julgryta högrev fikon kanel
julgryta högrev fikon kanel

Lucka 7: Julgryta på högrev med kanel och fikon.

7 december 2014

 

lucka 7 blogg julkalenderSköna adventssöndag, den andra i raden, har sett sitt ljus. Vi försöker ignorera regn och rusk så gott det går med att julbaka hejvilt. Igår blev det herrgårdspepparkakor och som bäst står jullimporna på jäsning och en ny saffransbulle har sett sitt ljus hos oss. Snart dags för avsmakning!

Bakom denna sjunde lucka i vår julkalender gömmer sig en riktigt julig köttgryta på högrev. Ett riktigt långkok som ger ifrån sig underbart juliga dofter. Med både torkade och färska fikon i. Smakrik och underbart mustig! Som med andra grytor smakar denna gryta ännu bättre dagen efter trots sin långa koktid.

Julens doft och smak behöver inte enbart koncentreras till sötsaker utan ibland är det gott att äta juligt vid middagsbordet. Den här grytan räcker nästan till ett helt kompani så varför inte passa på att bjuda in släkt eller vänner på en söndagsmiddag så här innan jul. Det kommer garanterat att uppskattas!

Recept ur ”Härliga Jul” (2011) från ICA-Kuriren med lite egna ändringar.

 

 

 

 

8-10 portioner.

 

 

 

1 1/2 kg högrev /nötbog
200 g torkade fikon
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 tsk timjan
smör och olivolja till stekning
2 msk tomatpuré
7 dl rödvin
1 Fond du chef beef
2 kanelstänger
2 lagerblad
1 tsk idealmjöl
20 steklökar
4 färska fikon
salt, svartpeppar

 

 

Till garnering:

hackad persilja
ett färskt fikon i klyftor

 

 

 

 

Skär köttet i 4 x 4 cm stora tärningar, torka torrt med hushållspapper.

Skiva torkade fikon. Skala och skiva den gula löken och vitlöken tunt.

Bryn köttbitarna runt om i en stekpanna i smör och olivolja så de får fin färg. Tänk på att bryna köttet i omgångar. Lägg över i en gryta.

Fräs torkade fikon, gul lök, vitlök och timjan i smör och olivolja i stekpannan och lägg över i grytan. Skölj ur pannan lätt med lite vatten och häll över i grytan. Tillsätt tomatpuré, fond du chef och häll på rödvin, lägg i kanel och lagerblad.

Låt köttgrytan sjuda ca. 3-4 timmar tills köttet är mört. Skala steklökarna och fräs dem i smör innan de tillsätts i grytan när ca. 10 minuter av koktiden återstår. Red av med idealmjöl.

Klyfta de färska fikonen och lägg i dem i grytan precis innan servering. Smaka av med salt och svartpeppar.

Garnera med hackad persilja och fikonklyftor. Servera med kokt potatis.

 

julgryta högrev fikon kanel

 

andra advent blogg julkalender

 

”När andra ljuset brinner
är snart Lucia här.
Hon bjuder oss på kaffe
och bud om julen bär.”

 

 

 

I Te-adventskalendern: Vintersymfoni. Grönt te, kanel, äpple, nyponskal, apelsinskal, ingefära, kardemumma, nejlikor och peppar från kontrollerade ekologiska odlingar.

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

Lämna ett svar till milla Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.