jamie oliver lasagne
jamie oliver lasagne

Lasagne à la Jamie Oliver.

Torsdag 6 november 2014

 

Gustav Adolfsdagen idag. Hur många av er har ätit en Gustav Adolf-bakelse hans dödsdag till ära? Räck upp en hand! Vi får vackert erkänna att vi aldrig ens smakat på en sådan, men visst skulle det sitta fint med en. Kanske man till och med borde testa på att baka en själv. Hur svårt kan det vara?

Så denna dag kom med snöblandat regn här i Kungälv och knappt över nollstrecket.Sommardäck på bilen kändes sisådär bra imorse men frun i huset tog sig lyckligt till jobbet och hem igen. Tackar som frågar! Tid för däckbyte är bokat till nästa veckas tisdag så vi håller tummarna att vägbanorna håller sig i skick fram tills dess.

Helgen närmar sig med stormsteg och då vill vi gärna tipsa er om något riktigt gott. Vi ger tummen upp åt herr Jamie Oliver och hans lasagne från boken ”Jamies Matrevolution”. Tänk att han kommit på något så fiffigt och enkelt som att göra ostsåsen på enbart crème fraiche och parmesanost. Och vilken krämighet med en fin syra det gav hela lasagnen. Vi funderar allvarligt på att överge den vanliga bechamelsåsen för denna variant.

lasagne jamie oliver

Det är absolut ingen snabbmat men lasagnen är fyllig, mustig samt ruskigt god och passar finfint en hösthelg. I slutändan är det absolut värt alla timmarna i köket. Eller är det bara vi som uppfattas som matnördar som tycker så?!?

Vi hoppade dock över ett moment där den nakna kocken förespråkar att koka (blanchera) lasagneplattorna mjuka för att sedan låta dem rinna av och klappas helt torra innan de åkte ner i lasagnen. Vi tror inte att det påverkade slutresultatet nämnvärt, rätta oss om vi har fel där.

 

 

 

6-8 portioner.

Ugnstemperatur: 200°C

 

 

Köttfärssåsen:

2 skivor bacon (vi använde ett helt paket, 140 g)
2 medelstora lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 selleristjälkar
olivolja
2 rågade tsk torkad oregano
500 g blandfärs
800 g krossade tomater på burk
flingsalt, nymalen svartpeppar
ett litet knippe färsk basilika

 

 

Till lasagnen:

200 g lasagneplattor med ägg i
100 g parmesanost
600 ml crème fraiche
1 stor mogen tomat

 

 

 

 

Köttfärssåsen:
Skär baconskivorna i småbitar. Skala och finhacka lök, vitlök, morötter och selleri.

Värm en traktörpanna med olivolja och tillsätt bacon och oregano och fräs under omrörning tills baconbitarna börjar få fin färg. Lägg i grönsakerna och stek tills de är mjuka och börjar få färg, ca. 7 minuter men rör om i pannan varje halvminut.

Rör ner färs och krossade tomater. Fyll den ena konservburken med vatten och häll det i pannan. Rör ner en generös nypa salt och peppar. Nyp av basilikabladen och spara dem tills vidare. Finhacka basilikastjälkarna och rör ner i såsen. Låt koka upp och sänk värmen. Låt koka sakta med locket på glänt i en timma, rör om då och då.

Ta av locket och koka i ytterligare 30 minuter; rör om då och då. Tillsätt en skvätt vatten om såsen ser för torr ut. Ta bort köttfärssåsen från värmen och riv isär och rör ner stora basilikablad, lägg små basilikablad åt sidan tills vidare. Smaka av såsen, salta och peppra lite extra om du tycker det behövs.

 

Riv parmesanosten fint och rör ner det mesta i crème fraichen.

 

Lasagnen:
Sleva upp 1/3 av köttfärssåsen i en ugnsfast smord form. Lägg ett lager lasagneplattor ovanpå, följt av ytterligare 1/3 av köttfärssåsen. Klicka ut 1/3 av crème fraichen och fördela den i ett jämnt lager, strö över en rejäl nypa salt och peppar och lägg sedan på ett nytt lager lasagneplattor.

Sleva upp resten av köttfärssåsen, följt av 1/3 av crème fraichen. Avsluta med ett lager lasagneplattor och bred ut resten av crème fraichen ovanpå. Strö sedan över den återstående parmesanosten. Skiva tomaten och lägg ut skivorna, strö över de små basilikabladen och ringla olivolja över.

Täck med aluminiumfolie och grädda i ugnens mitt i 30 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare 20 minuter – lasagnen är färdig när den bubblar och har vacker yta. Servera gärna en frisk grönsallad till!

lasagne al forno jamie oliver

jamie oliver lasagne

 

Varför inte avnjuta en Jamie Oliver-lasagne till helgen?

lasagne crème fraiche jamie oliver

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. Livsnjutarna

   Lasagne i alla former är alltid gott och den här var inget undantag. Vi får erkänna att vi inte tittat så noga i denna bok än, men när du skriver så där måste vi nog allt lusläsa den nu. 😉 Vissa böcker köper man och så glömmer man sen bort dem lite och då är de ju som nya igen.
   Trevlig helg till dig med!

   Svara

 1. Mårtenssons kök

  Men visst, det är den godaste lasagnen som vi smakat någonsin! När vi bloggade om den blev den ett så kallat vandringsrecept och många gjorde den och bloggade om den, alla var vi överens om just ostsåsen. Och kokboken, den är en av våra favoriter i bokhyllan, även om den inte varit framme på ett tag… Finns också en galet god ostsås till pasta i boken, en camembertsås som vi väldigt gärna återvänder till.

  Ha en fin vecka,
  kramar

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Jo, vi kommer ihåg att ni bloggade om denna lasagne och öste lovord över den. Så tack vare er fick vi upp ögonen för den. Vi förstår varför nu! Måste genast spana in den camembertsåsen.
   En fin vecka till er med!
   Kramizar!

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.