raggmunk våffeljärn husmanskost
raggmunk våffeljärn husmanskost

Raggmunk i våffeljärn med snabbkokt lingonsylt.

Måndag 24 november 2014

 

Tänk att vi inte kommit på detta själva, det här med att grädda raggmunkar i våffeljärn. Raggmunksvåfflor, så otroligt smidigt och enkelt. Inget onödigt kladd! Vacker färg på båda sidorna och ingen som går sönder när de trilskas på stekspaden när man ska vända dem. Stekoset ser man inte röken av.

Detta blev alltså kvällens middag. Våfflor med finriven potatis och morot i. Serverad ihop med stekt bacon (utesluter man det blir det vegetariskt och minst lika gott!) blev det en riktigt mättande måndagsmiddag. Lite snabbkokt lingonsylt (recept nedan) och en färgglad sallad bredvid förvandlades middagsbordet helt plötsligt till måndagslyx. Husmanskost från sin bästa sida!

raggmunk våffeljärn

Tips och recept kommer från Allt om Mat, en favoritsida hos oss.

 

 

 

4 portioner (ca. 8 raggmunksvåfflor.)

 

 

 

1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
4 dl mjölk
2 ägg
600 g potatis
150 g morot

 

Till stekning:

smör

 

 

 

Till servering:

lingonsylt
sallad (grovrivna morötter, apelsin och smulad fetaost hade vi i vår)
knaperstekt bacon

 

 

 

Snabbkokt lingonsylt:

2 dl frysta lingon
1 msk vatten
3/4 dl syltsocker (med pektin)

 

Blanda alla ingredienser i en liten kastrull. Låt koka upp, mosa lingonen lite med hjälp av en trägaffel och låt sylten småkoka ett par minuter. Häll över i en skål och låt kallna.

 

 

Raggmunksvåfflorna:
Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa ner mjölken, lite åt gången till en klumpfri smet. Vispa ner äggen.

Skala och finriv potatis och morot och blanda ner rivet i smeten.

Värm våffeljärnet, pensla med lite smör och fyll järnet med en skopa smet. Grädda raggmunksvåfflorna på medelvärme. Lyft försiktigt på locket och lossa raggmunken försiktigt från järnets ovansida.

raggmunk våffeljärn bacon lingonsylt råkost

råkostsallad morot fetaost apelsin

 

En uppiggande sallad – grovrivna morötter, apelsin och smulad fetaost.

raggmunk våffeljärn husmanskost

 

 

Och har ni inte koll på dag och datum så vill vi bara göra er uppmärksamma på att det idag är precis en månad kvar till självaste julafton. Våra planer för julbordet har vi smidigt färdigt. Men allt annat återstår. Tanken var att vi skulle vara på gång redan nu med julstädning och lite julbak men ibland blir det inte alltid som man tänkt sig. Frugans förkylning var minst sagt en mycket seg sort som tog rejält på krafterna. Nio sjukdagar från jobbet blev slutresultatet! Tack och lov kom smak- och luktsinnet tillbaka igår kväll efter en och en halv veckas frånvaro. Helt fantastiskt hur gott mat kan smaka när den inte smakar som papper!

Nu har vi bara roligt framför oss, julkänslorna börjar sakta men säkert smyga sig på. Julmyset är här!

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

  1. annepauline

    Så himla fiffigt med raggmunk i våffeljärn. Vilken smart person som kommit på den idén. Jag gör raggmunk lite då och då så detta måste jag testa.

    Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.