6 december 2014
Bakom den sjätte kalenderluckan finns en julig kvargdessert Finlands självständighetsdag till ära. Grattis till vårt hemland som firar 97 år av frihet från ryssarna denna dag!
Som bas till denna plommonkvarg använder vi den bakfasta plommonmarmeladen som finns i gemene finländares hem denna tid på året. Den används ju till att göra de traditionella jultårtorna/julstjärnorna av smördeg (klicka här för ett tidigare inlägg om dessa) och med en klick av denna marmelad på.
Bor man som vi, inte i Finland alltså, får man antingen be snällt att familj/släkt som bor på finska sidan skickar över en burk eller två lagom till julmånaden. Själva passade vi på att införskaffa marmeladen när vi var på hembesök men den säljs dock under en begränsad period under året. Annars kanske er matbutik har en hylla för finländska/mat från övriga världen-produkter där den kan tänkas finnas, som t.ex. ICA Maxi i Angered, strax norr om Göteborg där vi skymtat marmeladen. En mycket populär produkt att döma av att dess hyllplats allt som oftast gapat tom.
Men åter till själva desserten som rörs ihop på ett vips med en kort innehållsförteckning. Krämig, god och inte så sötsliskig (men sockermängden bestämmer man ju över själv) med en tydlig smak av plommon. Enklare kan det inte bli men ack så gott ändå!
Så vi som inte får svänga våra lurviga i dansen vid den finska presidentens mottagning på sitt slott ikväll mår säkert minst lika gott när denna dessert får smaskas på.
4 (lite mindre) portioner.
1/2 burk (150 g) plommonmarmelad
1 dl vispgrädde
2 1/2 dl kvarg/kesella
1 krm vaniljpulver
1/2 tsk socker (eller efter behag)
Garnering:
riven mörk choklad
Vispa grädden men inte för hårt. Rör ner kvargen och plommonmarmeladen. Smaksätt med vaniljpulver och socker.
Lägg upp i fina serveringsskålar/glas och toppa med lite riven mörk choklad.
I Te-adventskalendern: Små pirater. Äpple, hibiskusblommor, apelsinskal och majsblommor från kontrollerade ekologiska odlingar samt naturlig arom.
Smarrig förplägnad och glad Självständighetsdag till alla finländare!
~Neta & Peppe~