lökpaj västerbottensost
lökpaj västerbottensost

Lökpaj med västerbottensost.

Söndag 24 augusti 2014

 

Så här i kräftskivetider kan det väl vara på sin plats att tipsa er om en god paj att servera till det röda guldet. Eller varför inte servera pajen som den är tillsammans med en god sallad vilket vi själva gjorde.

I denna paj gömmer sig tre olika löksorter som ger mild smak med en fin underton av timjan. Det som bryter av är smaken av västerbottensost som ger pajen lite mer ryggrad. I ursprungsreceptet användes prästost men vi är inte norrlänningar för intet.

Lökpaj

Receptet har vi hittat i ”Bakat & Gott” (4/2014). Där hade man gjort minipajer men vi valde att göra det enkelt för oss och göra en stor paj, mängderna är de samma. Tål att funderas på om pajbotten skulle ha mått bra av att förgräddas lite men det var inget vi gjorde och inte var den degig att det störde oss.

 

1 stor paj /16 små portionspajer.

 

Ugnstemperatur: 225°C

 

Pajdeg:

2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g kallt smör
2 msk kallt vatten

 

Fyllning:

1 purjolök
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
smör
olivolja

2 dl riven västerbottensost

 

Äggstanning:

3 ägg
2 dl mjölk
1 tsk salt
2 tsk torkad timjan
svartpeppar

 

Hacka ihop de båda mjölsorterna med smöret till en smulig massa. Enklast gör du detta i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut pajdegen i en smord pajform. (Till portionspajerna är det lättast att kavla ut degen och ta ut rundlar lite större än pappersformarna och lägg dem i formarna och tryck lätt till.)

Skölj och skiva purjolöken. Skala, dela och skiva löken samt skala och hacka vitlöken. Fräs all lök mjuk i en stekpanna med smör och olivolja.

Fördela löken jämnt i pajskalet och strö över osten. Vispa samman alla ingredienser till äggstanningen och häll den i pajformen.

Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen i ca.  35 minuter tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg. (Små portionspajer gräddas i ugnens mitt ca. 15 minuter.)

 

lökpaj

En mild och god lökpaj med västerbottensost kan med fördel serveras på kräftskivan.

lökpaj västerbottensost

 

En fin helg börjar se sitt slut. Ja, fin och fin kanske inte gäller när vi pratar väder men innehållsmässigt. Igår fick vi vara med och fira Hjalmars 1-årsdag. Gulliga böcker fick bli vår present och självklart en om Mumintrollen, annars skulle det ju inte vara vi. Gott hembakt fika fick vi mumsa på.

I fredags var frun ute på galej med sina nya arbetskompisar och smaskade grekisk buffé ihop med dem alla. Ja, vi kan upplysa dig om att hon fått ett nytt vikariat på en annan förskola ute i Torslanda (Göteborg) denna hösttermin, fram till årsskiftet och sen får vi se. Hon ska få gosa med totalt tretton 1-åringar när alla inskolats på hennes avdelning.

Och söndagen till ära fanns det sådan energi att den ännu räckte till att springa runt med dammsugaren och dammtrasan och bädda rent i sängen. Men vi gör det bara när vi tycker att det känns roligt! Och med paraplyet i högsta hugg begav vi oss ut på långpromenad efter det. Jodå, störtskurarna avlöste varandra och det blev lite blött mellan tårna men ack så skönt det var ändå. Pepparkaksdoften låg tät över stan och det fick oss att inse att det idag är precis fyra månader kvar till julafton. Yay! Och lämnade ett oerhört stort sug efter mjuk pepparkaka hos oss, något som dock inte hann åtgärdas denna kväll.

Hoppas din helg har varit avkopplande och mysig så att du kunnat ladda energidepåerna för en ny arbetsvecka. Var rädd om dig du fina som tittar in här och;

 

 

Smarrig förplägnad!
~Neta & Peppe~

 

 

 

Kommentera

All content is © 2013 by Livsnjutarnas gourmetkök. All rights reserved.