morotssoppa apelsin basilika
morotssoppa apelsin basilika

Morotssoppa med apelsin och basilika. Soppa var temat i Matvrån.

Tisdag 7 oktober 2014

 

Här har vi minsann fått hålla i hatten och knipa käft för att inte få sand mellan tänderna idag. Regn, rusk och stabila vindbyar – hösten är verkligen här nu. Vemodigt på ett sätt men samtidigt så härligt! Så ni glömmer väl inte att njuta av den färgsprakande naturen när ni är ute och rör på er. Lyft blickarna uppåt. Ett potpurri av murriga höstfärger, vackert så det känns ända in i hjärtat. Förhoppningsvis sitter lite löv kvar på träden även imorgon för allmän beundran. Så mycket färger att beskåda, färggrannt på ett helt annat sätt än på våren. Våra årstider är verkligen en glädje- och inspirationskälla, alla har de något bra att komma med på sitt sätt.

Hösten är här. Tänk att äntligen få krypa ner i soffhörnet under den där varma filten med en rykande varm tekopp i handen och massvis med tända ljus. Med en bra film på tv, eller en spännande bok att läsa eller senaste numret av en inspirerande tidning. Här viskar vi och fnissar lite försiktigt fram att årets upplaga av ”Allers Julmagasin” är ute till försäljning från och med idag och tidningen ligger nu på vårt soffbord!

En annan tidning som ligger oss varmt om hjärtat är så klart den finlandssvenska familjetidningen Kuriren där vi ibland medverkar med recept och bilder. Nu i senaste numret (14/2014) var det sopptema i Matvrån. För visst är det extra gott att sörpla i sig soppa när man är lite småfrusen? För er som inte har tillgång till tidningen har vi fotat tidningsuppslagen så där lagom snabbt.

matvrån sopptema

Sopptema matvrån kuriren

Och här kommer således ovanstående soppor med länkar direkt till blogginlägget där recepten återfinns. Soppinspiration i massor – bara ett klick bort.

 

Vår sopp-topp:

Löksoppa gratinerad med västerbottensost

Kycklinggulasch

Bönsoppa med tomat och basilika

Laxsoppa

Tonfisksoppa med black garlic-fraiche

Vitlöks- och champinjonsoppa

Ungersk gulasch

 

 

 

Ni har redan förärats tips på flera farligt goda och skönt värmande soppor men självklart ska ni få ett helt nytt recept här och nu. Så snälla är vi! Men bara en liten fråga: Vilken är Din favoritsoppa???

morotssoppa basilika apelsinjuice

Denna färgglada och mustiga morotssoppa har en frisk och lagom syrlig apelsinsmak med fina basilikatoner. Den är lite annorlunda men så god att sörpla på. Enkel att tillaga med helt ”vanliga” ingredienser.

Receptet hittades i en broschyr från Maxiköket, om vi inte minns helt fel.

 

 

6 portioner.

 

 

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
4 morötter
1 medelstor potatis
olivolja till stekning
12 dl grönsaksbuljong (vatten och grönsaksfond)
3 dl färskpressad apelsinjuice
1 kruka basilika
salt och svartpeppar
citronsaft
1 tsk flytande honung
1 tsk olivolja (att smaksätta soppan med)

 

 

Skala lök, vitlök, morötter och potatis och skär i små bitar. Fräs allt i olivolja i en stor kastrull. Tillsätt buljong och apelsinjuice. Koka på svag värme ca. 20 minuter eller tills alla grönsaker är mjuka.

Plocka bladen från basilikan (spara några till dekoration) och lägg ner dem i soppan. Mixa soppan slät.

Smaka av med salt, peppar, lite citronsaft, honung och olivolja.

Bjud gärna ett gott bröd till soppan.

 

morotssoppa apelsin basilika

Hösten är soppornas storhetstid – varsego, börja sörpla!

 

 

Smarriga soppstunder!
~Neta & Peppe~

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.