mango chutney kycklinggryta
mango chutney kycklinggryta

Krämig kycklinggryta med mango chutney.

19 november 2014

 

Ytterligare ett snabblagat recept på god vardagsmat kommer här som ett brev på posten. Vi hade en halvfull (eller var den kanske halvtom?) burk med mango chutney i kylskåpet och kände att vi behövde hitta på något med den. Det är så tråkigt när den glöms bort och bara står där tills bäst-före-datum passerats.

Som en skänk från ovan föll våra ögon på ett recept från ”Köksalmanack 2015” när vi råkade tjuvläsa lite i den. Vi tror för övrigt att denna fantastiska bok skulle kunna bli en mycket uppskattad julklapp till många: den unga som precis flyttat till sin första lya, barnfamiljen som kämpar med att få tiden att räcka till och lägga sitt vardagspussel på bästa sätt och försöka hinna göra middag däremellan, vuxna som känner att de äter samma sak mest hela tiden och saknar matinspiration – och alla däremellan också. Ett julklappstips från oss, helt oplanerat dessutom, bingo! Det vill säga om ni känner att ni behöver något mer än vår inspirerande blogg.

Med lite egna små justeringar blev resultatet således denna kycklinggryta. Dock blev det lite kvar i vår mango chutney-burk, kanske göra en omgång till eller hitta på något annat!?

kycklinggryta mango chutney

En krämig gryta med kyckling där mango chutneyn ger ett extra litet sting. Här väljer man själv vilken styrka på chutneyn man vill ha, vi använde den milda (original) från Santa Maria. Mättande blev det med både paprika och purjolök ihop med vispgrädden. Trevligt och gott när grytan serveras med gula och glada mangotärningar till. Säg vem behöver inte en extra färgklick denna gråa månad.

 

 

 

3-4 portioner.

 

 

 

500 g kycklingfilé
1/2 stor purjolök (ca. 120 g)
1 stor grön paprika
1 vitlöksklyfta
smör och rapsolja till stekning
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl mango chutney
nymalen svartpeppar
salt

 

 

Till servering:

250 g mangotärningar (från frysdisken, upptinade)

 

 

 

Skär kycklingen i lagom stora grytbitar. Skölj och skiva purjolöken. Skölj och grovstrimla paprikan. Skala och finhacka vitlöken.

Värm en traktörpanna med smör och rapsolja och bryn kycklingen tills den fått lite färg. Tillsätt grönsakerna och fräs tills de börjar bli mjuka men utan att de tar färg.

Blanda ner mango chutney och grädde och låt småputtra tills kycklingen är klar och såsen kokat ihop något. Smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt jasminris och mangotärningar.

mango chutney kycklinggryta

 

Idag är en dag som skulle behöva firas så det bara smäller om det. Det är ingens bemärkelsedag eller så, ingen årsdag i vårt förhållande heller. Visst, det är stort att frugan äntligen tog sig ut på en kort och lugn promenad idag, den första på en och en halv vecka. Hon kände sig som en fånge som fått permission från fängelsehålan! Det blev en tur till biblioteket i vår lilla kexstad och med hem följde en julig kokbok. Så förkylningen går åt rätt håll vågar vi lova.

Världens finaste kök

Nej, idag är det på dagen redan 2 år sedan vårt kök blev färdigrenoverat. Hipp hurra! Då menar vi inte detta bloggkök utan köket här hemma i vår lilla lya. Vill ni se blogginlägget där vi skrev om vårt nya fina kök klickar ni här för fler bilder. Vi är fortfarande lika nöjda och har intet att klaga på. Möjligtvis att vi köpt på oss ”lite” mer kökssaker så det börjar bli väldigt trångt om saligheten här, men där har vi bara oss själva att skylla. Egentligen skulle vi behöva ett stort hus i flera våningsplan där ett plan skulle vara som ett enda stort kök med matsal. Men då skulle vi ju inte ha vårt underbara färgglada kök som vi har nu så vi får säga pass där.

Nu återstår frågan hur kökets 2-årsdag ska firas på bästa sätt.

 

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 

 1. annepauline

  Jag gjorde den här kycklingrätten igår kväll. Supersnabbt gick det och gott blev det. Tänk att ni ofta ”hittar” recept som är snabblagade men ändå har mycket och fin smak.

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Kanske vi hittar (och hittar på själva också) just de här recepten för att det är sådana vi själva söker efter. Vi lagar mat varje dag (förutom de dagar vi äter rester) och med heltidsjobb så måste det gå snabbt men vi vill ju självklart att det ska vara gott också. Ibland händer en och annan flopp men de behöver du aldrig oroa dig för, för de dyker aldrig upp här på bloggen. 😉 Roligt att höra att kycklinggrytan föll dig i smaken.

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.