texas chili lergryta fredagsmys
texas chili lergryta fredagsmys

Texas chili i lergryta på vårt sätt med picklad rödlök och guacamole.

Lördag 27 september 2014

 

Det finns minst lika många varianter av denna chilistarka köttgryta som det finns kockar på denna planet. Idag bjuder vi på Texas chili i lergryta på vårt sätt. Vi serverar den med picklad rödlök och guacamole, självklart hemmagjorda! Passar ypperligt att servera ruskiga och stormiga höstkvällar i stearinljusens sken.

texas chili lergryta

Grytan är ett äkta långkok, maten är riktig slow food. Men låter man bara lergrytan stå i ugnen över natten så märker man inte av detta alls förutom på den goda doften.

Denna variant på Texas chili blev mycket mustig och med tydlig hetta. Tilläggas bör att frun i huset är väldigt skeptisk till mycket chilistark mat men här åt hon med god aptit. Visst, det brände till men det var inte dödligt starkt. Hettan satte sig mer i gommen och halsen men försvann ganska snabbt och blev mer värmande och god. Här hjälpte det mycket att servera gräddfil till men även sötman från päron bröt fint av chilins fylliga hetta.

Det blev en häftig kombination från den mörka chokladen och chipotle chilipepparn där vi fick förnimmelser av krutrök samt en släckt brand men där ännu glöden pyr under jorden.

Tänk på att använda engångshandskar när du hanterar chilifrukter så att du inte får det på händerna och råkar gnugga ögonen. Det är inte skoj!

 

Dryckestips:

öl sol till texas chili

Öl: Sol (nr. 1520), ljus lager, liten beska.
Rött vin: Beaujolais Royal (nr. 5408), mjukt och bärigt.

 

 

6 portioner.

 

 

1 kg högrev
salt, svartpeppar
140 g bacon
2 röda paprikor
5 vitlöksklyftor
(olivolja)
1 kanelstång
3 lagerblad
5 dl Guinness (3,5%)
1/4 dl idealmjöl
1/2 msk spiskummin
1/2 msk torkad oregano
1/2 msk ljust muscovadosocker
1/2 msk salt
1 röd chilifrukt
2 msk chilipulver
1 msk chipotle chili pepper
15 g mörk choklad (Lindt mild 85%)

 

 

Till servering:

hembakta tortillabröd
tomat, mogen och tärnad
päron, moget och tärnat (ICA, ekologiskt, Williams)
picklad rödlök (recept nedan)
gräddfil
guacamole (recept nedan)
ruccola

 

 

Blötlägg lergrytan helt i kallt vatten minst 20 minuter.

Skär köttet i mindre bitar, ca. 3 x 3 cm. Klipp baconet i små bitar. Skölj, ansa och grovhacka paprikorna. Skala och grovhacka vitlöksklyftorna.

Stek baconet tills det får en fin gyllenbrun färg. Ta upp med en hålslev och lägg över på en tallrik så att det mesta av baconfettet blir kvar i stekpannan. Bryn köttet i baconfettet, salta och peppra lätt. Lägg över kött och bacon i den blötlagda lergrytan.

Fräs paprika och vitlök i eventuellt lite olivolja utan att de tar färg. Lägg över i lergrytan. Häll i lite Guinness i stekpannan för att skölja ur alla goda smaker och häll i lergrytan. Grovhacka chokladen och strö över. Kärna ur och finhacka chilifrukten och strö över även den.

Blanda resterande öl, mjöl och alla kryddor i en skål och vispa ihop. Häll ölblandningen i lergrytan och blanda försiktigt runt.

Ställ lergrytan i mitten av en kall ugn, ställ in temperaturen på 120°C och låt den stå där i 8 timmar. Stäng av ugnen och låt lergrytan gärna stå kvar i eftervärmen. Det går bra att värma på grytan igen i en kastrull och man kan med fördel dra isär köttet med hjälp av två gafflar. Köttet är så mört att det nästan faller isär av sig självt.

texas chili i lergryta

 

 

Picklad rödlök:

(inspiration hämtad från Therese)

 
2 röda lökar, tunt skivade

 

Lag:

3 msk ättiksprit, 12%
3 msk ljust muscovadosocker
3 msk socker
9 msk vatten

 

Lägg den skivade rödlöken i en glaskonservburk. Blanda alla ingredienser till lagen och rör om tills sockret löst sig. Häll över rödlöken och låt stå kallt minst någon timme innan servering.

picklad rödlök

 

Guacamole:

2 avokado, mogna
1 liten tomat, mogen
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk hackad koriander (djupfryst)
1 msk pressad limesaft
2 droppar tabasco
salt, svartpeppar

 

Dela avokadon i halvor och ta bort kärnan (och spara den!) Gröp ur avokadoköttet med en sked och lägg över i en skål. Mosa med en gaffel.

Skölj, kärna ur och finhacka tomaten. Blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg ner avokadokärnan i guacamolen, detta förhindrar att den mörknar och blir ful i färgen. Ställ kallt fram till servering men tänk på att ta fram den ca. 30 minuter innan det är dags att äta för bästa smakupplevelse.

guacamole

 

Och mysmiddagen kan börja!

fredagsmys texas chili IMG_7447

texas chili lergryta fredagsmys

 

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

  1. annepauline

    Mmm, härligt lergryterecept! Trevligt var det att läsa senaste numret av Kuriren där ni var med igen. Jag har den egenheten att jag alltid börjar läsa tidningar bakifrån. Alltså började jag läsa Kuriren bakifrån och fick syn på receptet på gulaschsoppa. Va?! tänkte jag. Det är ju exakt ”mitt” recept som jag fått av er. Sen bläddrade jag ett blad framåt ( bakåt? ) och då såg jag: Där var ju ni. Trevligt matreportage som alltid!

    Svara

  2. Mårtenssons kök

    Ja den där lergrytan är en fantastisk uppfinning, den har vi haft mycket glädje av! Chili i ögonen har vi däremot inte haft glädje av, bara eländes elände…
    Måste bara kommentera ert köksbord också, så makalöst fint det är! Är det byggt så eller är det något ni satt dit själva?

    Kram på er

    Svara

    1. Livsnjutarna

      Kan inte annat än hålla med er om lergrytan, helt fantastisk uppfinning!
      Kul att ni gillar vårt matbord, det gör vi själva också! 😉 Nu är det så att det faktiskt är ett helt vanligt ”Bjursta” i brunsvart från det blågula möbelvaruhuset men vi har här använt en gammal planka som fina vänner förärat oss. Plankan balanserar på konservburkar med varierande innehåll. Fint att få lite extra höjd ibland när man ska servera mycket ur små skålar. Enkelt att förnya sig ibland. Idén fick vi från vårt besök på ”Jamie’s Italian” när vi besökte restaurangen i London förra året. 🙂

      Svara

Lämna ett svar till Livsnjutarna Avbryt svar

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.