gryta fläskfilé katrinplommon blonda russin
gryta fläskfilé katrinplommon blonda russin

Fläskfilégryta med katrinplommon och blonda russin.

Söndag 26 oktober 2014

 

Sköna söndag och vintertid, säg hur mås det ute i stugorna? Här måste vi erkänna att dagen känns otroligt lång. Inget dåligt med en extra timme, men vi är allt bra lite dåsiga. Lite av ”dagen-efter”-känsla över oss.

Kanske tog det extra mycket på krafterna att gå runt på Göteborgs Choklad, Lakrits & Delikatessfestival igår. Tidvis mycket dålig luft men ett varierat och intressant utbud i en större mässlokal (Nya Ullevi) än tidigare. Kunde införskaffa en ny flaska med tryffelolja, lite rökig choklad, isländska lakritskulor, skotsk whiskyfudge, äkta tysk marsipan och hela samt krossade råkakaobönor. Och visst förekom även lite provsmakning av gottigheter från vår sida.

Vi fortsatte även vår jakt på goda finburgare i storstaden och den här gången hade turen kommit till rockiga restaurang ”2112”. På deras hemsida kan man läsa att de har Sveriges bästa hamburgare enligt White Guide. Till middag testade vi således deras ”2112 Famous Burger” samt ”Veggie Burger”, den senare med en biff på svarta bönor ihop med riven parmesan och äppelpesto. Tummen upp från vår sida!

Kvällen fortsatte vi på den alltjämt lika trevliga ”Ölrepubliken” med många goda ölsorter att botanisera runt bland och där vi även intog en god efterrätt; vad sägs om saltad chokladmousse med crème fraiche smaksatt med vanilj, knäckflarn samt halloncurd. Mumsfilibabba säger vi bara! Storkameran följde inte med denna dag men tittar man in på vår Facebook-sida hittar man lite halvdana mobilkamerabilder där.

Nog svamlat för denna gång eller vad säger ni? Dags för dagens recept.

fläskfilégryta katrinplommon blonda russin

Idag bjuder vi er på en smakrik och krämig fläskfilégryta. Där sötman från katrinplommonen och de blonda (gula) russinen bryter av mot sältan och gör den helt beroendeframkallande. Grytan tar inte lång tid på sig men ändå smakar den som om den stått och puttrat flera timmar på spisen.

En höstlig, enkel och snabblagad gryta med fläskfilé värdig att serveras till söndagsmiddag.

 

 

4-6 portioner.

 

 

600 g fläskfilé
smör och rapsolja till stekning
salt
svartpeppar
250 g pärllök
2 stora morötter
1 msk idealmjöl
1 1/4 dl rödvin
3 dl grädde
2 msk kalvfond
1 1/4 tsk torkad timjan
15-20 ekologiska katrinplommon
1 dl blonda (gula) russin

 

 

Putsa fläskfilén. Skär den sedan i stora bitar.

Skala löken och dela den. Skala morötterna och skiva dem tunt.

Bryn fläskfilébitarna i smör-rapsoljan. Lägg över dem i en stor kastrull, salta och peppra. Bryn löken och lägg över den i samma kastrull.

Tillsätt mjöl, vin, grädde, fond och timjan och låt koka under lock 5 minuter.

Klipp plommonen i halvor och lägg ned dem tillsammans med de skivade morötterna samt de blonda russinen i grytan och låt koka ytterligare 5 minuter under lock. Känns morotsskivorna fortfarande lite hårda kan man förlänga koktiden lite. Smaka av med salt och peppar.

Servera med fullkornsris och en god sallad.

 

gryta fläskfilé katrinplommon blonda russin

höstlig gryta fläskfilé katrinplommon blonda russin

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

 1. Min Lilla Kokrå

  Här mås det bara fin, fint 🙂 Avslutar helgen med en avkopplande bastu och känner oss nöjda med att vi hunnit det med det vi tänkt oss under helgen i vår trädgård.
  Mysig lördag ni verkar ha haft, och fläskfilégrytan kan jag tänka mig till allhelgona- middag. Ha´ de´!

  Svara

  1. Livsnjutarna

   Låter som att din helg var minst lika fin som våran. Bastu, kan inte ens komma ihåg när vi senast badade trots att vi är från Finland. 😉
   Ja, allhelgonamiddag med denna gryta fungerar finfint, själva planerar vi nåt annat för den middagen, 3-rätters blir det i alla fall… 🙂

   Svara

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.