kallna på galler under den nu diskade kakformen för att förhindra att kakan blir torr.

Kakan kan frysas in, skär den i skivor redan innan infrysning så är det enkelt att bara tina upp en skiva när helst sötsuget sätter igång.

 

mjuk pepparkaka saftig gräddfil

 

 

I Te-adventskalendern: Ingefära. Rooibos och ingefära från kontrollerade ekologiska odlingar.

 

 

Smarrig pepparkaksstund!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.