lilla jul skördefest rödbetskaka saffransglasyr
lilla jul skördefest rödbetskaka saffransglasyr

Rödbetskaka med saffransglasyr till Lilla jul.

Lördag 29 november 2014

 

Lyxiga lördag och Lilla jul på en och samma gång, kan det bli bättre? Självklart bör detta firas med något riktigt gott och med lite lagom jultoner. Det blev en otroligt saftig och mustig rödbetskaka med saffransglasyr. Detta blir också vårt bidrag till november månads bakutmaning på temat skördefest i Månadens sötsak.

rödbetskaka saffransglasyr

Kaksmeten till denna kaka var maffigt blodröd av de rårivna rödbetorna. Döm vår förvåning när kakan var färdiggräddad och den till färgen såg ut som en ”vanlig” morotskaka! Men smaken var det verkligen inget fel på! Man kände verkligen smaken av söt rödbeta.

Denna mjuka rödbetskaka får lite tuggmotstånd av de grovhackade valnötterna. Den är inte heller sötsliskig. Kombinationen av kaka och glasyr ger nästan förnimmelser av arraksbollar och bittermandel.

Som sagt, en mycket saftig och julig kaka som väl förtjänar sin plats på fikabordet i annalkande juletider!

Receptet hittade vi här.

 

 

 

1 kaka.

 

Ugnstemperatur: 175°C

 

 

 

4 dl vetemjöl
3 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat (matsoda i Finland)
1/2 tsk vaniljpulver (i originalrecept: 1 tsk vaniljsocker)
1 msk kanel
1 tsk malen muskotnöt
3 1/2 dl solrosolja
3 ägg
3 dl finrivna rödbetor (råa, ca. 2 mellanstora)
100 g valnötter

 

 

Till kakformen:

smör
mannagryn

 

 

Saffransglasyr:

200 g naturell färskost, t.ex. Philadelphia
3 dl florsocker
1 påse (1/2 g) saffran

 

 

 

 

Använd en rund bakform, ca. 24 cm i diameter med löstagbara kanter. Kläm fast bakpapper i botten och smöra kanterna och även pappret. Bröa med mannagryn, slå bort överflödigt gryn.

Skala och finriv rödbetorna, använd gärna engångshandskar så slipper du bli röd om händerna.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i oljan och uppvispade ägg till en jämn smet. Grovhacka valnötterna. Tillsätt valnötterna och rödbetsrivet i smeten och rör om.

Häll smeten i formen och grädda kakan i ugnens mitt i ca. 45 minuter beroende på ugn. (I vårt fall fick vi grädda kakan ca. 1 timme och 10 minuter.) Gör ett stickprov för att se om kakan är färdiggräddad.

Låt kakan svalna något i formen, ca. 10 minuter och stjälp sedan upp den på galler och låt kallna helt under kakformen.

Glasyr:
Vispa ihop färskost, siktat florsocker och saffran med elvisp till en jämn smet. Bre glasyren på den kalla rödbetskakan.

 

rödbetskaka med saffransglasyr lilla jul

skördefest rödbetskaka saffransglasyr jul

jul rödbetskaka saffransglasyr

lilla jul skördefest rödbetskaka saffransglasyr

 

 

Lilla jul, det är precis som det låter. En liten julafton med försmak av julen. Firas alltid i Finland lördagen före första advent och är en gammal tradition som vi gärna fortsätter med. När vi var små var det väldigt vanligt att vi hemmavid tog in en liten julgran från skogen, ca. 1 meter hög som fick stå på bordet i vardagsrummet i all sin majestät. Pyntades med julpynt i miniformat och ett och annat folieklätt chokladhänge i form och utseende som kottar och tomtar. På middagsbordet var det lite juliga maträtter. Startskottet för julen gick!

Denna jul har vi förberett en julkalender för er här på bloggen. Ett juligt inlägg för varje dag ända fram till dopparedan ska vi bjuda er på. Salt som sött, stort som smått men alltid alltid supergott! Så, stay tuned! Vi tjuvstartar redan imorgon, eller egentligen blir ju denna rödbetskaka som startskott!

 

 

 

 

Smarrig fikastund och god lilla jul!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 

 

 1. annepauline

  Kakan verkar intressant. Jag har läst andra kakrecept med rödbetor i men inte ”vågat” mig på men när ni skriver att denna kaka är så god så ska jag testa. Jag är inte så förtjust i saffran så det lämnar jag bort i glasyren.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Ja, vi verkar gå loss på rödbetor totalt denna höst, både i mat och kakor! Saffran är alltid en smaksak, antingen gillas det eller inte. Hos oss har vi inte heller varit så förtjusta i det fram till för några år sen men nu är det helt andra toner hemma. 😉 Vi garanterar att du vågar dig på denna kaka! 😉

   Svara

 2. Pingback: Nyskördat | Söta saker

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.